Βαλκάνια

Αλβανία: Στα άδυτα μυστικής αεροπορικής βάσης - Τα κρυμμένα αεροσκάφη του Χότζα (εικόνες, βίντεο)

Ο δρόμος βγάζει στο... πουθενά, σε μία άγονη πλαγιά στη Βόρεια Αλβανία. Μετά από μεγάλη προσπάθεια και αναζήτηση, το μάτι διακρίνει μία μεταλλική πύλη. Όταν ανοίγει η χαλύβδινη πόρτα, αποκαλύπτεται ένας μυστικός κόσμος. Μία ολόκληρη αεροπορική βάση στην καρδιά του βουνού, «κληρονομιά» του κομμουνιστικού παρελθόντος της Αλβανίας.

Ο φακός της κάμερας εισχώρησε στο «άδυτο» της μυστικής αεροπορικής βάσης Gjader, καταγράφοντας εικόνες που για πρώτη φορά βγήκαν στο φως της δημοσιότητας. Η άλλοτε μυστική αεροπορική βάση, το άλλοτε μυστικό όπλο του Ανατολικού μπλοκ απέναντι στις δυνάμεις της Δύσης, έχει πλέον μετατραπεί σε ένα «νεκροταφείο» αεροσκαφών τύπου Mig, τα οποία η αλβανική κυβέρνηση της τότε εποχής, είχε προμηθευτεί από την άλλοτε Σοβιετική Ένωση.

Το «νεκροταφείο» αεροσκαφών, η βάση με τα αεροσκάφη που βρίσκεται κρυμμένη στην καρδιά του βουνού, στη Βόρεια Αλβανία, δεν αναδεικνύεται τυχαία. Η κυβέρνηση της Αλβανίας έχει βάλει προς πώληση τα αεροσκάφη Mig που βρίσκονται στη μυστική βάση Gjader, τρεις δεκαετίες μετά την πτώση του κομμουνισμού.

Η αλβανική κυβέρνηση, εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της ύφεσης που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια, έβαλε πωλητήριο στα κινεζικά και σοβιετικά αεροπλάνα, κλείνοντας στην ουσία τη μυστική βάση, η οποία, πλέον, δεν έχει καμία ουσιαστική χρησιμότητα.

Ακολουθούν εκπληκτικές φωτογραφίες από τη μυστική βάση στη γειτονική χώρα:

000_1F31VS000_1F31VL000_1F31VT000_1F35BY

https://youtu.be/vXRI-VOERZo

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ