Κόσμος

Επικίνδυνη ανατροπή στη Συρία: Σύγκρουση ιρανικών δυνάμεων και ρωσικού στρατού στο Χαλέπι - Η Τεχεράνη "κρέμεται" από τη Δαμασκό

Όλα φαίνονται να γυρνούν «τούμπα» στην Συρία μετά την αποκάλυψη του γεγονότος ένοπλων συγκρούσεων μεταξύ των ρωσικών και ιρανικών δυνάμεων στις επαρχίες Deyrizor και Χαλέπι.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικές πηγές  της Συρίας σε Χαλέπι και Deyrizor, στην συριακή πόλη Ντέιρ αλ-Ζορ που ανήκει στην επαρχία Mayad, βρίσκεται το κεντρικό τμήμα της δύναμης της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας, η οποία ήρθε σε σύγκρουση με δυνάμεις των Φρουρών της επανάστασης του Ιράν.

Από τις συμπλοκές, 2 Ιρανοί σκοτώθηκαν και 4 Ρώσοι στρατιώτες τραυματίστηκαν, σηματοδοτώντας την σοβαρότερη κρίση ανάμεσα στις σχέσεις των δύο χωρών εντός συριακού εδάφους.

Μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει επίσημες δηλώσεις από Τεχεράνη και Μόσχα.

Επίσης στα Ανατολικά του Χαλεπίου κοντά στο αεροδρόμιο, αντάρτες οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν, χθες συγκρούστηκαν με Ρώσους στρατιωτικούς σε μια πρωτόγνωρη για πολλούς κατάσταση.

Πρόκειται για μια νέα κατάσταση η οποία μας καταδεικνύει μια μεταβολή στην συμμαχία Ιράν-Ρωσίας στην Συρία με το κύριο θέμα στο ευρύ κοινό να αφορά το γιατί όμως.

Καταρχήν οι Ιρανοί ελέγχουν πλήρως το συριακό καθεστώς του Άσαντ και υλοποιούν συμφωνίες τεράστιας για αυτούς σημασίας χωρίς να συμμετέχουν πλέον οι Ρώσοι.

Οι ιρανικές πολιτοφυλακές και οι Φρουροί της επανάστασης έχασαν εκατοντάδες στρατιώτες τους για την εξόντωση των Τζιχαντιστών στην Συρία, όπως και η Ρωσία η οποία είχε απώλειες σε πολύ μικρότερη κλίμακα.

Η Τεχεράνη είναι πυρ και μανία με τους Ρώσους, διότι επιτρέπουν στην Ισραηλινή πολεμική αεροπορία να κτυπά ιρανικές και συριακές βάσεις στην χώρα, προκαλώντας οργή και σχέδιο αντεπίθεσης στο Τελ Αβίβ, χωρίς όμως τους Ρώσους.

Οι Ιρανοί κατηγορούν την Μόσχα ότι ενδιαφέρεται μόνο για τις βάσεις της στην Συρία και τα δικά της συμφέροντα μην αντιμετωπίζοντας ισότιμα τους Ιρανούς.

Επίσης υπάρχει διαφωνία και στην στάση στην ίδια την χώρα της Συρίας, την οποία οι Ιρανοί θέλουν να ελέγξουν ολόκληρη, χωρίς ζώνες «ασφαλείας».

Την ίδια στιγμή νέες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες φέρουν Ιρανούς πράκτορες να δίνουν το πράσινο φως σε ριζοσπαστικές οργανώσεις και φατρίες στην Γάζα, να κλιμακώσουν την κατάσταση χτυπώντας το Ισραήλ «σε μεγάλη κλίμακα», σε απάντηση των αεροπορικών επιδρομών την περασμένη εβδομάδα εναντίον ιρανικών στόχων στην Συρία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, την πληροφορία έδωσε η ίδια η Mossad.

Πρόκειται για εξελίξεις που θα δούμε να ξεδιπλώνονται μπροστά μας το επόμενο διάστημα φέρνοντας τους άνεμους του πολέμου ξανά στην Μ.Ανατολή.

Σύμφωνα με άρθρο μας κεραυνός εν αιθρία για Νετανιάχου, αλλά και Πούτιν όπως έγινε γνωστό στην συνέχεια, ήταν οι πληροφορίες για την παρουσία Ιρανικών εταιρειών και Ιρανών Φρουρών στηνΛαττάκεια, οι οποίες σήμαναν στην κυριολεξία συναγερμό στο Ισραήλ, ενόψει νέου γύρου αντιπαράθεσης με την Χαμάς και της σφοδρής αντιπαράθεσης με το Ιράν.

Αλλάζουν άρδην όλα στην Συρία και στην περιοχή μετά από φερόμενη απόφαση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ ξεπληρώνει την ιρανική βοήθεια στον πόλεμο με τον ISIS), για την είσοδο των ιρανικών εταιρειών στη Συρία, οι οποίες ελέγχονται από από την Ισλαμική Επαναστατική Φρουρά (IRGC) στο λιμάνι της Λαττάκειας, προκαλώντας οργή στο Ισραήλ.

Το Ιράν έχει την δική του ατζέντα στο συριακό έδαφος και για αυτό τώρα θα έρθει σε σύγκρουση με την Μόσχα, αργότερα με τις ΗΠΑ/Ισραήλ και στο τέλος με την Τουρκία, η οποία σαν το λύκο παραφύλαγε για να εισβάλει στην χώρα αυτή για να λάβει το δικό της μερίδιο.

Η Συρία θα αποτελέσει χώρα κόμβο για την έξοδο του ιρανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου από το τεράστιο απόθεμα του κοιτάσματος Pars, για αυτό και οι Ιρανοί θα κάνουν τα πάντα να βγάλουν τους υδρογονάνθρακες τους στην Α. Μεσόγειο αλλιώς θα χαθούν από την ιστορία μια και καλή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ