Οικονομία

Αρνητικές οι προβλέψεις για το ΑΕΠ της χώρας από την Τράπεζα της Ελλάδος

Το κλίμα αισιοδοξίας έχει αρχίσει σιγά σιγά να καταρρέει. Το ΑΕΠ της χώρας δεν θα είναι το αναμενόμενο αλλά αρκετά χαμηλότερο.

Τις νεώτερες εκτιμήσεις της για την πορεία της ανάπτυξης στη χώρα μας περιλαμβάνει η ετήσια έκθεση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, την οποία θα καταθέσει σήμερα ο κύριος Γιάννης Στουρνάρας. Ήδη όμως ανησυχητικές θεωρούνται οι πρώτες ενδείξεις για την πορεία της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, που «σκιάζουν» τις προβλέψεις για την ανάπτυξη και την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στο τέλος της χρονιάς.

Οι προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου στον Κρατικό Προϋπολογισμό έκαναν λόγο για ανάπτυξη 2,5% και στηρίχτηκαν στην υπόθεση για σημαντική αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,1% και σε άλμα επενδύσεων (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) κατά 11,9%. Τα στοιχεία αυτά, καθώς και για την πορεία των δημόσιων οικονομικών της χώρας, θα θέσουν στο μικροσκόπιο τα τεχνικά κλιμάκια των ευρωπαϊκών θεσμών που καταφτάνουν από σήμερα στην Αθήνα, για να συντάξουν την έκθεση για την ολοκλήρωση της 2ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης και να θέσουν τις βάσεις για την έναρξη της 3ης αξιολόγησης –η οποία θα ολοκληρωθεί πάντως τον Ιούνιο μετά τις ευρωεκλογές. Ενόψει και των εκλογών, οι συνομιλίες με τους επικεφαλής των θεσμών θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως, μέσω τηλεδιασκέψεων.

Ωστόσο η σημερινή Έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος αναμένεται να ενσωματώνει τις επιπτώσεις από την μεταρρυθμιστική κόπωση αλλά και τις νεώτερες εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών για επιβράδυνση της Ανάπτυξης στην Ευρώπη (λόγω Brexit κλπ). Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΤτΕ θέτει πλέον χαμηλότερα τον πήχη των προσδοκιών της για ανάπτυξη, σε μόλις 1,8%-1,9% του ΑΕΠ. Ωστόσο οι αιτίες μιας τέτοιας εξέλιξης δεν θεωρούνται μόνον εξωγενείς.

Ήδη τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την κίνηση στο λιανεμπόριο τον Ιανουάριο έδειξαν «βουτιά» 2,9% σε σχέση με τον Ιανουάριο πέρυσι, στον όγκο των λιανικών πωλήσεων. Ακόμα και στα μεγάλα καταστηματα τροφίμων καταγράφεται σχεδόν μηδενική αύξηση (0,2%). Σε ετήσια βάση διαπιστώνεται, με βάση τα ίδια στοιχεία, μείωση του τζίρου στα Πολυκαταστήματα κατά 11,3%, και σε όλους τους κλάδους της Αγοράς (-1,8% στα Καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων , -12,8% σε Ένδυση – Υπόδηση , -4,3% στα Τρόφιμα – Ποτά – Καπνό, -8,8% στα Φαρμακευτικά – Καλλυντικά) ενώ αύξηση παρατηρείται μόνον σε Έπιπλα – Ηλεκτρικά είδη – Οικιακός εξοπλισμός (+0,7%) και στα Βιβλία – Χαρτικά – Λοιπά είδη κατά 10,4%. Εξαίρεση αποτελούν μόνον οι «πωλήσεις εκτός καταστημάτων» με αύξηση 9,3%.

Αν και πρόωρο ίσως για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το σύνολο της χρονιάς, η κυβέρνηση αναμένει και ότι το 2019 θα σημειωθεί άλμα επενδύσεων, το οποίο ανέμενε όμως και πέρυσι αλλά δεν ήρθε ποτέ. Το 2018 η πρόβλεψη αύξησης στον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου ήταν της τάξεως του 12,5% αλλά δεν ξεπέρασε το 0,8% τελικά. Ό,τι δεν έγινε πέρυσι, η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα συμβεί φέτος, θέτοντας σαν βάση για την εκτίμηση της Αναπτυξης να αυξηθούν οι επενδύσεις κατά 11,9%. Και αυτό πρέπει να στηριχθεί αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα, καθώς η αύξηση στις δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις –καθώς και στην δημόσια κατανάλωση- κινείται σε μηδενικά επίπεδα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...