Κοινωνία

Αντιδράσεις στην Ρωσία για το “ηλεκτρονικό φακέλωμα”

Από τις 3 Απριλίου, οι Ρώσοι έχουν αντικαταστήσει την κάρτα συνταξιοδότησής τους με έναν εξατομικευμένο αριθμό PIN, ο οποίος είναι απαραίτητος για την πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Ένα μέρος των Ορθοδόξων πιστών έχει επαναστατήσει εναντίον αυτού του μέτρου, το οποίο κατά την άποψή τους εκφράζει την επικείμενη έλευση των αποκαλυπτικών χρόνων και του Αντιχρίστου!

Ο κανούριος νόμος εισάγει νέους κανόνες για τη χρήση των κρατικών υπηρεσιών και παρέχει ένα εξατομικευμένο PIN για πρόσβαση στη δημόσια διοίκηση. Οι νομοθέτες υποστηρίζουν πως πρόκειται για απλούστευση των διαδικασιών, ως μέρος της «ψηφιακής επανάστασης» που ανακοίνωσε ο Πούτιν μετά την εκλογή του περασμένου έτους για την τέταρτη προεδρική του θητεία.

Οι πιο συντηρητικοί Ορθόδοξοι,όμως, μιλούν για την επιβολή του «ηλεκτρονικού φακελώματος».

Η Βαλεντίνα Πάσενκο, πρόεδρος της επιτροπής για την υπεράσπιση της οικογένειας και της ηθικής στην πόλη Voronezh, δεν χρησιμοποιεί ούτε πιστωτικές κάρτες, και καταγγέλλει τη χρήση βιομετρικών δακτυλικών αποτυπωμάτων για να εισέλθει στην τράπεζα και τα κυβερνητικά κτίρια και απορρίπτει τα ηλεκτρονικά βοηθήματα.

Μιλώντας στο BBC, η Βαλεντίνα είπε ότι «όταν όλα τα προσωπικά δεδομένα θα αποθηκευτούν σε ένα σύστημα, οι κακοί άνθρωποι θα μπορούν να αποκλείσουν οποιοδήποτε ανεπιθύμητο άτομο από το σύστημα». Στα τέλη Μαρτίου διοργάνωσε συνάντηση στην πόλη της ενάντια στον νέο νόμο με το PIN, ο οποίος θα συνδέεται με την ταυτότητα. Περίπου 500 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση.

"Πρώτα οι συντάξεις και στη συνέχεια όλες οι άλλες πληροφορίες για το άτομο, την περιουσία του, τα κοινωνικά του δικαιώματα, τα δεδομένα για την οικογένεια και τα παιδιά, τα σχολικά και ιατρικά δεδομένα, οι μισθοί: ολόκληρη η ζωή του ατόμου θα εισαχθεί σε έναν ηλεκτρονικό αριθμό", διαμαρτύρεται η Πασένκο, και σχολιάζει πως "είναι σαν το σήμα των σταλινικών στρατοπέδων, όπου στέλνονταν οι παππούδες μας". Άλλες διαδηλώσεις οργανώθηκαν στην Αγία Πετρούπολη και τη Μόσχα, ενώ στο Λίπετσκ πραγματοποιήθηκαν προσευχές ορθόδοξων ακτιβιστών.

Ο επικεφαλής του κινήματος "Γονικής Αντίστασης", Νικολάι Μισουτιν αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα των πιστών που απορρίπτουν οποιοδήποτε είδος ηλεκτρονικού αναγνωριστικού αριθμού. Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη 40 χιλιάδες άνθρωποι έχουν υπογράψει μια αναφορά κατά του νόμου, σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας. "Μέχρι στιγμής, όλοι όσοι το ήθελαν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις διοικητικές υπηρεσίες με τον παραδοσιακό τρόπο", σημειώνει ο Mishutin, "ενώ ο νόμος αυτός υποχρεώνει τον ηλεκτρονικό τρόπο μέσω PIN, χωρίς καν να ζητά τη συγκατάθεσή του ενδιαφερομένου για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων: είναι σκανδαλώδης παραβίαση στο σύνταγμα".

Οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση στο Voronezh, όπως εξήγησε η Πάσενκο, απήυθυναν έκκληση στον πατριάρχη Μόσχας να οργανώσει διαδηλώσεις ενάντια στο νέο νόμο και να καταδικάσει τους «αντιπροσώπους των ομάδων συμφερόντων των πρωτοβουλιών αυτών ως σαφώς αντιχριστιανικούς».

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία γνωρίζει πολύ καλά αυτές τις ανησυχίες που κυκλοφορούν εδώ και αρκετά χρόνια ανάμεσα στους πιστούς. Ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξάντρ Βόλκοφ εξήγησε στο BBC: “Στην Εκκλησία υπάρχουν έγγραφα που απεικονίζουν πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε ενόψει αυτού του είδους της πρωτοβουλίας και συλλέγουμε πολλές επιστολές από τους ανησυχους πιστούς, αλλά σε σχέση με αυτόν τον νόμο που έχουμε δεν υπάρχουν πραγματικές αντιρρήσεις ".

Το 2013, η Ιερά Σύνοδος των Ρώσων Επισκόπων δήλωσε ότι αντιτίθεται στην εισαγωγή "οποιασδήποτε μορφής καταναγκασμού από τους πολίτες σχετικά με τη χρήση ηλεκτρονικών αναγνωριστικών".

Τον περασμένο Ιανουάριο, μιλώντας στη Δούμα, ο Πατριάρχης Κύριλλος κάλεσε τους βουλευτές να λάβουν υπόψη την επιθυμία των πολιτών να αρνηθούν τα ηλεκτρονικά έγγραφα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ