Υγεία

Εικόνα εγκατάλειψης στο “Σωτηρία”- Με 3 κλινικές μείον λειτουργεί το νοσοκομείο

Εικόνα εγκατάλειψης επικρατεί στο νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος “Η Σωτηρία”. Χωρίς προσωπικό, με μειωμένες τις οργανικές θέσεις -γεγονός που οδηγεί σε κλείσιμο κλινικών και σε συνεχείς συγχωνεύσεις- μόνο εικόνα σύγχρονου νοσοκομείου δεν θυμίζει.

Σύμφωνα με καταγγελία της ΕΙΝΑΠ, η εξουθένωση του προσωπικού έχει ξεπεράσει τα επιτρεπτά όρια στο νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος "Η Σωτηρία", την ώρα που έγγραφα διευθυντών στη Διοίκηση και την Α'ΔΥΠΕ αποδεικνύουν, όπως λένε οι γιατροί, ότι η λειτουργία του νοσοκομείου έχει γίνει οριακή και επικίνδυνη, με άμεσες επιπτώσεις στους ασθενείς.

Μιλώντας στο Iatropedia.gr η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, καταγγέλει: “Είναι απελπιστική η κατάσταση και σε ένα χρόνο δεν θα υπάρχουν καθόλου ειδικευόμενοι στο νοσοκομείο "Η Σωτηρία". Οι ασθενείς δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, όταν δεν υπάρχει προσωπικό. Οι ειδικευόμενοι προσφέρουν το πιο σημαντικό έργο μέσα στο νοσοκομείο. Χωρίς αυτούς δεν μπορεί να λειτουργήσει. Και το Σωτηρία είναι ένα νοσοκομείο που προσφέρει, γιατί είναι νοσοκομείο αιχμής στα πνευμονολογικά νοσήματα. Δεν έχουμε πολλά νοσοκομεία με πνευμονολογικές κλινικές, είναι δύο-τρία όλα όλα. Υπάρχει πλέον σοβαρό πρόβλημα με την εξυπηρέτηση των ασθενών και το

Κλειστές 3 Πνευμονολογικές Κλινικές - Αναμονές στα τακτικά ραντεβού
Μέχρι το 2013 το νοσοκομείο διέθετε περίπου 450 κλίνες ανεπτυγμένες σε 12 Πνευμονολογικές κλινικές. Με τη συνολική υποβάθμιση του νοσοκομείου -μετά τις συγχωνεύσεις και μέχρι σήμερα- έχουν μειωθεί κατά 150! Μόνο τον τελευταίο χρόνο «χάθηκαν» 70 κλίνες, σύμφωνα με τους γιατρούς.

Αποτέλεσμα: ράντζα στους διαδρόμους, άρρωστοι σε διασπορά ή ασθενείς με λοιμώξεις του αναπνευστικού να νοσηλεύονται μαζί με καρδιολογικούς.

Οσο για τις αναμονές στα τακτικά ραντεβού; Οπως επισημαίνει η κα.Παγώνη, "Εκεί κι αν είναι άσχημη κατάσταση. 'Οταν δεν έχει προσωπικό είναι φυσικό όλα τα ραντεβού να πάνε πίσω”, λέει.

Ακάλυπτες οργανικές θέσεις γιατρών = κλείσιμο κλινικών
Οι πνευμονολογικές κλινικές από 12 έχουν μειωθεί στις 9 και δεν έχουν μεταφερθεί σε άλλα νοσοκομεία. Υπήρξε δηλαδή, σύμφωνα με τους γιατρούς, απόλυτη κατάργηση 3 κλινικών και 150 κλινών. Αυτό συνέβη καθώς, από τις 115 οργανικές θέσεις ειδικευομένων γιατρών που προβλέπονταν στην πλήρη ανάπτυξη του νοσοκομείου, σήμερα υπηρετούν μόλις 35 ειδικευόμενοι με κανονική θητεία και λίγοι ακόμη που είναι σε παράταση, των οποίων η θητεία λήγει σε λίγο καιρό. Δεκάδες είναι οι κενές θέσεις σε ειδικευόμενους γιατρούς πνευμονολόγους, καθώς και νοσηλευτικού προσωπικού.

Οι εργαζόμενοι εικάζουν ότι η ανεπάρκεια ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο και άλλων κλινών και κλινικών.

Το προσωπικό είναι εξουθενωμένο
Με έγγραφα προς τη Διοίκηση του νοσοκομείου και την Α' ΔΥΠΕ οι διευθυντές των κλινικών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζουν ότι η εξουθένωση του προσωπικού εδώ και καιρό έχει ξεπεράσει τα όρια. “Υπάρχουν έγγραφα που μας έχουν κοινοποιηθεί, προς τον Δ/ντη της Ιατρικής Υπηρεσίας και προς τη Διοίκηση, με τα οποία οι γιατροί εκθέτουν την κατάσταση και ζητούν προσλήψεις για να λειτουργήσουν τα τμήματα. Απ' ότι ξέρω, απαντήσεις δεν έχουν πάρει”, λέει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Οι υποσχέσεις του υπουργείου Υγείας για βελτίωση της κατάστασης έχουν γίνει...ανέκδοτο, αναφέρουν οι γιατροί, οι οποίοι επανειλημμένα εκφράζουν την αγανάκτηση και την οργή τους χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Κι ολα αυτά, όπως τονίζουν, φέτος που ήταν μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη υγειονομικά χρονιά με την έξαρση των περιστατικών, αλλά και των θανάτων από τη γρίπη, καθώς οι περισσότερες επιπλοκές της αφορούν λοιμώξεις τους αναπνευστικού.

Οι γιατροί της παράταξης ΔΗΠΑΚ της ΕΙΝΑΠ, αναφέρουν σε δήλωσή τους για το θέμα του νοσοκομείου "Η Σωτηρία": “Το γαϊτανάκι της βαρβαρότητας συνεχίζεται αμείωτο: ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και διάφοροι υπερ-υπουργοί και "υπουργάρες" έχουν την αποκλειστική ευθύνη. Από αυτούς ας μην περιμένουμε πια. Θυσίασαν και θυσιάζουν την υγεία του λαού στον βωμό υπεράσπισης των συμφερόντων”.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...