Αφρική

Η Αίγυπτος "τελειώνει" τους τζιχαντιστές: Ο Αλ Σίσι στέλνει πυρομαχικά & όπλα στις δυνάμεις του Χαφτάρ - Έρχεται αιματοχυσία στη Λιβύη

Καλά ενημερωμένες αιγυπτιακές πηγές αποκάλυψαν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Αίγυπτος και ο πρόεδρος της, Αλ Σίσι, στην υποστήριξη της προέλασης των δυνάμεων του Λίβυου στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Πηγές στο Κέντρο Πολιτικών και Στρατηγικών Μελετών του ομίλου Al-Ahram (κυβερνητικό) ανέφεραν ότι η στρατιωτική βάση του Mohammed Najib, δυτικά της χώρας, η οποία περιλαμβάνει εκτός όλων των άλλων και ένα χειρουργείο, υποστηρίζει τις δυνάμεις του Χαφτάρ με όπλα και πυρομαχικά κά.

Σε μια αποκλειστική δήλωση προς την ιστοσελίδα NewKhaleej, πηγές ανέφεραν ότι η συνάντηση του Αιγύπτιου Προέδρου Abdel Fattah Al-Sisi με το Haftar στο Παλάτι στο Κάΐρο, πριν από λίγες ημέρες, αποσκοπούσε στην αξιολόγηση της διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων και στις ανάγκες των δυνάμεων που υποστηρίζονται από την Αίγυπτο, τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία, με σκοπό να ελέγξουν την πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη.

Η Αίγυπτος δικαιολογεί την υποστήριξή της στην όλη επιχείρηση με πρόσχημα τους φόβους μετακίνησης Τζιχαντιστών από τη Συρία στη Λιβύη, μετατρέποντας τα δυτικά σύνορα της Αιγύπτου σε ένα καυτό σημείο.

Οι αεροπορικές επιδρομές από μαχητικά αεροσκάφη των ΗΑΕ που προσγειώνονται στην αεροπορική βάση Mohammed Najib αναμένεται να αποδυναμώσει την άμυνα της πρωτεύουσας μετά την μεγάλη επίθεση των ανταρτών της Misrata.

https://twitter.com/Arn_Del/status/1121178362335068160

Η αιγυπτιακή βάση περιλαμβάνει κέντρα υποστήριξης για τους στρατιωτικούς σχηματισμούς, οπλικά συστήματα, ανταλλακτικά, πυρομαχικά διαφόρων τύπων, ενώ προσφέρει και άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα, ενισχύοντας τις δυνατότητες του λιβυκού στρατού που σταθμεύει στην ανατολική Λιβύη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, ο Αλ Σισί συμφώνησε πρόσφατα να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στον Λίβυο στρατηγό Haftar στη μάχη του ενάντια στην διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας στην πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολης. Αυτό περιλαμβάνει εξοπλισμό νυχτερινής όρασης και οπλικά συστήματα, εκτός από την ανάπτυξη πολεμικών σκαφών κοντά στην ακτή της Τρίπολης για να εμποδίσουν την αεροπορία της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας να διεξάγει αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων Haftar.

Είναι γνωστό σε όλους ότι η Τουρκία διακινεί όπλα, πυρομαχικά και ναρκωτικά στο λιβυκό έδαφος εφοδιάζοντας τους ισλαμιστές στην χώρα.

Σύμφωνα με άρθρο μας η κοσμική κυβέρνηση της Βεγγάζης στην Κυρηναϊκή - ανατολική Λιβύη – αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Πρόκειται για μια τόσο συμβολική όσο και ουσιαστική απόφαση.

Η κυβέρνηση της Βεγγάζης, που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της Λιβύης, έχει εξαπολύσει επίθεση υπό τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ για να απελευθερώσει την πρωτεύουσα Τρίπολη.

Στην Τρίπολη εδρεύει η διεθνώς αναγνωρισμένη (από τον ΟΗΕ) Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, η οποία αποτελείται από ισλαμιστές και υποστηρίζεται από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την Αλ Κάιντα, το Κατάρ και την Τουρκία.

Η κυβέρνηση της Βεγγάζης είναι κοσμική και υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.

Ο επικεφαλής του στρατού της, του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Χαλίφα Χαφτάρ, είναι και Αμερικανός υπήκοος.

Η Βεγγάζη έχει κατηγορήσει επανειλημμένα την Τουρκία ότι εμπλέκεται με τρόπο απαράδεκτο στα εσωτερικά της Λιβύης και ότι επιχείρησε μέσω της ισλαμικής κυβέρνησης της Τρίπολης να μετατρέψει τη Λιβύη σε προτεκτοράτο της και κτήση της νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Έχοντας σαφή αντιτουρκική θέση η κυβέρνηση της Βεγγάζης, με υποστηρικτές της τους επίσης αντιτούρκους Σίσι της Αιγύπτου και Μοχάμεντ του Άμπου Ντάμπι, προχώρησε στην αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας, κίνηση που η Τουρκία αντιμετωπίζει ως εχθρική.

Έτσι, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση της Βεγγάζης του Χαλίφα Χαφτάρ όρισε την 24η Απριλίου ημέρα μνήμης της Αρμενικής Γενοκτονίας.

Νίκη του Χαλίφα Χαφτάρ στην Τρίπολη σημαίνει ήττα των σχεδιασμών της Τουρκίας για υπονόμευση της ανακήρυξης ελληνικής ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ