Κόσμος

Η Αυστρία θέλει να απαγορεύσει την ανωνυμία στο διαδίκτυο και παροτρύνει τον κόσμο να ακολουθήσει τα βήματά της

Η Αυστρία, έχοντας την πεποίθηση ότι ο Mark Zuckerberg δεν έχει ακόμη αρκετά δεδομένα χρηστών, εξετάζει τώρα έναν νέο νόμο ο οποίος θα απαιτούσε μεγάλες πλατφόρμες διαδικτύου όπως το Facebook, το Instagram και το Twitter να καταγράψουν τους χρήστες τους, απαγορεύοντας ουσιαστικά την ανωνυμία στους ιστοτόπους μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο νέος νόμος θα αποσκοπεί στο να εμποδίσει τους "οπαδούς της ανωνυμίας", σύμφωνα με το The Local.

Ο Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κούρτς δήλωσε: "Δυστυχώς, στο παρελθόν υπήρξε ένας αυξανόμενος αριθμός σαφών παραβιάσεων, δυσφήμισης και ταπεινώσεων, υπό την κάλυψη της ανωνυμίας και γι 'αυτό χρειαζόμαστε ένα πλαίσιο για μεγαλύτερη ευθύνη στο διαδίκτυο".

Με ό,τι σημαίνει αυτό για το "κουτί της Πανδώρας" των απαγορεύσεων που μπορεί να ανοίξει...

Ο νόμος, εάν εγκριθεί, θα τεθεί σε εφαρμογή το 2020 και θα καταστήσει υποχρεωτικό για τους χρήστες δημοφιλών ισοτόπων μέσων κοινωνικής δικτύωσης να καταγράψουν τους χρήστες τους. Οι πλατφόρμες θα έχουν ευελιξία ως προς τον τρόπο καταχώρησης των χρηστών τους, αλλά η Αυστρία επιδιώκει να δώσει στις αρχές της πρόσβαση στην ταυτότητα του χρήστη σε περίπτωση "καταγγελίας μίσους ή υπόνοιας για την παραβίαση άλλων νόμων".

Η έκθεση δεν έλεγε ποιο, ακριβώς, χαρακτηρίστηκε ως "καταγγελία μίσους".

Ο Gernot Bluemel, υπουργός αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, την τέχνη, τον πολιτισμό και τα ΜΜΕ, δήλωσε: "Ο διαδικτυακός χώρος δεν πρέπει να είναι ένας χώρος χωρίς νόμους". Συνέχισε, λέγοντας ότι η Αυστρία σκόπευε να θέσει ένα νομοθετικό διαδικτυακό προηγούμενο και για άλλες χώρες .

Στην Αυστρία, ο νόμος θα πρέπει να εγκριθεί τόσο από τους βουλευτές όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να διασφαλιστεί ότι είναι σύμφωνη με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ που ορίζουν ότι τα κράτη μέλη δεν μπορούν να ρυθμίζουν έναν πάροχο πλατφόρμας αυστηρότερα από τη χώρα καταγωγής του.

Ο νόμος θα εφαρμοστεί μόνο σε πλατφόρμες διαδικτύου με εμβέλεια άνω των 100.000 χρηστών ή με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ στην Αυστρία. Θα ισχύει επίσης για πλατφόρμες που λαμβάνουν κρατικές ενισχύσεις άνω των 50.000 ευρώ.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι ένας τέτοιος νόμος θα περιορίσει την ελευθερία στο διαδίκτυο και θα παραδώσει ακόμα περισσότερα δεδομένα σε γίγαντες όπως το Facebook, του οποίου το ιστορικό με την προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών είναι αμφιλεγόμενο. Νωρίτερα φέτος, ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουελ Μακρόν προκάλεσε διαμάχη προτείνοντας έναν παρόμοιο νόμο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ