Οικονομία

«Βόμβα» από την Τράπεζα της Ελλάδος: Kόβει τον πήχη της ανάπτυξης στο 1,9% φέτος - Δυσοίωνες εκτιμήσεις για την οικονομία

Στο 1,9% προβλέπει η ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) ότι θα περιοριστεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος, παραμένοντας στα περυσινά επίπεδα και πολύ χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας.

Στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου η ενδιάμεση έκθεση της ΤτΕ για την ελληνική οικονομία έκανε λόγο για ανάπτυξη 2,3% το 2019, αλλά μέσα σε τρεις μήνες η κεντρική τράπεζα υποχρεώθηκε να αναθεωρήσει επί τα χείρω την πρόβλεψή της, καθώς τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι η ανάπτυξη συγκρατήθηκε κάτω από το 2% πέρυσι (για την ακρίβεια ανήλθε στο 1,9%), ενώ τα πρώτα μηνύματα για την πορεία της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας το τρέχον έτος δεν είναι ενθαρρυντικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει ανάπτυξη 2,5%, ενώ η Κομισιόν στις χειμερινές προβλέψεις της έκανε λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,2% φέτος.

«Το 2019, παρά τη σημαντική επιβράδυνση στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης, η μεγέθυνση του ΑΕΠ αναμένεται στο περυσινό επίπεδο του 1,9%», αναφέρει η έκθεση της ΤτΕ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, έφτασαν στα 81,8 δισ. ευρώ ή στο 45,4% επί του συνόλου των δανείων στα τέλη Δεκεμβρίου. Η νομισματική αρχή σημειώνει ότι το νέο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας αποτελεί βήμα για επανασύνδεση της χώρας στις αγορές.

Σύμφωνα με την ΤτΕ ο μεγαλύτερος δημοσιονομικός κίνδυνος, είναι η ενδεχόμενη εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ που έκριναν αντισυνταγματικές προγενέστερες περικοπές συντάξεων. Η σημαντικότερη πρόκληση, είναι η μόνιμη επιστροφή του ελληνικού δημοσίου στις διεθνείς αγορές με βιώσιμους όρους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ