Διατροφή

Εαρινές αλλεργίες: Τι πρέπει να προσέχετε εάν χρησιμοποιείτε φακούς επαφής

Η άνοιξη μπαίνει σιγά-σιγά για τα καλά και οι αλλεργίες έχουν ξεκινήσει να κάνουν την εμφάνισή τους. Όσοι φοράνε φακούς επαφής θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί αυτόν τον καιρό καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο μόλυνσης, με τη μη σωστή τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Εάν φοράτε τους φακούς όταν κοιμάστε, κάνετε ντους ή κολυμπάτε και δεν πλένετε τα χέρια σας πριν τους πιάσετε, είναι πιθανότερο να μολυνθείτε την άνοιξη.

Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας, η Αμερικανική Ακαδημία Οπτομετρίας και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, δίνουν τις παρακάτω συμβουλές για την ασφαλή χρήση φακών επαφής ειδικά από όσους ταξιδεύουν:

- Να έχετε πάντα μαζί σας γυαλιά οράσεως. Αφαιρείτε τους φακούς επαφής πριν μπείτε στη θάλασσα ή την πισίνα. Αφαιρείτε τους φακούς πριν κοιμηθείτε, όσο αργά και αν πάτε για ύπνο.

- Να έχετε πάντα μαζί σας επιπλέον ζευγάρια φακών επαφής όταν ταξιδεύετε.

- Μην φοράτε ποτέ φακούς επαφής που δεν σας έχει συνταγογραφήσει οφθαλμίατρος.

- Πάντα να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό πριν αγγίξετε τους φακούς επαφής σας.

- Αφαιρέστε τους φακούς επαφής και συμβουλευτείτε αμέσως οφθαλμίατρο αν εμφανίσετε ερυθρότητα, πόνο, εκδορά, εκκρίσεις ή πρήξιμο στα μάτια σας, καθώς και αν παρατηρήσετε αυξημένη ευαισθησία στο φως ή θολή όραση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντιμετωπίζουν τους φακούς επαφής σαν ιατρικά εργαλεία. Οι κακές συνήθειες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές οφθαλμικές λοιμώξεις, οι οποίες βλάπτουν την όραση και μπορούν να γίνουν ακόμη και αιτία τύφλωσης.

Περίπου 40 εκατομμύρια Αμερικανοί χρησιμοποιούν φακούς επαφής. Κάθε χρόνο, σχεδόν ένας στους 500 χρήστες φακών επαφής αναπτύσσει σοβαρές οφθαλμικές λοιμώξεις που μπορούν να οδηγήσουν σε τύφλωση. Ο λόγος είναι ότι δεν φορούν, δεν καθαρίζουν, δεν απολυμαίνουν και δεν αποθηκεύουν τους φακούς σύμφωνα με τις οδηγίες.

Χιλιάδες άνθρωποι αναπτύσσουν λιγότερο σοβαρές λοιμώξεις ή φλεγμονές που μπορεί να είναι επώδυνες και να επηρεάζουν την καθημερινότητά τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ