Κόσμος

Έναρξη των εμπορικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ε.Ε. και ΗΠΑ

Σήμερα, εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση η έναρξη επίσημων εμπορικών διαπραγματεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα.

Έτσι η Ευρωπαϊκή Ένωση με αυτό τον τρόπο αποφάσισε να άρει την εμπλοκή που είχε προκληθεί λόγω της διαφωνίας της Γαλλίας, ενώ η εντολή έναρξης των διαπραγματεύσεων θα δοθεί επισήμως την Δευτέρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω των υπουργών Γεωργίας των «28».

Με τη διαπραγμάτευση αυτή ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ ελπίζεται πως θα εξομαλυνθούν οι σχέσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές και πως θα πέσουν οι τόνοι, μετά τις απειλές Τραμπ πως θα επιβάλλει δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.

«Η Γαλλία δεν πήρε θέση» στη σημερινή συνεδρίαση των πρεσβευτών των «28», ανέφερε μια ευρωπαϊκή πηγή, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το Παρίσι δεν αντιτάχθηκε επισήμως στην επικύρωση της εντολής.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ μια μελλοντική εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ θα περιοριστεί στα βιομηχανικά αγαθά, δηλαδή δεν θα περιλαμβάνει –τουλάχιστον αυτό επιθυμούν οι Ευρωπαίοι– τα αγροτικά προϊόντα, τις υπηρεσίες ή τις δημόσιες συμβάσεις. Οι Αμερικανοί από την πλευρά τους επαναλαμβάνουν ότι σκοπεύουν να συμπεριλάβουν τη γεωργία στις συνομιλίες.

ΗΠΑ και Ευρωπαική Ένωση προσπαθούν εδώ και οκτώ μήνες να πετύχουν μια συμφωνία, με τον Ντόναλντ Τραμπ να απειλεί πολλές φορές ότι θα επιβάλει δασμούς στα αυτοκίνητα αν δεν προχωρήσουν οι συνομιλίες.

Από πλευράς ΕΕ η Γερμανία πίεζε και αυτή για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση, φοβούμενη τις επιπτώσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία της, όμως η Γαλλία είχε μπλοκάρει την όλη διαδικασία.

Και αυτό γιατί μια συμφωνία με τις ΗΠΑ θα έφερνε σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε δηλώσει πως δεν βλέπει θετικά μια νέα εμπορική συμφωνία με εταίρους που δεν ακολουθούν την ίδια πολιτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα το 2017.

Κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας, μια μελέτη που αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να διασφαλιστεί πως η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα θα γίνει σεβαστή από τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ