ΗΠΑ

ΗΠΑ: Σχολείο απομάκρυνε ιστορικό πίνακα γιατί έδειχνε μόνο λευκά παιδιά (εικόνες)

Ένας πίνακας της εποχής της Μεγάλης Ύφεσης (1929-1939) που απεικονίζει λευκά παιδιά να παίζουν έξω το χειμώνα αφαιρέθηκε από το Γυμνάσιο Percy Julian στο Oak Park του Σικάγου, επειδή η διεύθυνση θεώρησε ότι «δεν εκπροσωπούσε την ποικιλομορφία(diversity) του σχολείου».

Ενώ μερικοί δήλωσαν ότι ο πίνακας φέρνει «αναστάτωση» στους μαθητές του χρώματος που ένιωθαν ότι τους απέκλειε το σχολείο, ένας ντόπιος συνταξιούχος καθηγητής ιστορίας της αμερικανικής τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις, παρομοίασε την απομάκρυνσή του με ένα «σύγχρονο κάψιμο βιβλίου».

"Δεν υπάρχει τίποτα προσβλητικό στον πίνακα αυτόν. Απλώς δείχνει όλα τα λευκά παιδιά που παίζουν", δήλωσε ο David Sokol, ιστορικός, συγγραφέας και κάτοικος του Oak Park. "Μόνο επειδή δεν έχει μαύρα παιδιά, δεν τον κάνει κακό. Δεν εμφανίζει καθόλου στερεότυπα. Έτσι ήταν το Oak Park τότε. Δεν μπορείτε να διαγράψετε την ιστορία".

Ο διευθυντής Todd Fitzgerald ανακοίνωσε την αφαίρεση του πίνακα "Child and Sports-Winter", πίνακας που εντάσσεται στα ιστορικά “WPA murals” (τοιχογραφίες που είχε χρηματοδοτήσει την εποχή εκείνη το Works Progress Administration για όλη την Αμερική - βλέπε κάτω) με ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που στάλθηκε στο προσωπικό του σχολείου τη Δευτέρα.

"Μερικοί μαθητές με προσέγγισαν αναφέροντας ότι αυτή η εικόνα δεν αντιπροσωπεύει την μαθητική κοινότητά μας ή την ποικιλομορφία του Oak Park", δικαιολογήθηκε ο Fitzgerald. "Θα φτιάξουμε έναν πίνακα που θα αντιπροσωπεύει καλύτερα το JulianMiddle School και θα συνεργαστούμε με κάποιον καλλιτέχνη ώστε η μελλοντική τοιχογραφία να έχει περισσότερη ποικιλομορφία".

Η Cynthia Brito Millan, συντονίστρια του “Social Justice Club” (!)του σχολείου, δήλωσε ότι οι πιέσεις για την αφαίρεση του πίνακα άρχισαν τον Φεβρουάριο σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του σχολικού συμβουλίου. Οι μαθητές εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για μια ατμόσφαιρα αποκλεισμού για τους μαθητές του χρώματος - που αποτελούν το 45% των μαθητών - και ανέφεραν την τοιχογραφία ως παράδειγμα.

Η τοιχογραφία "Child and Sports-Winter" βρίσκεται στο κτίριο από το 2002. Πριν ήταν σε άλλο σχολείο που τώρα είναι κλειστό. Σχεδιάστηκε από τον Ethel Spears το 1937 με χρηματοδότηση από την WPA, έναν οργανισμό του New Deal που ιδρύθηκε το 1935 για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για τους ανέργους και να βελτιώσει την υποδομή της χώρας.

Άλλες τοιχογραφίες που χρηματοδοτήθηκαν από το WPA είχαν προκαλέσει «οργή» σε ένα άλλο σχολείο στο Oak Park και σε άλλες πόλεις στο παρελθόν, γιατί κάποιες απεικόνιζαν «στερεότυπες εικόνες μαύρων ή ινδιάνων».

Να σημειωθεί ότι στο μπροστινό μέρος του σχολείου υπάρχει ένα μωσαϊκό που είναι αφιερωμένο στον Percy Julian, έναν αφρο-αμερικανό επιστήμονα και εφευρέτη που έζησε στο Oak Park. Υπάρχει επίσης μια μεγάλη ζωγραφιά στο σχολείο που δείχνει ένα μαύρο παιδί και ένα λευκό παιδί να μεγαλώνουν μαζί και να κρατιόνται χέρι χέρι.

redskywarning.blogspot.com/

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...