Κόσμος

Διέρρευσαν οι επιστολές του βρετανικού ΥΠΕΞ προς το Εκουαδόρ για τον Aσάνζ

Ο Ασάνζ αναμένεται να δώσει μεγάλη μάχη για να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται ότι συνωμότησε με την Τσέλσι Μάνινγκ για να αποσπάσει διαβαθμισμένα αρχεία από κυβερνητικό υπολογιστή των ΗΠΑ.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, διαβεβαίωσε τον πρόεδρο του Εκουαδόρ, Λένιν Μορένο πως δεν θα εκδοθεί ο Τζούλιαν Ασάνζ σε χώρα όπου κινδυνεύει να καταδικαστεί με θανατική ποινή, σύμφωνα με επιστολή που έχει στη διάθεσή της η Guardian. Η επιστολή έρχεται προς επίρρωση των ισχυρισμών Μορένο ότι είχε γραπτές διαβεβαιώσεις από το Λονδίνο ότι θα γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα του ιδρυτή του WikiLeaks εάν σταματήσει να τον προστατεύει το Εκουαδόρ.

Οι επιστολές, φέρουν την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ και του προκατόχου του Μπόρις Τζόνσον, με ημερομηνίες 7 Μαρτίου 2018 και 10 Αυγούστου 2018 αντίστοιχα. Οι αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν ότι σύμφωνα με την βρετανική νομοθεσία, κανείς δεν μπορεί να εκδοθεί σε χώρα όπου κινδυνεύει με θανατική ποινή.

Σε περίπτωση που παραπάνω από μια χώρες ζητούν έκδοση ενός ατόμου, το Λονδίνο θα επιλέξει σε ποια χώρα θα δοθεί προτεραιότητα.

Οι επιστολές είναι ακριβώς ίδιες και αναφέρουν συγκεκριμένα: «Εκφράζετε την ανησυχία σας ότι σε περίπτωση που εκδοθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο ο Τζούλιαν Ασάνζ, υπάρχει ο κίνδυνος να του επιβληθεί η θανατική ποινή. Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι με βάση το βρετανικό δίκαιο, δεν μπορεί να εκδοθεί ένα άτομο εάν αντιμετωπίζει θανατική ποινή».

Οι επιστολές σύμφωνα πάντα με την Guardian, εξηγούν επίσης ότι εφόσον μια χώρα στην οποία επιτρέπεται η θανατική ποινή, ζητεί την έκδοση ενός ατόμου από την Βρετανία, θα πρέπει τότε να παράσχει «επαρκείς διαβεβαιώσεις» στο υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, πως δεν θα υπάρξει καταδίκη σε θανατική ποινή ούτε θα εκτελεστεί.

Τρίτη επιστολή, με ημερομηνία 3 Απριλίου, 2019 εστάλη από την Βρετανική πρεσβεία στο Κίτο και διαβεβαιώνει το υπουργείο Εξωτερικών του Εκουαδόρ στην ισπανική γλώσσα, ότι δεν θα υπάρξουν απάνθρωπες και εξευτελιστικές τιμωρίες σε βάρος του Ασάνζ, αλλά θα γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα στα οποία η Ηνωμένη Βρετανία είναι δεσμευμένη.

Η απόφαση του Εκουαδόρ να ανοίξει τις πύλες της πρεσβείας της στο Λονδίνο στους Βρετανούς αστυνομικούς προκειμένου να συλλάβουν τον Ασάνζ, ελήφθη την περασμένη εβδομάδα και ενώ οι σχέσεις του ιδρυτή του WikiLeaks με την κυβέρνηση της λατινοαμερικανικής χώρας είχαν επιδεινωθεί δραστικά.

Σε μια 12σέλιδη επιστολή που βρίσκεται επίσης σε γνώση της Guardian με ημερομηνία 10 Απριλίου 2019, (μια ημέρα πριν την σύλληψη Άσανζ), ο υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ, Χοσέ Βαλένθια, απαριθμεί τους λόγους που οδήγησαν στην άρση του ασύλου που του είχε παραχθεί. Αναφέρει πως ήταν αγνώμονας, αγενής, δεν τηρούσε τους κανόνες υγιεινής και το κόστος της παραμονής του στην πρεσβεία.

Μεταξύ του 2012 και του 2018, το Εκουαδόρ δαπάνησε πάνω από 5,8 εκατ. δολάρια για την ασφάλεια του Ασάνζ και 400.000 δολάρια για την αγορά φαρμάκων, σίτισης και ένδυσής του, σύμφωνα με τον Βαλένθια.

Ο Ασάνζ συνελήφθη από αστυνομικούς με πολιτικά στις 11 Απριλίου μέσα στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο. Ζούσε στην πρεσβεία για επτά χρόνια, καθώς του είχε χορηγηθεί άσυλο υπό το φόβο ότι μπορεί να εκδοθεί στην Σουηδία όπου υπήρχε έρευνα σε βάρος του για κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης.

Παρότι οι σουηδικές αρχές έκλεισαν την υπόθεση σε βάρος του το 2017 ο Ασάνζ παρέμεινε στην Πρεσβεία, καθώς εκφράζονταν φόβοι ότι θα εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για διαρροή απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων.

sputniknews.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...