Κοινωνία

Ερευνητές αναζητούν τη λύση του μυστηρίου με έναν μοναδικό τροχό ρουλέτας

Μια ενδιαφέρουσα συσκευή, η οποία έχει κινήσει το ενδιαφέρον ερευνητών, βρισκόταν επί δεκαετίες κλειδωμένη στις αποθήκες της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα. Για πρώτη φορά πλέον οι άνθρωποι του πανεπιστημίου έχουν αρχίσει να αναζητούν πληροφορίες, ζητώντας αυτή τη φορά και τη συμβολή του κόσμου, προκειμένου να αποκαλύψουν τον γρίφο που κρύβεται πίσω από μια φορητή ρουλέτα, κατασκευασμένη στις αρχές του 20ου αιώνα, με τη μορφή μιας λάμπας αλουμινίου.

Το ερώτημα είναι εάν η ρουλέτα αυτή είχε χρησιμοποιηθεί για τζόγο και αν μιλάμε για νόμιμο ή παράνομο. Όπως αναφέρει ο επίκουρος καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου κος Davide Tanasi, κάποια ιστορία πρέπει να κρύβεται πίσω από τη συγκεκριμένη λάμπα. Προκειμένου να ανακαλύψει ο ίδιος και οι συνάδελφοί του τι συμβαίνει, δημιούργησαν στο Ινστιτούτο Ψηφιακής Εξερεύνησης, ένα τρισδιάστατο μοντέλο της λάμπας-ρουλέτας, το οποίο κοινοποίησαν στο διαδίκτυο, αναζητώντας πληροφορίες απ’ όποιον ενδεχομένως έχει κάποια γνώση για τη λάμπα.

Όπως αντίστοιχα συνέβη με τη λάμπα-ρουλέτα, πολλά ακόμη αντικείμενα έχουν αναπαραχθεί σε τρισδιάστατα μοντέλα από το Ινστιτούτο με τη μέθοδο της τρισδιάστατης σάρωσης και είναι προσβάσιμα στον κόσμο με αυτόν τον τρόπο, καθώς είναι ιδιαίτερα πολύτιμα και εύθραυστα για να μπορέσει κανείς να τα πάρει στα χέρια του. Ωστόσο πρόκειται για πρώτη φορά που οι ειδικοί ζητούν την βοήθεια του απλού κόσμου προκειμένου να εντοπίσουν περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτή την ενδιαφέρουσα λάμπα-ρουλέτα.  Ενδιαφέρον παρουσιάζει, πέρα από τη χρήση της και η μέθοδος κατασκευής της λάμπας. Ο άνθρωπος που την κατασκεύασε πήρε ουσιαστικά μια κυκλική λάμπα αλουμινίου και προσάρμοσε στο εσωτερικό της έναν ακτινωτό τροχό ποδηλάτου. Στη συνέχεια έβαψε με μαύρο χρώμα τους αριθμούς 1 έως 16 στο εξωτερικό κάλυμμα, όχι όμως σε αριθμητική σειρά. Ο κάθε αριθμός βρίσκεται μέσα σε έναν κίτρινο, κόκκινο ή πράσινο κύκλο, ενώ υπάρχει επίσης ένας μαύρος κύκλος με ένα αστέρι και ένας ακόμη μαύρος κύκλος με μια νεκροκεφαλή και σταυρωμένα οστά. Ο κάθε κύκλος χωρίζεται από τον επόμενο με βίδες που έχουν τοποθετηθεί πάνω στο κάλυμμα, ενώ τέλος υπάρχει και μια συσκευή επιλογής κάποιου αριθμού με περιστροφή, καθώς γυρνά ουσιαστικά ο τροχός. Είναι σαν μια ρουλέτα καζίνο ή σας τον τροχό της τύχης στο δημοφιλές τηλεοπτικό παιχνίδι. Οι παίκτες που χρησιμοποιούσαν προφανώς τη λάμπα-ρουλέτα, ποντάρισαν σε κάποιον αριθμό, σε κάποιο χρώμα, ενώ όταν ερχόταν το αστέρι μάλλον κέρδιζαν περισσότερα και στην περίπτωση που ερχόταν νεκροκεφαλή μάλλον έχαναν.

Η μοναδική αναφορά σε κάποια αντίστοιχη συσκευή υπάρχει σε εφημερίδα του 1932, στην οποία αναφέρεται η σύλληψη από την αστυνομία ενός ιδιοκτήτη αναψυκτήριου που είχε στην κατοχή του μια παρόμοια λάμπα. Η λάμπα εξωτερικά μοιάζει πολύ φυσιολογική, πέρα από το γεγονός πως επάνω της είναι σχεδιασμένα τα νούμερα, συνεπώς ήταν πιθανό να φτιάχτηκε έτσι με σκοπό να περνά απαρατήρητη. Η λάμπα κατασκευάστηκε ανάμεσα στο 1920 και στο 1940, σε μια εποχή χωρίς τηλεόραση, κινητά τηλέφωνα και άλλα σύγχρονα μέσα, κατά την οποία ο παράνομος τζόγος ανθούσε ως μέσο ψυχαγωγίας στην περιοχή της Φλόριντα, αλλά και γενικότερα στις Η.Π.Α. Το γεγονός πως είναι φορητή, σήμαινε πως μπορούσε κανείς να την εξαφανίσει γρήγορα από οποιονδήποτε έλεγχο των Αρχών. Υπάρχει ωστόσο και το ενδεχόμενο η λάμπα να δημιουργήθηκε για κάποιο παιχνίδι σε κάποιο πανηγύρι ή ως σχολική εργασία και να χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια με σκοπό τον τζόγο ή ως ρουλέτα δωρεάν, απλά για διασκέδαση, αν και το δεύτερο ενδεχόμενο δεν συγκεντρώνει μάλλον πολλές πιθανότητες.

Η λάμπα-ρουλέτα έγινε δωρεά στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα πριν από λίγα χρόνια μαζί από ένα σετ με 100 αριθμημένες μπάλες. Οι μπάλες αποτελούσαν ένα ακόμη παράνομο παιχνίδι τζόγου στο οποίο τοποθετούνταν σε ένα σάκο και έβγαιναν στη συνέχεια μία-μία, ενώ οι παίκτες καλούνταν να μαντέψουν ποιος αριθμός ή συνδυασμός αριθμών θα βγει στη συνέχεια. Έχει ενδιαφέρον το γεγονός πως η σφαίρα με τον αριθμό 7 ζυγίζει περισσότερο από τις υπόλοιπες σφαίρες, πράγμα που ουσιαστικά μαρτυρά πως υπήρχε κάποια απάτη στο παιχνίδι. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα αναφέρουν πως είναι πιθανό κάτι αντίστοιχο να συμβαίνει και με τη λάμπα-ρουλέτα, χωρίς όμως ωστόσο να έχουν εντοπίσει ακόμη το «ιδιαίτερο» και «πονηρό» αυτό χαρακτηριστικό που ενδεχομένως να κρύβει μαζί με τα υπόλοιπα μυστήρια, τα οποία θέλουν να αποκαλύψουν οι ερευνητές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ