Κόσμος

Αποχριστιανοποίηση της Δύσης τα τελευταία 20 χρόνια-Τελευταίο κάστρο η Ορθόδοξη Ελλάδα

Μπορεί οι διωγμοί των Χριστιανών σε διάφορες χώρες της Ασίας ή της Αφρικής να μοιάζουν με εκείνους σε εποχές Ρωμαίων αυτοκρατόρων, αλλά στην "προοδευτική" Δύση η αντιχριστιανική ια γενικότερα η αντιθρησκευτική "φάμπρικα" που έχει στηθεί είναι μεθοδευμένη και κατά πως φαίνεται δυστυχώς αποτελεσματική!

Μονάχα η πατρίδα μας-αν θεωρήσουμε πως "ανήκομεν εις την Δύσιν"-παλεύει να παραμείνει θρησκευόμενη παρά την λαίλαπα της αθεΐας που την κατακλύζει και την εξουσιάζει τα τελευταία χρόνια.

Στην Δύση λοιπόν, όπου ο Χριστιανισμός είναι μακράν η επικρατούσα θρησκεία, οι Δυτικοί είναι πιο πιθανό να απαντήσουν πλέον ότι η θρησκεία είναι λιγότερο σημαντική από ό,τι πριν από 20 χρόνια, αναφέρει σχετική έρευνα.

Συγκεκριμένα, ρωτήθηκαν άνθρωποι στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία και πολύ περισσότεροι από ότι πριν από μια εικοσαετία απάντησαν ότι η θρησκεία παίζει μειωμένο ρόλο στην κοινωνία σε σχέση.

Η νέα μελέτη του ερευνητικού κέντρου Pew έδειξε για παράδειγμα ότι οι άνθρωποι στην επί χρόνια αυστηρά καθολική Ισπανία είναι πιο πιθανό να θεωρούν πλέον τη θρησκεία λιγότερο σημαντική από ότι πριν από 20 χρόνια (65%), ακολουθούμενοι από τον Καναδά (64%) και την Αυστραλία (63%). Μόνο το 7% των Ισπανών θεωρεί ότι ο ρόλος της είναι πιο σημαντικός σήμερα.

Σε όλες τις 11 ευρωπαϊκές χώρες που ερωτήθηκαν, οι άνθρωποι ήταν πιο πιθανό να δηλώσουν για τον ρόλο της θρησκείας ότι αυτός ςίναι λιγότερο σημαντικός. Η μόνη εξαίρεση ήταν η Γαλλία, όπου η γνώμη ήταν ομοιόμορφα κατανεμημένη μεταξύ όσων απάντησαν περισσότερο (39 %) και λιγότερο (38 %).

Στις ΗΠΑ, 58% δήλωσαν ότι ο ρόλος της θρησκείας στην κοινωνία είναι λιγότερο σημαντικός, ενώ μόνο ένας στους πέντε δήλωσε ότι είναι πιο σημαντικός. Σαρωτική η διαφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο (52% λιγότερο έναντι 21% περισσότερο).

Από την άλλη πλευρά οι Ινδονησιοί (στην χώρα με τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό) ήταν πολύ πιο πιθανό να δηλώσουν ότι η θρησκεία παίζει πιο σημαντικό ρόλο από ό, τι πριν από 20 χρόνια (83%), ακολουθούμενοι από Νιγηριανούς (65%) και Κενυάτες (60%).

Η έρευνα γενικά αποκάλυψε ευρύ σκεπτικισμό σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με τις σχέσεις θρησκείας και κοινωνίας.

Από τις ευρωπαϊκές χώρες που ερωτήθηκαν, η Σουηδία αντιτίθεται σθεναρά σε αυτό (51%), ακολουθούμενη από τη Γαλλία (47%) και την Ολλανδία (45%), ενώ η Ελλάδα ήταν η πιο υποστηρικτική (51%). Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ομοιόμορφα κατανεμημένο στο 31% κατά και 32% υπερ.

Οι ΗΠΑ ήταν πιο ευνοϊκές όσον αφορά τη σημασία της θρησκείας (51% έναντι 18%), όπως και η Νότια Αφρική (66% έναντι 8 %), η Κένυα (74% έναντι 8%).

Η ισχυρότερη υποστήριξη ότι η θρησκεία διαδραματίζει σημαντικότερο ρόλο στην κοινωνία βρέθηκε στην Ινδονησία (85% έναντι 4% ).

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ