Κυβέρνηση

Η Αχτσιόγλου παραδέχθηκε ότι θα καθυστερήσει η ρύθμιση για τις 120 δόσεις

Με… τρόπο παραδέχτηκε η Έφη Αχτσιόγλου πως η ρύθμιση για τις 120 δόσεις θα πάει στη Βουλή μετά το Πάσχα. «Εγώ είμαι έτοιμη» δήλωσε η υπουργός Εργασίας. Η αιφνίδια αλλαγή των σχεδίων για την κατάθεση της ρύθμισης φούντωσε τα σενάρια για διαφωνίες από την τρόικα. Δεν αποκλείεται όμως η ρύθμιση να πάει στη Βουλή λίγο πριν από τις ευρωεκλογές.

Εδώ η ρύθμιση για τις 120 δόσεις, εκεί η ρύθμιση για τις 120 δόσεις, πουθενά η… ρύθμιση για τις 120 δόσεις. Η αιφνίδια αλλαγή των κυβερνητικών σχεδίων (όπως τουλάχιστον ανέφεραν οι πληροφορίες) και η παράταση για μετά το Πάσχα που πήρε το νομοσχέδιο για τα χρέη στα ασφαλιστικά προκάλεσε ερωτήματα και σενάρια.

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, αρμόδια για το νομοσχέδιο σε ό,τι αφορά στη ρύθμιση για τις οφειλές στα Ταμεία, επιβεβαίωσε ότι εξελίξεις δεν αναμένονται πριν από το Πάσχα, αλλά δεν αποκάλυψε τους λόγους πίσω από αυτή την καθυστέρηση.

«Εγώ είμαι έτοιμη. Το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις είναι έτοιμο. Δεν ξέρω ποιος είναι ο προγραμματισμός της κυβέρνησης», τόνισε μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες το πρωί της Πέμπτης (18.04.2019) η υπουργός Εργασίας. Και σημείωσε ότι το νομοσχέδιο που θα πάει στη Βουλή, όταν πάει, δεν θα περιλαμβάνει τη ρύθμιση σε 120 δόσεις για τα χρέη στην Εφορία. Αυτό, άλλωστε, είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών.

Το θέμα της ρύθμισης των οφειλών προς την εφορία έχει πάρει… πάνω του ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Η εντολή που έχει δώσει είναι να προχωρήσει μια εξαιρετικά «ανοικτή» ρύθμιση χωρίς εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Πρακτικά, στην προεκλογικού χαρακτήρα ρύθμιση που θέλει να στείλει στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, το εισόδημα παίζει ρόλο μόνο για τον καθορισμό του αριθμού των δόσεων. Άρα και πάλι, δυσκολεύεται η ζωή μόνο των λιγοστών που δηλώνουν υψηλά εισοδήματα. Από την άλλη, για τους πολλούς προωθείται μια εξαιρετικά ανοικτή διαδικασία χωρίς περιορισμούςμε πολύ χαμηλή μηνιαία δόση (έως και 20 ευρώ) και κανένα περιουσιακό κριτήριο. Αυτή η ρύθμιση, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος έχει κάνει λόγο για ένα σύστημα που θα δεν θα βοηθάει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Τι προβλέπει η ρύθμιση για τα ταμεία

Απ’ όσα έχουν διαρρεύσει τις τελευταίες μέρες από το υπουργείο Εργασίας ή έχουν αναφέρει η υπουργός κι άλλα στελέχη του υπουργείου σε δηλώσεις τους, η ρύθμιση θα είναι «γενναιόδωρη» και ια περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: επανυπολογισμό οφειλών που επιφέρει μείωση έως και 65% στο «κεφάλαιο» του χρέους, διαγραφή προσαυξήσεωνένταξη στη ρύθμιση χωρίς εισοδηματικάκριτήρια κλπ.

Σενάρια διαφωνίας

Η χωρίς εξήγηση καθυστέρηση κατάθεσης της ρύθμισης «φούντωσε» τα σενάρια περί νέων διαφωνιών με την τρόικα, με την όλη κατάσταση να θυμίζει το… σήριαλ με όσα έγιναν και πριν φτάσει στη Βουλή ο νέος νόμος Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που πιστεύουν πως οι αντιρρήσεις της τρόικαςδεν είναι σοβαρές και ότι αποτελεί πολιτική επιλογή το πακέτο παροχών – διευκολύνσεων να έρθει όσο γίνεται πιο κοντά στις ευρωεκλογές, έτσι ώστε να υπάρξει ένα ισχυρό σοκ που θα αποφέρει εκλογικά οφέλη στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...