Εκκλησία της Ελλάδος

Η περιφορά του Επιταφίου της Μητρόπολης Αθηνών στους δρόμους της πρωτεύουσας - Εικόνες κατάνυξης από όλη την Ελλάδα

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μέρα απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη, απόλυτης αργίας και νηστείας, η μέρα όπου κορυφώνονται τα Πάθη του Χριστού και γίνεται η σταύρωση το ξημέρωμα τις ίδιας μέρας.

Το πρωί, στον Εσπερινό, έγινε η Αποκαθήλωση (κατέβηκε το σώμα του Χριστού από τον Σταυρό) και βγήκε ο Επιτάφιος.

Το βράδυ γίνεται περιφορά του Επιταφίου (η κηδεία και η ταφή, σαν να λέμε, του Χριστού) και ψάλλονται τα Εγκώμια του Επιταφίου Θρήνου σε τρεις στάσεις: « Ἡ Ζωή ἐν τάφῳ…», «Αἱ γεννεαί πᾶσαι…» , «Ἀξιον ἐστί…».

Επιστρέφοντας και μπαίνοντας στον ναό, περνούμε όλοι κάτω από τον Επιτάφιο, για να ευλογηθούμε.

Η σημερινή ημέρα, περικλείει το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης, το μεγαλύτερο μήνυμα της Χριστιανοσύνης.

Δείτε LIVE την περιφορά του Επιταφίου της Μητρόπολης Αθηνών

https://youtu.be/AOVVjaLbGEk

Οι πιστοί παρακολούθησαν με κατάνυξη και θρησκευτική ευλάβεια την κορύφωση του θείου δράματος με τον ενταφιασμό του Ιησού και άκουσαν τα θαυμαστά τροπάρια που ψάλλονται αυτή την ημέρα.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

1.Καστράκι Νάξου:

Με δέος και συγκίνηση εκατοντάδες πιστοί παρακολούθησαν κι εφέτος την ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής και ακολούθησαν την περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στο Καστράκι της Νάξου.

Ο λιτός Επιτάφιος της Αγίας Γρηγορούσας στο Καστράκι Νάξου που είναι φτιαγμένος από ξύλα της θάλασσας και στολισμένος με ελάχιστα αγριολούλουδα, πραγματικά προκαλεί δέος, όπως και περιφορά του μέσα στη θάλασσα.

Το ίδιο και η εικόνα του Χριστού πάνω στο σταυρό καρφωμένο σε έναν αμμόλοφο πλάι στο κύμα.

Πρόκειται για μια ξεχωριστή περιφορά Επιταφίου που είχαν τη χαρά να ζήσουν κι αυτή τη χρονιά οι εκατοντάδες πιστοί που βρέθηκαν το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής στην παραθαλάσσια εκκλησία Αγία Γρηγορούσα στο Καστράκι (περιοχή Πολιχνίου) της Νάξου.

Μετά το τέλος της Ακολουθίας, όλοι μαζί, ξεκίνησαν προς την παραλία για την περιφορά του Επιταφίου, γεμάτοι πίστη, ευλάβεια και συγκίνηση. Φέτος ο Επιτάφιος μπήκε πιο βαθιά στη θάλασσα και η περιφορά μέσα στο νερό διήρκησε περισσότερο από τα προηγούμενα χρόνια.epitafios-kastrakinaxou-deka

Η περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στο Καστράκι χρόνο με το χρόνο γίνεται όλο και πιο γνωστή με αποτέλεσμα πιστοί από κάθε γωνιά της Νάξου αλλά και επισκέπτες του νησιού να επιλέγουν να συμμετέχουν και να παρακολουθήσουν τις θρησκευτικές εκδηλώσεις της Μεγάλης Παρασκευής στο παραθαλάσσιο ξωκλήσι της Αγίας Γρηγορούσας.

Στο πένθιμο παραθαλάσσιο σκηνικό και ο Εσταυρωμένος... Ένας Σταυρός φτιαγμένος με θαλασσόξυλα από τη γύρω περιοχή όπως και το σώμα του Χριστού που ήταν «καρφωμένο» επάνω του. Τόσο ο Σταυρός όσο και ο Επιτάφιος είναι φτιαγμένα με πολύ αγάπη και μεράκι από τα χέρια του κατοίκου της περιοχής Κυριάκου Σαλτερή.

epitafios-kastrakinaxou-okto

Τον επιτάφιο συνόδευαν οι ψαλμωδίες των πιστών ...υπό τους ήχους από παραδοσιακό «σουβλιάρι».

Ο δρόμος από όπου πέρασε ο Επιτάφιος ήταν σημαδεμένος με αγριολούλουδα της άνοιξης.

Οι πιστοί, μετά την περιφορά, πέρασαν όλοι κάτω από τον Επιτάφιο, όπως προστάζει το έθιμο.

Οι Επιτάφιοι της Αγίας Γρηγορούσας Καστρακίου Νάξου και του Αγίου Ελευθερίου - Αγίου Νικολάου (περιοχή Καλάμια) Τήνου «Καλάμια», είναι η μοναδικοί στην περιοχή των Κυκλάδων που η περιφορά τους γίνεται μέσα στη θάλασσα.

epitafios-kastrakinaxou-ena

Σε ότι αφορά τη Νάξο, πρόκειται για ένα νεότερο έθιμο που έχει καθιερώσει τα τελευταία χρόνια ο τοπικός Σύλλογος Πολιχνίου Νάξου, με τη συμπαράσταση και τη σύμφωνη γνώμη του Ιερέα της ευρύτερης περιοχής, αλλά και της κοινότητας Σαγκρίου. Αμέσως μετά τη λειτουργία στην Αγία Γρηγορούσα, οι πιστοί συνοδεύουν τον επιτάφιο στην παραλία του Καστρακίου και τον περιφέρουν μέσα στη θάλασσα χωρίς να τους φοβίζουν οι καιρικές συνθήκες της ημέρας, ούτε καν τα μποφόρ που πιθανόν να πνέουν στην περιοχή. Σημαντικό ρόλο σε όλα τα παραπάνω έχει παίξει φυσικά και ο κ. Κυριάκος Σαλτερής ο οποίος είναι ο δημιουργός του Επιταφίου και του Εσταυρωμένου, καθώς και ο άνθρωπος που κάνει να ξεχωρίζουν οι ψαλμωδίες και τα μοιρολόγια με το σουβλιάρι του.

Η περιφορά του επιταφίου στη θάλασσα έγινε στις 6:00 το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφού ο ιερέας της περιοχής θα έπρεπε να λειτουργήσει και να κάνει περιφορά επιταφίου και σε άλλες εκκλησίες...

Πηγή: naxostimes.gr

2. Μονή Καισαριανής: Ο πιο κατανυκτικός επιτάφιος της Αττικής γίνεται νωρίς το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής στην Μονή Καισαριανής

kaisariani_epitafios

3. Κέρκυρα: Ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς του Πάσχα στην Ελλάδα, με πολύ ιδιαίτερους, παραδοσιακούς εορτασμούς και την κλασική συνάντηση όλων των επιταφίων της πόλης στην μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων, την Σπιανάδα. Οι φιλαρμονικές του νησιού δίνουν τον ξεχωριστό πένθιμο τόνο στο νησί, ενώ τα φαναράκια στην Λιστόν είναι βαμμένα μοβ, στο χρώμα του πένθους.

kerkyra_epitafios

4. Άργος

epitafios_argos

5. Ναύπλιο

nauplio_epitafios

6. Μονή Πεντέλης: Η Αποκαθήλωση τελέστηκε με θρησκευτική ευλάβεια στην Μονή Πεντέλης, νωρίς το πρωί

apokathilwsi_penteli
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...