Ιστορία

Θερμοπωλείο: Αποκαλύφθηκε το φαστ φουντ της αρχαίας Πομπηίας (εικόνες)

Ένα θερμοπωλείο, το φαστ φουντ της αρχαίας Πομπηίας, μαζί με την άριστα διατηρημένη τοιχογραφία του, έφερε πρόσφατα στην επιφάνεια η αρχαιολογική σκαπάνη.

Τα περίπου 150 θερμοπωλεία ήταν διάσπαρτα στην πόλη και οι πελάτες τους ήταν κυρίως οι φτωχότεροι πολίτες της Πομπηίας οι οποίοι δεν είχαν τις κατάλληλες υποδομές για να μαγειρέψουν στα σπίτια τους.

Το τυπικό μενού ενός θερμοπωλείου περιελάμβανε ψωμί με αλατισμένο ψάρι, τυρί, φακές και κρασί.

Το θερμοπώλειο αποκαλύφθηκε στον ανοιχτό χώρο, που λειτουργεί ως σταυροδρόμι μεταξύ του Vicolo delle Nozze d'Argento και του Vicolo dei Balconi, το οποίο έχει αποκαλυφθεί πλήρως. Το εμπορικό κατάστημα έχει μερικώς ανασκαφεί, καθώς βρίσκεται σε ένα από τα ανασκαφικά μέτωπα που υπόκεινται στην παρέμβαση σταθεροποίησης του έργου Great Pompeii Project, το οποίο επικεντρώνεται σε μία περίμετρο πάνω από 3 χιλιόμετρα μη ανασκαμμένης περιοχής.

Από τη μια πλευρά του θερμοπωλίου, η διακόσμηση του πάγκου περιλαμβάνει την απεικόνιση μιας όμορφης Νηρηίδας πάνω σε άλογο σε θαλάσσιο περιβάλλον και από την άλλη πλευρά υπάρχει πιθανότατα το εμπορικό σήμα της επιχείρησης. Η ανακάλυψη των αμφορέων, που βρισκόταν μπροστά από τον πάγκο, αντανακλούσε ακριβώς τον εμπορικό χαρακτήρα της επιχείρησης.

«Ακόμη και αν τέτοιες κατασκευές αυτές είναι γνωστές στην Πομπηία, η ανακάλυψη κι άλλων μαζί με αντικείμενα που συμβαδίζουν με την εμπορική και επομένως καθημερινή ζωή, συνεχίζουν να μεταδίδουν ισχυρά συναισθήματα που μας μεταφέρουν σε αυτές τις τραγικές στιγμές της έκρηξης, η οποία παρόλα αυτά μας άφησε μοναδικές ιδέες για τον ρωμαϊκό πολιτισμό», δήλωσε ο αρχαιολόγος Alfonsina Russo.

Μια φωτογραφία των υπολειμμάτων ενός τέτοιου θερμοπωλείου δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω Instagram από τον Μάσιμο Οσάνα, επικεφαλής των ανασκαφών.

«Ένα θερμοπωλείο ήρθε ξανά στο φως μαζί με τις όμορφες τοιχογραφίες του πάγκου του», έγραψε.

Ο Μάσιμο Οσάνα ολοκλήρωσε την πενταετή του θητεία στις αρχές Ιανουαρίου αλλά αναμένεται να προσληφθεί εκ νέου. Ο ίδιος είναι ανάμεσα στους δέκα υποψηφίους που θα δώσουν συνέντευξη στον υπουργό Πολιτισμού Αλμπέρτο Μπονισόλι στις αρχές Απριλίου. Ο νέος έφορος αρχαιοτήτων αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα το Πάσχα.

Δεκάδες θερμοπωλεία έχουν βρεθεί σε όλο τον αρχαιολογικό χώρο. Η Περιοχή 5 (Regio V) που βρέθηκε το συγκεκριμένο θερμοπωλείο, δεν έχει ανοίξει ακόμα για το κοινό. Στην Περιοχή 5 πραγματοποιούνται οι πιο εντατικές ανασκαφές από τη δεκαετία του 1960.

Οι ανασκαφές έχουν αποφέρει δεκάδες ανακαλύψεις.  Τον Φεβρουάριο οι αρχαιολόγοι βρήκαν μια εκπληκτική τοιχογραφία που απεικονίζει τον Νάρκισσο να θαυμάζει την αντανάκλασή του.

Λίγους μήνες πριν, έγινε γνωστό πως οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν τα απολιθωμένα υπολείμματα ενός αλόγου, στο κάστρο μιας αρχαίας βίλας σε προάστιο της αρχαίας Πομπηίας.

Η Πομπηία καταστράφηκε το 79 μ.Χ. μετά από έκρηξη του Βεζούβιου. Σκοτώθηκαν πάνω από 2.000 άτομα.

Η πόλη εντοπίστηκε τον 16ο αιώνα και οι πρώτες ανασκαφές έγιναν το 1748. Σήμερα αποτελεί ένα από τους αρχαιολογικούς χώρους με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα παγκοσμίως.

Πηγή: LiFO, με πληροφορίες από Guardian, Pompeii - Parco Archeologico

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...