Αφρική

ΕΚΤΑΚΤΟ - Επίσημη διαρροή από τη Μοσάντ: Ο Ερντογάν στέλνει μισθοφόρους στη Λιβύη - Τουρκική δράση κατά του φιλορώσου Χ.Χαφτάρ

Μεγάλο τεράστιο θα λέγαμε τουρκικό παιχνίδι στην Λιβύη από την Άγκυρα, με την στρατιωτική υποστήριξη των Τζιχαντιστών που πολεμούν τον φιλορώσο στρατηγό Χαφτάρ με σκοπό οι ισλαμιστές αντάρτες κάποια στιγμή να επικρατήσουν αφού μετονομαστούν σε «μετριοπαθείς» όπως οι δολοφόνοι του FSA στην Συρία. 

Κατάρ και Τουρκία είναι στενοί περιφερειακοί σύμμαχοι και υποστηρίζουν σθεναρά τόσο το σουδανικό καθεστώς όσο και την κυβέρνηση της Δυτικής Λιβύης στην Τρίπολη, αναφέρουν ισραηλινές πηγές ασφαλείας μέσω της Jerusalem Post.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι δύο χώρες συμμετάσχουν σε ακραίες θρησκευτικές ομάδες τζιχαντιστών, συμπεριλαμβανομένων των κομμάτων που επηρεάζονται από την Μουσουλμανική Αδελφότητα. Η Τουρκία είχε μεγάλες ελπίδες για τη συμμαχία Σουδάν, στέλνοντας υψηλού επιπέδου στρατιωτικές αντιπροσωπείες, ενοικιάζοντας το νησί Suakin και υποσχόμενη γεωργικά και άλλα έργα. Ήταν μέρος της επιθυμίας της Τουρκίας να επεκτείνει την επιρροή της στο Κέρας της Αφρικής.

Στη Λιβύη, η στήριξη της Τουρκίας και του Κατάρ προς την κυβέρνηση της Τρίπολης στην ανατολική πλευρά της χώρας εξελίχθηκε μετά την αραβική άνοιξη και την εμφύλια σύγκρουση στη Λιβύη. Τελικά η σύγκρουση αυτή ενέπλεξε τον Χ.Χάφταρ, γενικό διοικητή στην ανατολική Λιβύη, να κινηθεί κατά της κυβέρνησης της δυτικής Λιβύης.

Τον Χαφτάρ υποστηρίζει η Αίγυπτος και τα ΗΑΕ, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία. Από την πλευρά της Αιγύπτου και των ΗΑΕ, η κυβέρνηση της δυτικής Λιβύης εκπαιδεύει εξτρεμιστές και ο Χάφταρ υπόσχεται στρατιωτική κυριαρχία και σταθερότητα. Ο Λίβυος στρατηγός ξεκίνησε μια σαρωτική επίθεση στις αρχές Απριλίου για να καταλάβει την Τρίπολη, με σκοπό να ενώσει την χώρα μετά από οκτώ χρόνια πολέμου.

Αμέσως Τουρκία και Κατάρ απαίτησαν εμπάργκο όπλων στον στρατηγό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Independent, ο Χαφτάρ ξεκίνησε την αιφνιδιαστική επίθεσή του αφού εντοπίστηκε «ύποπτη εναέρια κυκλοφορία με αεροσκάφη γεμάτα με όπλα και συμβούλους από την Τουρκία στη δυτική Λιβύη».

Μιλάμε για πτήσεις από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης στην δυτική Λιβύη.

«Ως στρατιωτικός ο Χαφτάρ κατανόησε το τι γίνεται και θέλησε να επωφεληθεί από μια τέτοια κατάσταση», δήλωσε ένας ειδικός στην χώρα.

Πληροφορίες φέρουν Τούρκους στρατιωτικούς συμβούλους της περιβόητης μισθοφορικής εταιρείας SADAT, να βρίσκονται ήδη στην περιοχή εμπλεκόμενοι στην εμφύλια διαμάχη, ενώ από την απέναντι πλευρά με τον Χαφτάρ δραστηριοποιούνται δύο ρωσικές μισθοφορικές εταιρείες, φέρνοντας στην επιφάνεια επικίνδυνα σενάρια.

https://twitter.com/eha_news/status/1118782880661024768

https://twitter.com/thelibyatimes/status/1118498572243210240

Παρόλο που οι δυνάμεις του Χαφτάρ διεξάγουν μάχες στο έδαφος, φαίνεται ότι οι περιφερειακοί διαγωνισμοί μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ, από την μια πλευρά, και των ΗΑΕ και της Αιγύπτου, από την άλλη, επισκιάζουν τις εξελίξεις στη Λιβύη.

Το άλλο μέτωπο αφορά το Σουδάν

Κατάρ και Τουρκία υποστηρίζουν εδώ και χρόνια τον ηγέτη του καθεστώτος του Σουδάν Ομάρ αλ-Μπασίρ, αλλά τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με το γεγονός ότι ο Μπασίρ προωθήθηκε από την εξουσία με λαϊκή εξέγερση και την βοήθεια των στρατιωτικών.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Αλ-Αραμπίγια , ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλράχμαν αλ-Τάνι είχε επισκεφθεί το Σουδάν την Τετάρτη. Η Τουρκία είναι εξοργισμένη, με το TRT να αναφέρει την ανατροπή του Μπασίρ, ο οποίος κατηγορείται για γενοκτονία, ως «αντεπανάσταση».

Όταν η κυβέρνηση της Ισλαμικής Μουσουλμανικής Αδελφότητας ανατράπηκε το 2013, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το πήρε προσωπικά, αποκαλώντας την κίνηση αυτή ως βήμα "ενάντια στην Τουρκία". Τώρα, ως πρόεδρος ο Ερντογάν, αντιδρά στο στρατιωτικό πραξικόπημα της προηγούμενης εβδομάδας στο Σουδάν αποκαλώντας το κίνηση "κατά της Τουρκίας".

Ο Ερντογάν έχει αγκαλιάσει εδώ και καιρό τον Σουδανό Πρόεδρο Ομάρ αλ Μπασίρ ως «αδελφό» του, παρά το ένταλμα που εξέδωσε το 2010 το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη σύλληψη του λόγω διενέργειας γενοκτονιών στην χώρα.

Τα κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας ισχυρίζονται ότι η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) βρίσκονταν πίσω από το πραξικόπημα.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους στην Τουρκία, το πραξικόπημα στο Σουδάν εξυπηρετεί αμερικανικά και ισραηλινά συμφέροντα στην περιοχή και προκλήθηκε από τους αυξανόμενους δεσμούς μεταξύ Τουρκίας και Σουδάν, καθώς και από την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στο Κέρας της Αφρικής.

Η Τουρκία και τα σχέδια της "ξηλώνονται" βήμα-βήμα από ΗΠΑ/Ισραήλ.

Όλα αυτά όμως θα φέρουν αντιδράσεις τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της Τουρκίας, με τους δείκτες να πέφτουν σε όλα τα επίπεδα με ιλιγγιώδη ρυθμό, δημιουργώντας σε μικρό χρονικό διάστημα συνθήκες ενός δεύτερου «πραξικοπήματος» κατά του Τούρκου προέδρου, επιτυχημένου αυτήν την φορά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...