Εθνικά θέματα

Αγωνία για την τύχη των 4 Ελλήνων φρουρών στα επικίνδυνα νερά της Νιγηρίας

Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση αφού ακόμα δεν έχει αποφασιστεί η τύχη των τεσσάρων Ελλήνων.

Τις τελευταίες μέρες έχουμε σε εξέλιξη ένα θρίλερ, με την σύλληψη τριών Ελλήνων φρουρών και ενός Αμερικανού από το ναυτικό της Νιγηρίας. Οι 4 φρουροί συνελήφθησαν στα πλαίσια κοινής επιχείρησης του πολεμικού ναυτικού της Νιγηρίας και της ακτοφυλακής των ΗΠΑ, με την επωνυμία «JUNCTION RAIN». Το νιγηριανό πολεμικό σκάφος «NNS CENTENARY» έπειτα από ελέγχους σε πλοία της περιοχής προχώρησε στη σύλληψη συνολικά 19 ατόμων και 2 σκαφών.

Σύμφωνα με δηλώσεις σε δημοσιογράφους που έκανε ο επικεφαλής των δυνάμεων που πήραν μέρος στην επιχείρηση, έπειτα από έλεγχο πάνω στο σκάφος «SEA ANGEL 3» βρέθηκαν 4 τυφέκια, πάνω από 1000 σφαίρες και στρατιωτικός εξοπλισμός. Συνελήφθησαν και τα 9 άτομα που επέβαιναν στο σκάφος. Πρόκειται για τρεις Έλληνες, έναν Αμερικανό και πέντε Νιγηριανούς.

Οι συλληφθέντες παραδόθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες, για περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Οι δηλώσεις της εταιρείας

Οι συλληφθέντες είναι προσωπικό ασφαλείας σε καθήκοντα αντι-πειρατείας, της αμερικανικής εταιρείας Trident Group. Εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε ότι η ομάδα βρισκόταν σε διεθνή ύδατα όταν έγινε η επιβίβαση των ναυτικών δυνάμεων πάνω στο σκάφος, και όχι μέσα στα χωρικά ύδατα της Νιγηρίας. Ανέφερε επίσης ότι όλα τα όπλα είναι νόμιμα και φέρουν τις αντίστοιχες άδειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε ξένα μέσα, η πρεσβεία των ΗΠΑ είναι σε επικοινωνία με τη κυβέρνηση της Νιγηρίας, με σκοπό τη γρήγορη απελευθέρωση των συλληφθέντων. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν απελευθερωθεί

Τα επικίνδυνα νερά της Νιγηρίας

Τα τελευταία χρόνια, η θαλάσσια περιοχή στον κόλπο της Γουινέας αποδεικνύεται εξαιρετικά επικίνδυνη για τους ναυτικούς. Τα περιστατικά πειρατικών επιθέσεων έχουν αυξηθεί θεαματικά, μετατρέποντας την περιοχή αυτή σε υψηλού κινδύνου για τη διεθνή ναυτιλία. Στόχος των πειρατών κάποιες φορές είναι η κλοπή μέρους του φορτίου, ενώ δεν λείπουν και οι ομηρίες ναυτικών που μεταφέρονται στη στεριά και απελευθερώνονται μετά από την καταβολή λύτρων. Οι Έλληνες ναυτικοί έχουν ζήσει σκληρές στιγμές έξω από τα νερά της Νιγηρίας. Τα τελευταία χρόνια, σε πολλές περιπτώσεις βρέθηκαν στο στόχαστρο των πειρατών.

Δεκέμβριος του 2013, το δεξαμενόπλοιο «ALTHEA» δέχεται επίθεση ανοικτά της Νιγηρίας. Ο Έλληνας Α’ μηχανικός και ο Ουκρανός καπετάνιος, παίρνονται όμηροι από τους πειρατές και απελευθερώνονται αρχές Ιανουαρίου του 2014. Σχετικά με τις συνθήκες απελευθέρωσης τους, δεν δόθηκαν περαιτέρω πληροφορίες από την διαχειρίστρια εταιρεία που εδρεύει στον Πειραιά.

Αρχές Φεβρουαρίου του 2015, σημειώνεται επίθεση στο ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο «KALAMOS». Το πλοίο βρισκόταν μέσα στα χωρικά ύδατα της Νιγηρίας, μόλις 2 ναυτικά μίλια από το σημείο φόρτωσης. Από τα πυρά των πειρατών πέφτει νεκρός ο Έλληνας υποπλοίαρχος, ενώ άλλοι τρεις ναυτικοί παίρνονται όμηροι (δυο Έλληνες και ένας Πακιστανός). Απελευθερώθηκαν λίγες βδομάδες αργότερα αφού πρώτα κατεβλήθησαν λύτρα 400.000 δολάρια, σύμφωνα με ξένα μέσα.

Τον Μάρτιο του 2016, ελληνικών συμφερόντων πλοίο πέφτει και πάλι θύμα επίθεσης κοντά στο Bonny island. Αυτή τη φορά οι πειρατές παίρνουνε τέσσερις ομήρους (τρεις Έλληνες και ένα Φιλιππινέζο). Οι όμηροι θα απελευθερωθούν περίπου ένα μήνα αργότερα. Δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα περαιτέρω πληροφορίες για τους όρους και τις συνθήκες απελευθέρωσης τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ», το Μάρτιο του 2018, ένας Έλληνας και ένας Γκανέζος είχαν απαχθεί από παροπλισμένο δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων που βρισκόταν στον κόλπο της Γουινέας. Το αξιοσημείωτο είναι ότι εκείνο το βράδυ οι πειρατές πραγματοποίησαν συνολικά τρείς επιθέσεις. Από αλιευτικό σκάφος, πήρανε άλλους τρεις Κορεάτες ομήρους. Οι Κορεάτες απελευθερώθηκαν μετά από ένα μήνα. Ο Έλληνας ναυτικός έμεινε όμηρος για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών.

Τον Αύγουστο του 2018, το ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο «PANTELENA», με 17 Γεωργιανούς και 2 Ρώσους πλήρωμα εξαφανίστηκε μυστηριωδώς στα νερά της περιοχής. Οι πειρατές που το κατέλαβαν, απενεργοποίησαν τις επικοινωνίες και τα δορυφορικά συστήματα του πλοίου. Για 9 μέρες, δεν υπήρχε καμία επικοινωνία και κανείς δεν ήξερε που βρίσκεται το πλοίο και το πλήρωμα. Όλοι υποψιαζόταν ότι είχαν πέσει στα χέρια πειρατών. Όταν το πλοίο έδεσε σε λιμάνι στο Τόγκο, επιβεβαιώθηκαν οι αρχικές υποψίες. Η διαχειρίστρια εταιρεία απέφυγε τις οποιεσδήποτε δηλώσεις για το περιστατικό. Ο καπετάνιος του πλοίου, μίλησε σε γεωργιανό τηλεοπτικό κανάλι και επιβεβαίωσε ότι το πλοίο καταλήφθηκε από πειρατές στις 13 Αυγούστου. Όλο το πλήρωμα ήταν ασφαλές και καλά στην υγεία του. Δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις για τις συνθήκες απελευθέρωσης τους. Το πιο πιθανό σενάριο είναι αυτό της κλοπής μέρους του φορτίου από τους πειρατές.
Δυστυχώς, οι πειρατικές επιθέσεις είναι πολύ περισσότερες από αυτές που καταγγέλλονται. Οι επιπλοκές και οι καθυστερήσεις που προκαλούν οι μετέπειτα έρευνες από τις αρχές, αποθαρρύνουν τις πλοιοκτήτριες και διαχειρίστριες εταιρείες να αναφέρουν αρκετά από τα περιστατικά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Η ΠΥΡΚΑΛ κλείνει: Χαρίζεται ο εξοπλισμός στην Ουκρανία; - Η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ που έβαλε «φωτιά» στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν για να πάρα πολύ σοβαρό θέμα για την εθνική άμυνα της χώρας - Η ανακοίνωση του Ευάγγελου...