Ελληνοτουρκικά

«Γέφυρες πολέμου» στήνει η Άγκυρα: Άσκηση βίαιης διάβασης του Έβρου από τους Τούρκους - Kινητικότητα στην Α. Θράκη

Σκηνικό πολέμου στον Εβρο. Τουρκικά άρματα μάχης  και ΤΟΜΑ προσομοίωσαν "βίαιη διάβαση του ποταμού Έβρου στα σύνορα με την Ελλάδα", στο πλαίσιο στρατιωτικής άσκησης που είχε σκοπό την πληρέστερη επιχειρησιακή ετοιμότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Μιλάμε για άσκηση τουρκικής επιλαρχίας αρμάτων μάχης που ανήκει στην 55η  μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, η οποία εκτέλεσε άσκηση προσομοίωσης διάβασης του ποταμού Έβρου, με την ευρεία  συμμετοχή στρατιωτικών, αρμάτων μάχης  και  ΤΟΜΑ.

Πρόκειται για το σενάριο άσκησης που πραγματοποιήθηκε πιθανόν στην περιοχή Σαράντα εκκλησιές στην Ανατολική Θράκη και περιελάμβανε την διέλευση του ποταμού σε γείτονα χώρα.

Την πραγματοποίηση τη άσκησης κοινοποίησε το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο, αναρτώντας φωτογραφίες στον λογαριασμό του στο twitter.

https://twitter.com/tcsavunma/status/1118419976417943552

Ουσιαστικά όμως  έχουμε στην επιφάνεια άκρως πολεμικά σχέδια τα οποία απεργάζονται οι Τούρκοι, μετά την προ μηνών,  δοκιμή της γεφυρωσκευής SAMUR, σε σχεδόν πραγματικό περιβάλλον «Έβρου», στο φράγμα Kesikköprü, το οποίο εκτιμήθηκε ότι θα μπορούσε να προσομοιώσει τον απαιτούμενο ρυθμό ροής ύδατος για τις ανάγκες των τουρκικών δυνάμεων.

Το όλο εγχείρημα είχε κριθεί άκρως επιτυχημένο, ενώ εφαρμόστηκαν πολεμικά σχέδια του τουρκικού επιτελείου που σαφώς αφορούν την χώρα μας.

Υπενθυμίζουμε ότι ένα σενάριο μιας πιθανής ελληνο-τουρκικής διένεξης, εμπλέκει ως αιχμή των τουρκικών δυνάμεων, την  1η τεθωρακισμένη Ταξιαρχία που εδρεύει στο Μπαμπαεσκί, σχεδόν απέναντι από την Ορεστιάδα και σε απόσταση μικρότερη των 40 χλμ. από τα σύνορα και για τον λόγο αυτό έχουν «στοχοποιηθεί» όχι μόνο οι εγκαταστάσεις της, αλλά και όλα τα πιθανά δρομολόγια κίνησής της.

Πρόκειται για το σχέδιο «Nότιο Βέλος» γνωστό από το  2015, το οποίο προέβλεπε την κίνηση του σχηματισμού υπό την διοίκηση του υποδιοικητή Albay Gündogdu, ο οποίος θα αναλάμβανε την διοίκηση (προφανώς εξαιτίας της «μύησης» του διοικητή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016).

Πρώτο σημείο μιας πιθανής τουρκικής επιθετικής ενέργειας θα ήταν η γεφύρωση του ποταμού από τμήματα και των δύο ταξιαρχιών Μηχανικού. Η 55η Ταξιαρχία διαθέτει συλλογές FSB-E μέσω των οποίων μπορεί να κατασκευαστούν πλωτές γέφυρες εφόδου μήκους 250 μέτρων, μήκος που υπερβαίνει βέβαια κατά πολύ το πλάτος του Έβρου.

Η γεφύρωση που θα γινόταν σε πολλαπλά σημεία θα είχε την υποστήριξη της τουρκικής Αεροπορίας, η οποία θα εξουδετέρωνε με συνεχείς εξόδους κάθε αντίδραση του ελληνικού Στρατού για την προσβολή των τμημάτων του μηχανικού.

Υπενθυμίζουμε την περιοχή ελέγχει το 5ο Σώμα Στρατού (τουρκικά: 5. Kolordu) είναι σχηματισμός του τουρκικού στρατού. Η διοίκηση του 5ου Σώματος Στρατού (5’nci Kolordu Komutanlığı) εδρεύει στην Τυρολόη και υπάγεται στην 1η Στρατιά.

Η επιχειρησιακή διάρθρωση του 2ου Σώματος Στρατού είναι η εξής:

5ο Σώμα Στρατού, με έδρα την Τυρολόη

54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού, με έδρα την Αδριανούπολη55η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού, με έδρα το Ασβεστοχώρι, Αδριανούπολη

65η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού, με έδρα το Λουλέ Μπουργκάς

1η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, με έδρα την Αρτεσκό

105o Σύνταγμα Πυροβολικού, με έδρα την Τυρολόη

Το σενάριο συνεχών τουρκικών ασκήσεων στην περιοχή αυτή  «σημαδεύει» ξεκάθαρα την Ελλάδα μιας και αναφέρει «επίθεση των τουρκικών δυνάμεων  σε μια χώρα πέρα από τη λίμνη με σκοπό την μεταφορά όσο τον δυνατόν περισσότερων οχημάτων και αρμάτων μάχης  σε μικρό χρονικό διάστημα ( Πιο πέρα είναι μόνο ο Έβρος η ποταμός μαρίτσα) .

Απέναντι όμως οι Τούρκοι έχουν τις  μονάδες πυροβολικού του Δ΄ Σώματος Στρατού (M-109GE2, PzH-2000 και ΠΕΠ MLRS και RM-70) οι οποίες θα μπορούσαν να κονιορτοποιήσουν και  αποδιοργανώσουν κάθε εχθρική κίνηση γεφυροποιίας και διεκπεραίωσης των δυνάμεων από τη μια όχθη στην άλλη, με μεγάλες απώλειες σε προσωπικό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...