Αρχείο

Ιδού το τεράστιο σχέδιο των ΗΠΑ: Bάσεις σε Ελλάδα-Βουλγαρία για έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου - Σφοδρή αντίδραση από τη Μόσχα

Τεράστιο σε σημασία σχέδιο για τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου υλοποιούν οι ΗΠΑ και παρά τις αρνήσεις Βαλκάνιων αξιωματούχων, το παρασκήνιο που υλοποιείται εδώ και μερικούς μήνες αφορά πραγματικά τον έλεγχο της Μαύρης θάλασσας και του «μαλακού υπογαστρίου» της Ρωσίας.

Η χθεσινή προειδοποίηση σύμφωνα με άρθρο μας της Ρωσίας, η οποία μιλά για «πεδίο μάχης» ανάμεσα στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και τις Ρωσίας μας δείχνει το μέγεθος της επερχόμενης «καταιγίδας».

Η Μόσχα προειδοποιεί ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ τόσο κοντά στα ρωσικά σύνορα απειλεί την ειρήνη στα Βαλκάνια, τα οποία ήδη βρίσκονται πολύ κοντά στο ξέσπασμα εθνοτικών συγκρούσεων. Η επιπλέον στρατικοποίηση της περιοχής αυξάνει τον ήδη υπαρκτό κίνδυνο.

https://twitter.com/eha_news/status/1121922508146520071

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό όπως φαίνεται, θα έχουμε την πιθανή κατασκευή δύο ναυτικών βάσεων σε Ελλάδα και Βουλγαρία για να υλοποιηθούν όσα αποφασίστηκαν στις ΗΠΑ για τον έλεγχο του Εύξεινου Πόντου.

Η μία κατά πάσα πιθανότητα θα αφορά αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη ή σε κάποιο ελληνικό νησί που θα ελέγχει τον ρου των πλοίων από τον Βόσπορο. Θα πρόκειται για μια βάση που θα δύναται να λειτουργεί και ως ενδιάμεση βάση ανεφοδιασμού για τις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ που υπάρχουν ήδη στη Βαλκανική.

Η δεύτερη θα αφορά μια ναυτική βάση στις βουλγαρικές ακτές στην Μαύρη θάλασσα με επικρατέστερη της πόλης Μπουργκάς (Πύργος) ή του Τσάρεβο μέσω των οποίων θα ελέγχονται οι ¨εισερχόμενοι και οι εξερχόμενοι» στην Μαύρη Θάλασσα από το ΝΑΤΟ.   

Πριν μερικές ημέρες ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας Κράσιμιρ Καρακατσάνοφ τόνισε ότι πληροφορίες σχετικά με την ανάπτυξη νέων βάσεων του ΝΑΤΟ στη χώρα δεν είναι αληθινές.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Υπουργείου Άμυνας της Βουλγαρίας, η Βουλγαρία δεν έχει εγκρίνει σχέδια ανάπτυξης ναυτικών βάσεων του ΝΑΤΟ στην επικράτειά της.

Η Βουλγαρία παρέχει ήδη τις βάσεις της στην Μαύρη Θάλασσα στο ΝΑΤΟ ως μέρος της συμφωνίας με την συμμαχία», είπε ο υπουργός.

Ο Καρακάτσανοφ πρόσθεσε ότι η Βουλγαρία παραμένει εταίρος της Συμμαχίας, αλλά επιδιώκει μια πολιτική για την αναζήτηση συμβιβασμών με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, δείχνοντας σαφώς φόβο στους ρωσικούς πυραύλους BASTION και Iskander στην Κριμαία, οι οποίοι σημαδεύουν ήδη την περιοχή.

Τι δεν μας είπε όμως ο Βούλγαρος ΥΠΑΜ;

Δεν μας είπε ότι οι βουλγαρικές βάσεις στην Μαύρη θάλασσα είναι στην διάθεση του ΝΑΤΟ και μπορεί εφόσον ζητηθεί να έχουμε επέκταση εγκαταστάσεων της συμμαχίας σε αυτές. Επίσημα δεν υπάρχει θέμα κατασκευής νατοϊκής βάσης στην Βουλγαρία ανεπίσημα όμως μετά την συνάντηση όλων των επικεφαλής των χωρών του Εύξεινου Πόντου στις ΗΠΑ, πιθανόν να υπάρχει και δεν μας το λένε.

Στην Ουάσιγκτον αποφασίστηκε de facto αύξηση της παρουσίας πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ στην Μαύρη Θάλασσα και αυτό δεν αλλάζει. Όπως και να το ονομάσουν αυτό Βούλγαροι και Ρουμάνοι, απλά προμηνύονται νέα σχέδια στην περιοχή για να ελεγχθεί η ρωσική παρουσία στο πιο σημαντικό σημείο για την Μόσχα στην ΝΑ Ευρώπη.

Τουρκικές κινήσεις για την διώρυγα της Κων/πολης             

Σύμφωνα με άρθρο μας μετά την «σφαλιάρα» του Τούρκου ηγέτη από την ηχηρότατη απώλεια στις δημοτικές εκλογές, Κων/πολης και Άγκυρας και της αντιστροφής του πολιτικού κλίματος στην χώρα, οι ΗΠΑ παίρνουν ήδη τα μέτρα τους και αποφασίζουν να κυκλώσουν την Τουρκία εκτός του Αιγαίου και της Α.Μεσογείου τώρα και στην Μαύρη Θάλασσα.

Φοβούνται στο αμερικανικό Πεντάγωνο για τις επόμενες κινήσεις Ερντογάν (ειδικά μετά και την κατρακύλα της τουρκικής Λίρας) οι οποίες θα αφορούν πιθανή μεγαλύτερη εμβάθυνση της συμμαχίας με την Μόσχα, με παρουσία ακόμα και Ρώσων συμβούλων στην χώρα, στο πιο επικίνδυνο σκηνικό που υπάρχει αυτήν την στιγμή στην Τουρκία.

Οι ηγέτες των οργανισμών εξωτερικής πολιτικής της συμμαχίας του Βορείου Ατλαντικού συμφώνου, συντάθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες με κύριο θέμα την επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, και αποφάσισαν την δημιουργία νέων νατοϊκών βάσεων σε Βουλγαρία και Ρουμανία. Πρόκειται για χώρες «κλειδιά» στην  θάλασσα αυτή για ελεγχθεί η ρωσική και η τουρκική ναυτική παρουσία.

Οι υπουργοί του ΝΑΤΟ συζήτησαν τη διεύρυνση της παρουσίας τους στη Μαύρη Θάλασσα», αυτή ήταν η δήλωση της μόνιμης εκπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών Kay Bailey Hutchison.

«Αποφασίσαμε και άλλα που μπορούμε να κάνουμε στη Μαύρη Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της παρουσίας των πολεμικών μας πλοίων και υποβρυχίων, διευρύνοντας την παρατήρηση και τον έλεγχο στην περιοχή», είπε η ίδια στο ITAR-TASS.       

Την ίδια στιγμή ο Ερντογάν επιμένει για την νέα διώρυγα της Κωνσταντινούπολης.

«Δεν θα υπάρξει οπισθοδρόμηση», δήλωσε ο Μουράτ Κουρούμ, αρμόδιος υπουργός για το περιβάλλον και την αστικοποίηση.

Τι και αν η Τουρκία αντιμετωπίζει μια δύσκολη οικονομική συγκυρία; Τι και αν το ΑΚΡ έχει χάσει τον έλεγχο του μεγαλύτερου δήμου της χώρας, ο Ερντογάν δεν κάνει πίσω με τίποτα στα μεγάλα σχέδια του που αφορούν την μεγαλύτερη πόλη της περιοχής. Το σχέδιο για τη δημιουργία μιας νέας διώρυγας στο δυτικό κομμάτι της Κωνσταντινούπολης προχωρά κανονικά, αναφέρει η Καθημερινή στην Κύπρο.

Η Άγκυρα μελετά ένα πενταετή σχέδιο για την ολοκλήρωση του μεγαλόπνοου έργου, το οποίο εκτός από την κίνηση στα στενά, θα επηρεάσει και τις διπλωματικές ισορροπίες στην περιοχή.

Γιατί τέτοια όμως πρεμούρα ο σουλτάνος ενώ η χώρα «βογγάει» από την οικονομική κρίση, και αυτός θέλει την διώρυγα αυτή;

Μήπως με την νέα διώρυγα θέλει να πουλήσει εκδούλευση σε Ρώσους και Αμερικανούς παρακάμπτοντας τον Βόσπορο και την συνθήκη του Μοντρέ;

Μήπως ο ίδιος γνωρίζει ότι έρχεται σύγκρουση Ρώσων και Αμερικανών και θέλει να ελέγχει αυτός προσωπικά τα Στενά με μια διώρυγα υπό πλήρη τουρκικό έλεγχο;

Αυτό δεν ήταν άλλωστε το διακύβευμα των προσπαθειών εδώ και χρόνια της Τουρκίας με πλάγια μέσα σε ΕΣΣΔ και ΗΠΑ, ζητώντας τα Στενά να τεθούν υπό τους νόμους της περιφέρειας Κων/πολης, αλλά οι Σοβιετικοί το 1981 αντέδρασαν ακυρώνοντας τα πάντα;

Μήπως o Ερντογάν φοβάται ότι κάποιοι μπορεί να κλείσουν τα Στενά για δικό τους όφελος;

Μήπως το σχέδιο ελέγχου των Στενών από τις ΗΠΑ/ΝΑΤΟ ξεκίνησε με την προσπάθεια εισόδου Ουκρανικών πλοίων στα Στενά του Κέρτς;

Είπαμε και παλαιότερα ότι ο έλεγχος της τεράστιας θαλάσσιας περιοχής: Μαύρη Θάλασσα-Στενά του Βοσπόρου-Αιγαίο-Α.Μεσόγειο-Σουέζ-Ερυθρά θάλασσα αποτελεί αιτία πλέον παγκόσμιου πολέμου για πολλούς λόγους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...