ΗΠΑ

ΗΠΑ: Γροθιά στο στομάχι η έκθεση Μάλερ για τον Τραμπ - Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Δυσάρεστη εξέλιξη για τον Τραμπ η έκθεση Μάλερ. Πέντε μονάδες κάτω το κόμμα του.

Το ποσοστό αποδοχής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μειώθηκε κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες και βρίσκεται στο κατώτερο επίπεδο της προεδρίας του, μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης του Ρόμπερτ Μάλερ την προηγούμενη εβδομάδα, για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση (Politico / Morning Consult poll).

Παρά την μείωση του ποσοστού αποδοχής, καταγράφεται μικρή υποστήριξη στο ενδεχόμενο αμφισβήτησης της άσκησης των προεδρικών εξουσιών (impeachment) από τον Τραμπ, όπως δείχνουν τα ευρήματα της ίδιας δημοσκόπησης.

Η δημοσκόπηση αυτή πραγματοποιήθηκε από την περασμένη Παρασκευή μέχρι την Κυριακή, ενώ ποσοστό 39% των συμμετεχόντων αποδέχεται θετικά την άσκηση της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τραμπ.

Το ποσοστό αυτό είχε καταγραφεί στο 44% την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ το 39% αντιπροσωπεύει το χαμηλότερο ποσοστό αποδοχής του προέδρου Τραμπ σε δημοσκόπηση του “Politico.”

Το ίδιο χαμηλό ποσοστό αποδοχής του Αμερικανού προέδρου, είχε καταγραφεί και στα μέσα Αυγούστου του 2017, μετά το ξέσπασμα της βίας στους δρόμους του Σάρλοτσβιλ (Βιρτζίνια) από την ίδια δημοσκόπηση (Politico / Morning Consult poll).

Περίπου έξι στους δέκα ερωτηθέντες ή ποσοστό 57% αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα άσκησης των προεδρικών καθηκόντων από τον Τραμπ.

Παρά την μείωση της θετικής δημοτικότητας του Τραμπ από την δημοσιοποίηση ενός επεξεργασμένου αντιγράφου της έκθεσης Μάλερ και μετά, μόνο ποσοστό 34% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι το Κογκρέσο πρέπει να αρχίσει την διαδικασία αμφισβήτησης της άσκησης των προεδρικών εξουσιών από τον Τραμπ. Το ποσοστό αυτό είχε καταγραφεί στο 39% τον Ιανουάριο.

Από την άλλη μεριά, το 48% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι το Κογκρέσο δεν θα πρέπει να αρχίσει την διαδικασία αμφισβήτησης της άσκησης των προεδρικών καθηκόντων από τον Τραμπ.

Έκθεση Μάλερ: Η αθώωση για την υπόθεση της σύμπραξης με τη Ρωσία και οι αιχμές για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης

Η μείωση της δημοτικότητας του Τραμπ, αλλά και το μικρότερο ποσοστό των ερωτηθέντων που αναμένουν από το Κογκρέσο την ανάληψη πρωτοβουλίας για την επίσημη αμφισβήτηση της άσκησης των προεδρικών εξουσιών από τον Τραμπ, αντανακλά την απήχηση της δημοσιοποίησης της επεξεργασμένης έκθεσης του Μάλερ, η οποία και αθωώνει τον Τραμπ για την διάπραξη συνωμοσίας με την Ρωσία το 2016.

Από την άλλη μεριά, η ίδια έκθεση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον Αμερικανό πρόεδρο, παραθέτοντας αρκετά περιστατικά προς την κατεύθυνση αυτή.

“Το ποσοστό αποδοχής του προέδρου Τραμπ έχει μειωθεί στο χαμηλότερο ποσοστό της προεδρίας του, ως άμεση συνέπεια από την δημοσιοποίηση της έκθεσης του Μάλερ,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τάιλερ Σικλέρ αντιπρόεδρος της Morning Consult. “Την εβδομάδα αυτή, το 57% των ερωτηθέντων δεν εγκρίνουν και το 39% των ερωτηθέντων εγκρίνουν την απόδοση του προέδρου, καταγράφοντας διαφορά 18 ποσοστιαίων μονάδων. Τον προηγούμενο μήνα το 55% των ερωτηθέντων δεν ενέκριναν και το 42% των ερωτηθέντων ενέκριναν την απόδοση του Τραμπ στα προεδρικά καθήκοντά του, με διαφορά 13 ποσοστιαίων μονάδων,” πρόσθεσε ο ίδιος δίνοντας έμφαση στην δημοσιοποίηση της έκθεσης του Μάλερ.

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης του Μάλερ φαίνεται να έχει επιπτώσεις στην δημόσια εικόνα του προέδρου Τραμπ, καθώς η μείωση του ποσοστού της δημοτικότητάς του αποτυπώνεται και σε άλλες δημοσκοπήσεις, ενώ ο Μάλερ φαίνεται ότι άφησε την απόφαση για την υπόθεση της παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης στο Κογκρέσο.

Έτσι, οι Δημοκρατικοί που έχουν την πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων καλούνται να λάβουν αποφάσεις για την διαχείριση της δύσκολης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, με ποσοστό 59% των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος να τάσσεται υπέρ της επίσημης αμφισβήτησης της άσκησης των προεδρικών εξουσιών από τον Τραμπ.

Από την πλευρά της, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων συνιστά αυτοσυγκράτηση, καθώς η προοδευτική πτέρυγα της κοινοβουλευτικής ομάδας πιέζει για την άμεση δρομολόγηση εξελίξεων, ως προς την επίσημη αμφισβήτηση της άσκησης της προεδρικής εξουσίας από τον Τραμπ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...