Αρχείο

Διπλωματική κρίση Σόφιας-Άγκυρας - Βούλγαρος βουλευτής: "Η Τουρκία έχει επεκτατικές βλέψεις - Θέλει να προσαρτήσει εδάφη μας"

Σε μεγάλη κρίση οδηγούνται οι σχέσεις Σόφιας-Άγκυρας, με Βούλγαρο βουλευτή να καταγγέλει τουρκικό σχέδιο για ανεξαρτητοποίηση Βούλγαρων μουσουλμάνων και προσάρτησης εδαφών μετά από απόσχιση.

Η κόντρα Βουλγαρίας-Τουρκίας κλιμακώνεται, ενώ οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απασχολούν ιδιαίτερα τη βουλγαρική πολιτική ηγεσία, για τα σχέδια της Άγκυρας στα Βαλκάνια.

Φωνάζοντας «Ελευθερία ή Θάνατος για τη Βουλγαρία» αρκετά μέλη- ακτιβιστές του VMRO συγκεντρώθηκαν μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στη Σόφια για να διαμαρτυρηθούν για δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ότι η Τουρκία αναγκάστηκε να παρέμβει, αναγκάζοντας τη Βουλγαρία να τροποποιήσει το νόμο περί των Θρησκευτικών Υποθέσεων», προσθέτοντας ότι «η Άγκυρα εργάζεται μέρα και νύχτα για τα συμφέροντα των τουρκικών κοινοτήτων στο εξωτερικό που αποτελούν προτεραιότητα για την εξωτερική πολιτική της χώρας».

Με τον σχετικό νόμο, όπως αναφέρεται, αποφασίστηκε η επέκταση των αρμοδιοτήτων του Μουφτή στη Βουλγαρία και την τοποθέτησή του από τον τουρκικό θρησκευτικό φορέα.

Οι διαδηλωτές επιμένουν κατηγορηματικά ‘στην απαγόρευση της χρηματοδότησης των θρησκευτικών κοινοτήτων από τις χώρες του εξωτερικού, από ιδιώτες, εταιρείες ή μη κυβερνητικές οργανώσεις. Η διαδήλωση είχε την επιτήρηση ισχυρής αστυνομικής παρουσίας.

Ο ευρωβουλευτής Ανγκέλ Τζιαμπάσκι δήλωσε ότι επιχειρείται η τουρκική εισβολή στην πολιτική της Βουλγαρίας με τον έλεγχο του επικεφαλής του Βούλγαρου Μουφτή από τη Θρησκευτική Διεύθυνση της Τουρκίας (Diyanet).

Ο Τζιαμπάσκι ανέφερε ότι η Τουρκία προσπαθεί να εφεύρει εθνικές μειονότητες και ότι αυτό που κάνει είναι να χωρίσει το βουλγαρικό έθνος με τη θρησκεία.

«Προσπαθεί να διαιρέσει, με τον Λούτβι Μεστάν, τη βουλγαρική κοινωνία και να αποκόψει τους μουσουλμάνους με σκοπό να απαιτήσει αργότερα αυτονομία με στόχο την απόσχιση», είπε ο Τζιαμπάσκι.

Ο ίδιος ζήτησε η Τουρκία να ζητήσει συγνώμη για τις παρεμβάσεις της στις εσωτερικές υποθέσεις της Βουλγαρίας και εάν δεν το κάνει να μειωθούν οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Alex Alexiev, Βούλγαρος ιστορικός και σύμβουλος του προέδρου Ρ.Ράντεφ και ταυτόχρονα πρόεδρος του Κέντρου Μελετών Βαλκανίων και Μαύρης Θάλασσας, σε συνέντευξή του στο Radio Focus προ ημερών, μίλησε ευθαρσώς για τα δεινά που μας αναμένουν.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από την Τουρκία και αφορά το κήρυγμα του ριζοσπαστικού ισλάμ», τόνισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η τουρκική προπαγάνδα οδηγεί σε μια αυξανόμενη απόσταση από τη Δύση. Όσον αφορά τη νομοθεσία για τη θρησκεία στη Βουλγαρία και πρέπει να γίνουν αλλαγές. Αυτή τη στιγμή, η κατάσταση των μουσουλμάνων είναι τέτοια που όλα ελέγχονται από τους Τούρκους και τον μουφτή που είναι υπό την επίβλεψη ενός ξένου κράτους (τουρκικές μυστικές υπηρεσίες). Αυτή είναι μια απαράδεκτη κατάσταση και πρέπει να αλλάξει», δήλωσε ο Αλεξέφ, λέγοντας ότι οι ιμάμηδες κηρύττουν αυτά που κηρύττουν χωρίς να τους ελέγχει κανένας.

Ο Αλέξιεφ πρόσθεσε ότι στην Τουρκία υπάρχουν 1.3 εκατομμύρια μαθητές που εκπαιδεύονται εντατικά για να κηρύττουν το ριζοσπαστικό Ισλάμ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ερντογάν προετοιμάζει σταδιακά τον ισλαμικό «στρατό του», θέτοντας σοβαρή απειλή για τη κοσμική κοινωνία και τους γείτονές της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ