Κόσμος

Προ των πυλών η σύγκρουση στη Μ. Θάλασσα: Tελεσίγραφο του Ρωσικού ΥΠΕΞ προς το ΝΑΤΟ

Ένα βήμα πριν τον πόλεμο είναι η Ρωσία και το ΝΑΤΟ. Η μία πλευρά διαρκώς προκαλεί την άλλη στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Στις αρχές Απριλίου το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την απόφασή του να αυξήσει τη ναυτική του παρουσία και να προχωρήσει στη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων στη Μαύρη Θάλασσα.

Η αυξημένη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα υποσκάπτει τη σταθερότητα στην περιοχή και η Μόσχα θα ενεργήσει «ανάλογα», δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών.

Μιλώντας στο περιθώριο της συνάντησης του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής ο Αλεξάντερ Γκρούσκο δήλωσε ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει την κατάσταση με την αυξημένη δράση του ΝΑΤΟ «αναμφισβήτητα αρνητικά».

«Εμείς βεβαίως θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα να εξουδετερώσουμε τις απειλές που συνδέονται με την αυξημένη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στην περιοχή» δήλωσε.

«Παρακολουθούμε προσεκτικά πώς αναπτύσσονται τα σχέδια της συμμαχίας να αυξήσει την παρουσία της στην περιοχή και θα αντιδράσουμε ανάλογα».

Τόνισε ότι η το ρωσικό ΥΠΕΞ εκτιμά πως η ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα πρέπει να βασίζεται στη συνεργασία των παράκτιων χωρών.

«Όλα τα απαραίτητα συστατικά γι' αυτό υπάρχουν. Είναι ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας της Μαύρης Θάλασσας και σε στρατιωτικό επίπεδο το Έγγραφο για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στη Μαύρη Θάλασσα» πρόσθεσε.

Ρωσικά πολεμικά στη Μαύρη Θάλασσα έκαναν ασκήσεις κατά τη διάρκεια γυμνασίων του ΝΑΤΟ
Ο υφυπουργός εξέφρασε την ελπίδα η Ομάδα Ναυτικής Συνεργασίας της Μαύρης Θάλασσας γνωστή και BLACKSEAFOR, να αρχίσει και πάλι τις επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα ναυτικής συνεργασίας περιλαμβάνει έξι χώρες, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, τη Ρωσία, τη Ρουμανία, την Τουρκία και την Ουκρανία. Οι ενέργειες της ομάδας σταμάτησαν μετά την κρίση στην Ουκρανία το 2014 και η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της μετά την κατάρριψη από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους το 2015.

Στις αρχές Απριλίου ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντενμπεργκ ανακοίνωσε ότι το ΝΑΤΟ «αύξησε τη ναυτική παρουσία του στη Μαύρη Θάλασσα με τις δυνάμεις να μετέχουν σε ασκήσεις και να διεξάγουν πολλές επισκέψεις σε λιμάνια» συμπεριλαμβανομένων επισκέψεις σε Γεωργία και Ουκρανία. Κάλεσε τη Ρωσία «να σέβεται το διεθνές δίκαιο» προκειμένου «να κάνει τη Μαύρη Θάλασσα πιο ασφαλή» όπως ανέφερε το CaucasusWatch.de.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία της στην αυξημένη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Το Κρεμλίνο έχει αρκετές φορές υπογραμμίσει ότι η Ρωσία δεν αποτελεί απειλή για άλλες χώρες αλλά δεν θα αγνοήσει ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντά της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...