Κοινωνία

«Καίει» την κυβέρνηση ο Πετσίτης - Στη Βουλή οι νέες αποκαλύψεις για τον «Μανόλο του Παππά»

Η υπόθεση βρωμάει - Παραμένουν αναπάντητα τα αλλεπάλληλα ερωτήματα της αντιπολίτευσης

Αντιμέτωπη με το παρελθόν του Πετσίτη και τις σχέσεις του με το Μαξίμου έρχεται καθημερινά η κυβέρνηση η οποία εμφανίζεται στριμωγμένη και υπόλογη προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για τον «Μανόλο του Παππά».

Τα όσα έχουν αποκαλυφθεί φτάνουν πλέον και στην ελληνική Βουλή με απανωτές ερωτήσεις.

Ο Γιάννης Μανιάτης και ο Χάρης Θεοχάρης ζητούν εξηγήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα και από τους Υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης αντίστοιχα.

Με ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης κάνει λόγο για αμείλικτα ερωτήματα «που έχουν εμφανιστεί τους προηγούμενους μήνες για τις σχέσεις Μ. Πετσίτη – ELFE – ΔΕΠΑ», υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί δεν έχουν απαντήσει σχεδόν σε καμία κοινοβουλευτική του παρέμβαση.

Την ίδια ώρα, ο βουλευτής της δημοκρατικής Συμπαράταξης υπογραμμίζει τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις του τελευταίου Σαββατοκύριακου, σχετικά με τη ροή μεγάλου ύψους χρηματικών εμβασμάτων από κυπριακές offshore εταιρείες προς τους λογαριασμούς του ανθρώπου του στενού σας περιβάλλοντος, κ. Μ. Πετσίτη αλλά και την αποκάλυψη ότι η επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση βρώμικου χρήματος αντικατέστησε αδικαιολόγητα και προκλητικά τον Διευθυντή του Τμήματος Ερευνών της Αρχής, ο οποίος πρόσφατα κατέθεσε πόρισμα για την υπόθεση ELFE – ΔΕΠΑ, ενώ ταυτόχρονα διερευνά σύνθετες υποθέσεις υψηλού οικονομικού και πολιτικού ενδιαφέροντος, όπως αυτές συγκεκριμένης τράπεζας.

Καταλήγει, δε, ρωτώντας τον Αλ. Τσίπρα, ποιες είναι οι καθαρές πολιτικές απαντήσεις στα ζητήματα της αδικαιολόγητης μισθοδοσίας του κ. Μ. Πετσίτη από την ELFE – Λαυρεντιάδης, που χρωστά άνω των 120 εκατ. ευρώ στη ΔΕΠΑ, της πολιτικής αιτιολόγησης της χρηματοδότησης του ιδίου προσώπου από τον συνεργάτη του κ. Ν. Παππά, δικηγόρο offshore εταιρειών με έδρα την Κύπρο, καθώς και των αποφάσεων απομάκρυνσης του αρμόδιου Διευθυντή ελέγχου της υπόθεσης ELFE – ΔΕΠΑ.

Από τη μεριά του ο βουλευτής της ΝΔ, Χάρης Θεοχάρης, ζητά με την σειρά του απαντήσεις για την ξαφνική μετακίνηση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Ερευνών της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, ενώ ο ίδιος είχε αξιολογηθεί στις αρχές του 2019 ως άριστος και χειριζόταν κρίσιμες υποθέσεις.

«Ερωτηματικά επίσης γεννάει το γεγονός πως το υπηρεσιακό πόρισμα για την εταιρία λιπασμάτων ELFE-Λαυρεντιάδη που έχει ήδη παραδοθεί στην επικεφαλής της Αρχής δεν έχει διαβιβαστεί στην Ολομέλεια προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες διερεύνησης για το σύνολο των εμπλεκομένων», σημειώνει χαρακτηριστικά και χαρακτηρίζει τις εν λόγω υπηρεσιακές αλλαγές στην Αρχή «αναιτιολόγητες και ύποπτες»

Οι αποκαλύψεις
Το θέμα του Βήματος της Κυριακής σχετικά με την παραίτηση – μυστήριο διευθυντή που ερευνούσε το σκάνδαλο στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων αλλά και οι αποκαλύψεις για τα λεφτά που βρέθηκαν σε λογαριασμούς του Μανώλη Πετσίτη, δημιουργούν νέα δεδομένα στο σήριαλ με το σκάνδαλο ΔΕΠΑ-Λαυρεντιάδη φέρνοντας σε ακόμη πιο δυσχερή θέση την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα.

Μετά την αμηχανία και το… σιωπητήριο από τα κυβερνητικά στελέχη για την υπόθεση Πετσίτη, ήρθε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλους επιχειρώντας να πάρει αποστάσεις από τον Μανώλη Πετσίτη. Ωστόσο, για μία ακόμη φορά απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας για το θέμα και αυτό, διότι η υπόθεση Πετσίτη παρομοιάζεται από πολλούς σαν «βόμβα» που ανά πάσα στιγμή μπορεί να σκάσει στα χέρια της κυβέρνησης.

«Ο κ. Πετσίτης έκανε τις δικές του επιλογές και τράβηξε το δικό του δρόμο. Aπό ένα σημείο και μετά υπάρχει ατομική ευθύνη και όλα θα ελεγχθούν από την ελληνική δικαιοσύνη. Σχετίστηκε με επιχειρήσεις με τις οποίες η κυβέρνηση συγκρούστηκε ανοιχτά υπερασπιζόμενη το δημόσιο συμφέρον» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τζανακόπουλος μιλώντας στο News 24/7 ενώ στη συνέχεια απέδωσε τον «ντόρο»που έχει δημιουργηθεί για τον Μανώλη Πετσίτη στα «προβλήματα της ΝΔ».

«Η είδηση που δημοσιοποιήθηκε έτσι όπως παρουσιάστηκε είναι απολύτως ψευδής. Οποτεδήποτε η ΝΔ βρίσκεται σε δύσκολη θέση, ανακαλύπτεται ή κατασκευάζεται μία είδηση για να καλυφθεί αυτό το πρόβλημα. Ο κόσμος ξέρεις ποιος έχει το ηθικό πλεονέκτημα» σημείωσε προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Στο θέμα παρενέβη εκ νέου η ΝΔ η οποία σύμφωνα με πληροφορίες – με αφορμή και την αποκάλυψη του «Βήματος της Κυριακής» για ξαφνική παραίτηση του ελεγκτή της υπόθεσης από την Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος – ετοιμάζεται να ζητήσει ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, της επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες Αννας Ζαΐρη.

Με αυτόν τον τρόπο, η Πειραιώς δείχνει να συνδέει ευθέως την παραίτηση του Α.Χ., προϊσταμένου του Τμήματος Ερευνών της Α’ Μονάδας της Αρχής, με την υπόθεση ΔΕΠΑ – ELFE και την εμπλοκή του Μανώλη Πετσίτη.

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής, η παραίτηση του Α.Χ. ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και θέτει με έντονο τρόπο το ερώτημα για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται ευαίσθητες αποφάσεις δημοσίου συμφέροντος. «Κυρία Πρόεδρε», γράφει στην αναφορά του, «Με κατάπληξη πληροφορήθηκα χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση την αιφνίδια απόφασή σας να με απομακρύνετε από προϊστάμενο του Τμήματος Ερευνών της Α’ Μονάδας της Αρχής, στο οποίο επί πολλά έτη υπηρετώ, και να με τοποθετήσετε στη Β΄ Μονάδα της Αρχής (Χρηματοοικονομικών Κυρώσεων), και μάλιστα σε θέση απλού υπαλλήλου».
Μάλιστα δεν αφήνει περιθώρια ερμηνειών για τις προθέσεις της Προέδρου της Αρχής. «Προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι όχι μόνο με απομακρύνατε αιφνιδιαστικά από το Τμήμα Ερευνών τοποθετώντας με σε τελείως αναντίστοιχη θέση, αλλά τούτο λαμβάνει χώρα σε μια στιγμή που χειρίζομαι εξαιρετικά ευαίσθητες υποθέσεις (υπόθεση ELFE – Λαυρεντιάδη, υπόθεση Πορίσματος Τραπέζης της Ελλάδος για χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, αγοραπωλησίες ακινήτων και εισροή χρημάτων από την αλλοδαπή, κ.ά.) επί των οποίων τα πορίσματα της έρευνάς μου σας εισηγήθηκα.

Οι υποθέσεις αυτές έχουν απασχολήσει την Ολομέλεια της Α’ Μονάδας της Αρχής στις πρόσφατες συνεδριάσεις της και τυγχάνει, όπως γνωρίζετε, να απασχολούν και την ποινική δικαιοσύνη, τις ανακριτικές αρχές της χώρας και την ίδια την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία κάλεσε για τις ενέργειες της Αρχής. Εσείς, ωστόσο, κρίνατε ότι εν μέσω αυτής της συγκυρίας έπρεπε να με απομακρύνετε», επισημαίνει.

Τα πορίσματα και τα «καυτά» ερωτήματα
Σε ό,τι αφορά την υπόθεση ΔΕΠΑ – ELFE, η συγκυρία που περιγράφει ο Α.Χ. περιλαμβάνει και κάτι ακόμα. Η απόφαση της κυρίας Ζαΐρη ελήφθη τη στιγμή που τα δικαστήρια επέβαλαν στην ELFE να καταβάλλει μετρητά στη ΔΕΠΑ και η ΔΕΠΑ απαίτησε τα χρήματα να κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό. Δίνεται έτσι η δυνατότητα στις Αρχές να εντοπίσουν τις διαδρομές του χρήματος, οι οποίες επί πολλούς μήνες χάνονταν με την ανακύκλωση των μεταχρονολογημένων επιταγών που εξέδιδαν οι παρένθετες offshore εταιρείες συμφερόντων Λαυρεντιάδη.

Πού βρίσκονται τα πορίσματα τα οποία επικαλείται ο Α.Χ.; Η κυρία Ζαΐρη, στη συζήτηση που είχε μαζί της «Το Βήμα», αποδέχεται την αποστολή μιας ενημερωτικής αναφοράς στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και στην επιστολή που μας απέστειλε αναφέρεται στην «ενημέρωση σε μηνιαία βάση» από τη ΔΕΠΑ για την πορεία των χρεών της ELFE. Αυτά τα στοιχεία, μαζί με τα αποτελέσματα της έρευνας στα περιουσιακά στοιχεία των εμπλεκόμενων προσώπων, τα έχει στείλει, όπως επισήμανε, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών «προκειμένου να αξιοποιηθούν στην ήδη εν εξελίξει ποινική διαδικασία». Πουθενά δεν έκανε λόγο η κυρία Ζαΐρη για πορίσματα, τώρα όμως θα πρέπει να απαντήσει: Υπάρχουν πορίσματα για την υπόθεση ΔΕΠΑ – ELFE και ποια είναι η τύχη τους; Εργο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες είναι να αποκαλύπτει τις διαδρομές του βρώμικου χρήματος ή να παρακωλύει τις έρευνες;

Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό, γιατί ο Α.Χ. δεν ήταν απλώς ένας γραφειοκράτης στη δομή της Αρχής. Εχει χειριστεί με επιτυχία πολλές και απαιτητικές υποθέσεις και χαίρει μεγάλης εκτίμησης από όσους γνωρίζουν την προσφορά του. Αυτή την έχει αναγνωρίσει και η κυρία Ζαΐρη, δημοσίως μάλιστα, όπως γράφει στην αναφορά του. «Εχω χειριστεί με επιτυχία, εχεμύθεια και αποτελεσματικότητα σημαντικές και ευαίσθητες υποθέσεις. Αλλωστε εσείς η ίδια αναγνωρίσατε τούτο προσφάτως, στις αρχές του έτους, κατά την αξιολόγησή μου, η οποία υπήρξε Αριστη (10). Οπως επισημαίνεται στην αξιολόγησή μου, «Πρόκειται για υπάλληλο που διαθέτει υψηλό βαθμό εχεμύθειας, τεχνικές ικανότητες, προθυμία και αποδοτικότητα στην εκτέλεση των καθηκόντων της υπηρεσίας. Είναι πειθαρχημένος και ταυτόχρονα αναλαμβάνει σωστές πληροφορίες, όταν και όπου χρειάζεται. Είναι ικανότατος στη συλλογή πληροφοριών και απόλυτα αξιόπιστος στην τήρηση της μυστικότητας και τη μη διαρροή των πληροφοριών της Αρχής. Διαθέτει επιμέλεια, σεμνότητα, και ευχέρεια στη συνεργασία, με αποτέλεσμα να συντελεί σημαντικά στην επιτυχία του έργου της Αρχής. Διαθέτει διοικητικές ικανότητες και εκτελεί τα καθήκοντα του προϊσταμένου του Τμήματος Ερευνών με σεμνότητα, διάκριση, ηρεμία και πνεύμα υπηρεσιακής συνοχής. Μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στις ευθύνες που αναλαμβάνει και έχει δυνατότητες εξέλιξης».

Πώς αυτός ο επί πολλά έτη εργαζόμενος-υπόδειγμα, σύμφωνα με την αξιολόγηση της ίδιας της Αρχής, μετατράπηκε μέσα σε τρεις μήνες σε «βαρίδι» που θέλησαν να το ξεφορτωθούν όπως-όπως; Μήπως ενόχλησαν τα πορίσματά του για μια υπόθεση που απειλεί να αμαυρώσει τον πυρήνα της κυβέρνησης; Η κυρία Ζαΐρη ενήργησε με δική της πρωτοβουλία; Η Δικαιοσύνη θα αναζητήσει αυτά τα «χαμένα» πορίσματα;

Το κατηγορώ της ΝΔ κατά Μαξίμου
Στην αντεπίθεση πέρασε από χθες, η ΝΔ με αφορμή δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου καθώς όπως υποστηρίζει «δεν αφήνουν πια καμία αμφιβολία ότι η παρέα του Μαξίμου εμπλέκεται σε ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο που μόλις άρχισε να ξετυλίγεται».

«Στους λογαριασμούς του κ. Μανώλη Πετσίτη, στενού συνεργάτη του Νίκου Παππά, βρέθηκαν αδικαιολόγητα μεγάλα ποσά, με αποστολέα τον επίσης φίλο του κ. Παππά, Αρτέμη Αρτεμίου που δραστηριοποιείται στην Κύπρο και θεωρείται γκουρού των offshore εταιρειών», σημείωσε σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και προσθέτει:

Η Πειραιώς επισημαίνει στο «δια ταύτα», ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί άλλο να κρύβεται. «Οφείλει σήμερα κιόλας να απαντήσει αν καλύπτει τις σκοτεινές δραστηριότητες των κ. Παππά, Πετσίτη και Αρτεμίου και να εξηγήσει στους πολίτες γιατί ξηλώθηκε ο δημόσιος λειτουργός που διερευνούσε την υπόθεση στην οποία εμπλέκεται η παρέα του Μαξίμου ζημιώνοντας το Δημόσιο με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...