Ελληνοτουρκικά

Η Τουρκία αναβαθμίζει την ένταση: Σενάρια ένοπλης σύρραξης στον τουρκικό "Θαλασσόλυκο" - Η Άγκυρα "κλειδώνει" Αιγαίο-Α.Μεσόγειο-Μ.Θάλασσα

Σε νέα μεγάλη "πρόβα πολέμου" αναμένεται να προχωρήσει η Άγκυρα στα μέσα του επόμενου μήνα. Με διεθνή think tank και ΜΜΕ να προειδοποιούν συνεχώς για πολεμικό επεισόδιο στην περιοχή μας, η ανακήρυξη της μεγάλης άσκησης της Τουρκία αυξάνει την ανησυχία.

Άσκηση με σενάρια από την αντιμετώπιση σεισμών μέχρι ένοπλης σύρραξης σε Αιγαίο, Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, ενώ αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη από την «Γαλάζια Πατρίδα» και εκτιμάται πως θα διεξαχθεί προς τα μέσα Μαΐου.

Είναι γεγονός πως οι τουρκικές δυνάμεις μέσω τέτοιου τύπου ασκήσεων, αμφισβητούν συνεχώς την ελληνική κυριαρχία σε κρίσιμες περιοχές, αποτελώντας έναν σημαντικό αποσταθεροποιητικό παράγοντα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Οι "πρόβες πολέμου" της Τουρκίας "μετρούν" αντιδράσεις τόσο σε τεχνικά και επιχειρησιακά ζητήματα, όσο και σε ψυχολογικό αντίκτυπο στην ελληνική κοινωνία και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Κάθε φορά αποδεικνύεται βέβαια πως η τουρκική προπαγάνδα είναι αδιάφορη για τους Έλληνες.

Αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει όμως είναι η συνεχής κλιμάκωση από την Τουρκία και το κατά πόσο μια άσκηση αυτού του βεληνεκούς μπορεί να μετατραπεί σε μια ενεργή πολεμική επιχείρηση με στόχο την υφαρπαγή ελληνικών περιοχών. Η Άγκυρα δεν λειτουργεί παρορμητικά, παρόλο που αυτό φαίνεται από την ρητορική των Τούρκων αξιωματούχων, συνεπώς μια γενικευμένη σύρραξη είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα λόγω της γενικότερης πολιτικής, οικονομικής και διπλωματικής κατάστασης στην Άγκυρα.

Αυτό που μπορεί να γίνει όμως είναι ένα επεισόδιο - τουλάχιστον - μέτριας έντασης, μέσω του οποίου μπορεί να "γκριζαριστούν" περιοχές και με αυτό τον τρόπο η Άγκυρα να καταφέρει να "ξεσπάσει" την εσωτερική της κρίση στον διαχρονικό εχθρό της, την Ελλάδα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Star, η άσκηση «Θαλασσόλυκος» θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 13 και 25 Μαΐου, σε συνεργασία των ενόπλων δυνάμεων της χώρας με τα υπόλοιπα σώματα ασφαλείας και της διευθύνσεις πολιτικής προστασίας και στις 3 θάλασσες που περιβάλλουν την Τουρκία.

Η άσκηση θα καλύψει μια μεγάλη γκάμα σεναρίων από την αντιμετώπιση σεισμών μέχρι τις ένοπλες συγκρούσεις.

Δύο μόλις μήνες μετά την ολοκλήρωση της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα» η άσκηση «Θαλασσόλυκος» θα είναι μεγαλύτερη και θα λάβει χώρα σε Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο και Μεσόγειο.
Αξίζει να σημειωθεί πως η άσκηση αυτή υπήρχε αλλά τώρα φαίνεται πως η Άγκυρα την αναβαθμίζει καθιστώντας την μεγαλύτερη και από την «Γαλάζια Πατρίδα».

Πιθανώς έχουμε γίνει ήδη μάρτυρες των προετοιμασιών της μεγάλης τουρκικής άσκησης, καθώς όπως είχε αναφέρει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, η Άγκυρα έστειλε υποβρύχιο στα Κατεχόμενα, προκαλώντας τόσο ερωτηματικά όσο και ανασφάλεια για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής.

Αεροναυτική επιχείρηση «Ασπίδα της Μεσογείου» έχει βαπτίσει ο Ερντογάν την αμφισβήτηση της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ, δίνοντας στην άσκηση αυτή ένα σχεδόν μόνιμο χαρακτήρα, με σκοπό να αμφισβητηθεί η ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο αυτό η Άγκυρα απέστειλε το τουρκικό υποβρύχιο TCG Sakarya στην κατεχόμενη Κύπρο και ειδικά στο λιμάνι της Κερύνειας. Το εν λόγω υποβρύχιο TCG Sakarya, είναι ανοικτό για επίσκεψη στο κοινό της περιοχής αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό υποβρύχιο έχει το πλεονέκτημα να βρίσκεται σε πολεμικές συνθήκες για 50 ημέρες κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Στο πλαίσιο της άσκησης «Μεσογειακή Ασπίδα», το υποβρύχιο TCG Sakarya θα παραμείνει στο λιμάνι της Κερύνειας μέχρι την 21 Απριλίου ανέφεραν τα ΜΜΕ προ ημερών, ωστόσο είναι εξαιρετικά πιθανό η παραμονή του στην περιοχή να παραταθεί ή να γίνει αποστολή του σε παρόμοια στρατηγική τοποθεσία.

Η Τουρκία με την αποστολή φρεγατών, υποβρυχίων, μαχητικών αεροσκαφών και αεροσκαφών επιτήρησης αμφισβητεί σε μόνιμη βάση ελληνικά και ελληνο-κυπριακά εθνικά ζωτικά συμφέροντα σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

https://www.youtube.com/watch?v=UZzdbmwl0WE

https://www.youtube.com/watch?v=uvMYM3hlnYM

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...