Εκκλησία

Επεστράφησαν κλαπέντα σιγίλλια της Ιεράς Μονής Χρυσοποδαριτίσσης Πατρών (εικόνες)

Μετά από 40 χρόνια, επεστράφησαν στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών, κατόπιν συντόνων ενεργειών, της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, της Ιεράς Μονής Χρυσοποδαριτίσσης, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαίας και του Υπουργείου Πολιτισμού, τα κλαπέντα από τις 15 Απριλίου 1979( Κυριακή των Βαίων) Πατριαρχικά Σιγίλλια.

Α) Του Πατριάρχου Προκοπίου (1786), το οποίο ανανέωνε την πατριαρχική αξία της Μονής και κατέγραψε τα όρια του Μετοχίου της στον Άραξο.

Β) Το Πατριαρχικό σιγίλλιο του Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε’ (1798), το οποίο επίσης ανανέωνε την Πατριαρχική αξία της Μονής και

Γ) Τουρκικό, σουλτανικό φιρμάνι του 1786, το οποίο επιβεβαίωνε το Πατριαρχικό Σιγίλλιο του 1786.

Τα ανωτέρω κειμήλια της Μονής, όπως και άλλα ιστορικά έγγραφα και αντικείμενα Λατρείας, κυρίως δε η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Χρυσοποδαριτίσσης εκλάπησαν από αρχαιοκάπηλους το 1979 και επωλήθησαν, απ’ ότι φαίνεται στο εξωτερικό.

Από την στιγμή που εντοπίσθηκαν τα ως άνω σιγίλλια, προ δυόμισυ ετών από τον Μοναχό Συμεών, κατόπιν τυχαίας συζητήσεως με κάποιον που είχε δεί φωτογραφίες τους στο διαδίκτυο και ότι ευρίσκονται στην Βρετανική Βιβλιοθήκη, έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες από την πλευρά της Ιεράς Μητροπόλεως και της Εφορείας Αρχαιοτήτων και του Υπουργείου Πολιτισμού και προ ημερών παρεδόθησαν τα ιστορικά έγγραφα.

Τα σιγίλλια θα εκτίθενται στο Μουσείο Πατρών για δύο μήνες και εν συνεχεία θα δοθούν στον Μοναστήρι.

Στην παρουσίασή τους στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο Ηγούμενος της Μονής π. Νικόδημος Μπαρούσης, ο Μοναχός Συμεών, η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαίας κ. Αναστασία Κουμούση και η κ. Βασιλική Παπαγεωργίου, Προισταμένη Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών αγαθών.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκομένους και εξήρε την συνεργασία με την Διευθύντρια κ. Αναστασία Κουμούση και το Υπουργείο Πολιτισμού εν τω προσώπω της κ. Βασιλικής Παπαγεωργίου και εχαρακτήρισε το γεγονός αυτό υψίστης σημασίας και ως ευλογία Θεού διά πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Από την πλευρά τους τόσο η κ. Κουμούση, όσο και η κ. Παπαγεωργίου, μίλησαν για το ξεχωριστό αυτό γεγονός και ότι η ημέρα της παραδόσεως των σιγιλλίων είναι ιδιαιτέρας σημασίας για το Μοναστήρι, για την Εκκλησία και γενικώτερα για την Πατρίδα μας.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος, έκανε την ευχή και παρεκάλεσε όλους να προσεύχωνται, ώστε να ευρεθή και να επιστραφή και η Ιερά Εικόνα της Παναγίας, ως και τα άλλα ιερά Κειμήλια που έχουν κλαπεί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ