Οπλικά συστήματα

Οι ΗΠΑ "καθηλώνουν" τα τουρκικά F-16 - Σταματάει η προμήθεια κρίσιμων ανταλλακτικών - Πρόβλημα και στα ραντάρ AESA

Καταιγιστικές εξελίξεις έχουμε από τις ΗΠΑ και το «τσουνάμι» που εξαπολύουν οι "οργισμένοι" επιτελείς του Πενταγώνου κατά των τουρκικών ΕΔ, με την αρχή να γίνεται με τα αεροσκάφη F-16, τα οποία από το 2020 δεν θα έχουν όπως φαίνεται πιθανότατα ανταλλακτικά και θα καθηλωθούν στο έδαφος, εφόσον ισχύσουν τα σημερινά δεδομένα.  

https://twitter.com/BabakTaghvaee/status/1115902113253601283

Η Τουρκία σύμφωνα με έγκυρη αμυντική ιστοσελίδα αναζητά εναγωνίως τρίτη χώρα και εταιρεία για να αποκτήσει ροή κρίσιμων ανταλλακτικών για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 , διότι είναι πολύ πιθανόν οι ΗΠΑ να σταματήσουν να την προμηθεύουν ανταλλακτικά για τα αεροσκάφη F-16C / D της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας το 2020.

Πρόκειται για κρίσιμα εξαρτήματα τα οποία δεν παράγονται στην Τουρκία και δεν κυκλοφορούν στην εγχώρια και ξένη αγορά.

Αυτό φέρεται να αφορά και το πολυδιαφημισμένο «τουρκικό» ραντάρ τύπου AESA, το οποίο δεν θα είναι ποτέ έτοιμο για τοποθέτηση στο στόλο των αεροσκαφών F-16C / D της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, (όπως διαφήμιζε η Άγκυρα) μετά την έναρξη του ανεπίσημου εμπορικού εμπάργκο των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας.

https://twitter.com/BabakTaghvaee/status/1115903861024350208

Πρόκειται ουσιαστικά για έναν φαύλο κύκλο που αφορά όλα τα αμερικανικής κατασκευής τουρκικά οπλικά συστήματα, σε ναυτικό, πολεμική αεροπορία και στρατό.

Για αυτό και χθες ο Πούτιν μίλησε για εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών σε κρίσιμης τεχνολογίας οπλικά συστήματα.

Πριν μία ώρα ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ν. Πεσκόφ δήλωσε για το θέμα: "Η Ρωσία είναι ανοιχτή, και έχει τις σωστές τεχνολογικές δυνατότητες και φυσικά, αναζητά ευκαιρίες για επέκταση της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας με την Τουρκία".

https://twitter.com/eha_news/status/1115910490734120963

Το θέμα είναι ότι ο τουρκικός στρατός μέχρι να βρει άκρη με όλο αυτά τα οπλικά συστήματα και τα ανταλλακτικά τους και με δεδομένο ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα βοηθήσει μετά από «συμβουλή» των ΗΠΑ, θα έχει καθηλώσει πλήθος οπλικών συστημάτων καθιστώντας τις ΤΕΔ ουσιαστικά «ανενεργές».

Μπορεί όλα αυτά να μοιάζουν «τρελά» τώρα σε πολλούς, αλλά αν και εφόσον ο Ερντογάν συνεχίσει αυτήν την πολιτική με Ρωσία, Ιράν, τότε ακόμα και το σενάριο επίθεσης του ΝΑΤΟ, α λά «Γιουγκοσλαβία» είναι μέσα 100%.

Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο μας αναφέραμε ότι έκθεση βόμβα από Ρώσους, όπου αναφέρουν πως οι ΗΠΑ θα αυξήσουν την παρουσία τους στα Βαλκάνια και ότι εμμέσως, θα εγκαταλείψουν την Τουρκία.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ψύχρανση των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων, η Ουάσιγκτον ενισχύει τις θέσεις της στα Βαλκάνια με στρατιωτική και πολιτική παρουσία, σύμφωνα με έκθεση που εκπόνησαν εμπειρογνώμονες του ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων.

Μέσω ενίσχυσης της στρατιωτικής και πολιτικής παρουσίας στα Βαλκάνια σχεδιάζουν οι ΗΠΑ να ξεπεράσουν τον σκόπελο της επιδείνωσης των σχέσεών τους με την Τουρκία, βάσει έκθεσης του ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων.

«Αν και υπάρχουν δυνάμεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία που επιδιώκουν να ξεπεράσουν τις διαφορές και η Τουρκία εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την αγορά αμερικανικών όπλων, είναι πιθανό ότι οι «ρεαλιστές» και από τις δύο πλευρές θα δείχνουν όλο και λιγότερο ενθουσιασμό για μια ισχυρή αμερικανο-τουρκική εταιρική σχέση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Η αποδυνάμωση της εταιρικής σχέσης κινητοποιεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να δημιουργήσουν μια εναλλακτική στρατιωτική δομή (σ.σ. στα Βαλκάνια)», σημειώνει η μελέτη.

Κεντρικό στοιχείο μιας τέτοιας δομής είναι η Ρουμανία, στην επικράτεια της οποίας βρίσκονται, από το 2011, οι αμερικανικές εγκαταστάσεις πυραυλικής άμυνας, λένε οι ειδικοί.

«Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομική βάση, στο έδαφος της Ρουμανίας μπορεί να τοποθετηθούν αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις με 3.000 άτομα προσωπικό και αν είναι απαραίτητο, το προσωπικό αυτό μπορεί να αυξηθεί σε 3.500 στρατιώτες, αλλά όχι για περισσότερο από 90 ημέρες», υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

Στο επίκεντρο κατά τους συγγραφείς της έκθεσης βρίσκονται η βάση Ντεβεσέλου και η αεροπορική βάση Μιχαήλ Κογκαλνιτσεάνου η οποία, μετά τον εκσυγχρονισμό της, μπορεί να φιλοξενήσει τους περισσότερους τύπους αεροσκαφών του ΝΑΤΟ, σημειώνουν οι συγγραφείς.

Σημαντικές για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στα Βαλκάνια είναι οι βάσεις στη Βουλγαρία: οι αεροπορικές βάσεις Μπεζμέρ και Γκραφ Ιγνατίεβο, η περιοχή ασκήσεων Νόβο Σέλο και το κέντρο εφοδιασμού της πόλης Άιτος. «Ο αριθμός του προσωπικού των ΗΠΑ στη χώρα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες συμφωνίες, είναι 2.500 άτομα με δυνατότητα επέκτασης έως και 5.000 για περίοδο έως και 90 ημερών», σημειώνει η μελέτη.

«Πιθανώς, υπό τις σημερινές συνθήκες αυτό δεν είναι αρκετό (για τις ΗΠΑ), οπότε το 2018 ανακοινώθηκε η δημιουργία πέντε νέων στρατιωτικών βάσεων στα Βαλκάνια. Θα δημιουργηθεί μια αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στην Κεντρική Αλβανία (Κούτσοβα), ενώ συζητήθηκε η δημιουργία τριών στρατιωτικών θέσεων σε Λάρισα, Βόλο και Αλεξανδρούπολη. Σχεδιάζεται επίσης η δημιουργία εκπαιδευτικού κέντρου του ΝΑΤΟ στην Καλαμάτα», σημειώνει η μελέτη.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...