Αρχείο

Συνελήφθη άνδρας που συνδέεται με τον Ασάνζ - ΥΠΕΞ Αυστραλίας: "Απειλείται με θανατική ποινή αν εκδοθεί στις ΗΠΑ"

Άτομο που συνδέεται με τον ιδρυτή του Wikileaks, Τζουλιάν Ασάνζ, συνελήφθη στο Εκουαδόρ. Την ίδια στιγμή, η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας δηλώνει πως η χώρα της τάσσεται ανοικτά κατά της θανατικής ποινή, με την οποία μπορεί να κινδυνεύσει ο Ασάνζ αν εκδοθεί στις ΗΠΑ και σε περίπτωση που του προσάψουν επιπλέον κατηγορίες.

Πάντως, η σύλληψη γνωστού του ατόμου και το μένος του βαθέως κράτος των ΗΠΑ κατά του Wikileaks και των τρομακτικών αποκαλύψεων για τα αμερικανικά εγκλήματα πολέμου, προμηνύει ένα πιθανό μπαράζ συλλήψεων συνεργατών του Wikileaks και περαιτέρω φίμωση του τύπου από την "δημοκρατική" Αμερική.

Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών του Εκουαδόρ, συνελήφθη πρόσωπο από το στενό περιβάλλον του Ασάνζ ενώ προσπαθούσε να διαφύγει στην Ιαπωνία. Δεν τον κατονόμασε. Φωτογραφίες που φέρεται να δείχνουν τον συλληφθέντα κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο.

Ένας φερόμενος συνεργάτης του ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ συνελήφθη στο Εκουαδόρ ενώ προσπαθούσε να διαφύγει στην Ιαπωνία, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών του Εκουαδόρ Μαρία Πάουλα Ρομό, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο. Η υπουργός δεν αποκάλυψε την ταυτότητα του συλληφθέντα.

Τόνισε ωστόσο ότι πρόκειται για ένα πρόσωπο που βρίσκεται στο στενό περιβάλλον του Ασάνζ.

«Ένα πρόσωπο, που βρίσκεται πολύ κοντά στον οργανισμό, ζει εδώ. Πιάστηκε το απόγευμα ενώ προσπαθούσε να φύγει για Ιαπωνία», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο οι αρχές του Εκουαδόρ έχουν συλλάβει έναν σουηδό προγραμματιστή που φέρεται να έχει σχέσεις με τα WikiLeaks. Αξιωματούχος της κυβέρνησης της χώρας που έθεσε ως προϋπόθεση για να μιλήσει ότι δεν θα αποκαλυφθεί το όνομά του, ότι πρόκειται για τον Όλα Μπίνι, ο οποίος συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Κίνο ενώ ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε πτήση για την Ιαπωνία.

Στο μεταξύ, Σουηδός προγραμματιστής με το όνομα Όλα Μπίνι, εργάζεται στο Κίνο για το Κέντρο Ψηφιακής Αυτονομίας, μια ομάδα με βάση το Εκουαδόρ και την Ισπανία η οποία επικεντρώνεται σε θέματα ιδιωτικότητας, ασφάλειας και κρυπτογράφησης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Η ομάδα ωστόσο, δεν φαίνεται να έχει κάποια σχέση με τα Wikileaks.

Στο διαδίκτυο πάντως κυκλοφόρησαν φωτογραφίες που υποτίθεται ότι δείχνουν τον άνδρα που έχει προσαχθεί.

https://twitter.com/lahistoriaec/status/1116510759528353792

​Ο δικηγόρος του Ασάνζ, Κάρλος Ποβέδα δήλωσε στο Sputnik ότι ο συλληφθέντας είναι φίλος του πελάτη του.

«Είναι φίλος του. Δεν είναι σύμβουλός του. Οι δικηγόροι δεν γνωρίζουν την αιτία της σύλληψής του αλλά δεν είναι αλήθεια ότι είναι κάποιου είδους βοηθός του», εξήγησε ο Ποβέδα.

Χθες οι βρετανικές αρχές συνέλαβαν για λογαριασμό των ΗΠΑ τον ιδρυτή των WikiLeaks μέσα στην Πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο.

"Κινδυνεύει η ζωή του Ασάνζ αν εκδοθεί στις ΗΠΑ"

Η υπουργός Εξωτερικών Marise Payne λέει ότι η Αυστραλία παραμένει «εντελώς αντίθετη» στη θανατική ποινή εν μέσω φόβων ότι ο Αυστραλός Τζούλιαν Ασάνζ θα μπορούσε να εκτεθεί σε μια τέτοια τιμωρία αν εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυστραλοί προξενικοί υπάλληλοι σκοπεύουν να επισκεφθούν τον ιδρυτή του WikiLeaks σε φυλακή του Λονδίνου σήμερα, Παρασκευή, μία ημέρα μετά τη σύλληψή του στην πρεσβεία του Ισημερινού, όπου είχε βρει άσυλο για σχεδόν επτά χρόνια.

Προς το παρόν, αντιμετωπίζει μια κατηγορία συνωμοσίας στις Η.Π.Α., η οποία δεν φέρει τη θανατική ποινή, αλλά οι υποστηρικτές του φοβούνται ότι πιο σοβαρές κατηγορίες ενδέχεται να προσαχθούν αργότερα.

Η Payne δήλωσε την Παρασκευή ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ζητήσει διαβεβαιώσεις από τις Η.Π.Α. ότι ο Ασάνζ δεν θα απειληθεί με θανατική ποινή.

Ο Ασάνζ σχεδιάζει να παλέψει νομικά κατά της έκδοσής του, αλλά οι Αυστραλοί ηγέτες έχουν δηλώσει ότι δεν θα επέμβουν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...