Τεχνολογία

Η «μαύρη λίστα» των password: Ποιοι είναι οι κωδικοί που είναι σαν να μην τους έχουμε!

Όλοι μας καθημερινά χρησιμοποιούμε κωδικούς για πολλές εφαρμογές στο κινητό μας είτε για social media. Ποιοι κωδικοί είναι ασφαλείς και ποιοι "χακάρονται" πανεύκολα; Δείτε παρακάτω και ίσως σκεφτείτε να αλλάξετε τον κωδικό σας!

Το Κέντρο Κυβερνο-ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (NCSC) έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τα 100.000 password που έχουν αποδειχτεί «παιχνιδάκι» για τους χάκερ, παγκοσμίως. Στόχος είναι να επιστήσει την προσοχή των χρηστών και να τους ενημερώσει για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι χάκερ, ώστε να μειώσει τον κίνδυνο των κυβερνοεπιθέσεων. Οι χάκερ χρησιμοποιούν λίστες με password, όταν προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα σύστημα. Μία τέτοια λίστα, είναι αυτή που δημοσίευσε το NCSC, το οποίο υπάγεται στη βρετανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τη λίστα, στις πρώτες θέσεις των πιο συνηθισμένων και άρα «χακαρισμένων» κωδικών φιγουράρουν οι συνεχόμενοι αριθμοί ή τα συνεχόμενα γράμματα -στο πληκτρολόγιο ή σε αλφαβητική σειρά. Ακολουθούν ποδοσφαιρικές ομάδες, συνηθισμένα μικρά ονόματα, αλλά και σούπερ-ήρωες. Από τη λίστα δεν λείπουν γνωστοί τραγουδιστές, ηθοποιοί και σκηνοθέτες, τα ζώδια, πρωτεύουσες και χώρες. Άλλη κατηγορία αγαπημένων κωδικών είναι οι μάρκες αυτοκινήτων, ρούχων, ακόμα και μπισκότων! Δείτε στην gallery που ακολουθεί τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • 23,2 εκατ. άνθρωποι έβαλαν για κωδικό το 123456 και άλλα 3,8 προτίμησαν το qwerty. Την «πάτησαν» όλοι, όπως και αυτοί που διάλεξαν το 123456789, και το 1111111.
  • Κάποια από τα πιο χακαρισμένα «μουσικά» password είναι: blink182, metallica, slipknot, eminem, 50cent.
  • Η liverpool είναι η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα που εμφανίζεται στη λίστα, με τον κωδικό να έχει παραβιαστεί 280.723 φορές. Ψηλά στη λίστα βρίσκεται και ο Μαραντόνα.
  • 333.000 φορές οι χάκερ «έσπασαν» τον κωδικό superman. Στη λίστα υπάρχει και φυσικά και ο batman.
  • Η ferrari είναι ένας ακόμα αγαπημένος κωδικός των χρηστών, αλλά και των χάκερ.
  • Το όνομα ashley έχει χρησιμοποιηθεί 432.276 φορές, ενώ το όνομα michael 425.291. Μεγάλη «επιτυχία» σημειώνει και το όνομα thomas.
  • Φυσικά, από τη λίστα δεν λείπει η Ελλάδα: greece και athens. Επίσης, berlin και london, είναι μεταξύ των αγαπημένων πόλεων των χρηστών.

Όπως τονίζει το βρετανικό Κέντρο, το ρίσκο αυξάνεται όταν χρησιμοποιούμε τον ίδιο κωδικό σε πολλές εφαρμογές. «Επιλέξτε κωδικούς που μαντεύονται δύσκολα. Σας προτείνουμε να συνδυάζετε τρεις τυχαίες λέξεις, που μπορείτε όμως να απομνημονεύσετε. Να είστε δημιουργικοί και να χρησιμοποιείτε λέξεις που θα θυμάστε ώστε οι άλλοι να μην μπορέσουν να μαντέψουν τον κωδικό σας» τονίζει ο τεχνικός διευθυντής του NCSC, Dr. Ian Levy.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...