Ενέργεια

Η ExxonMobil σχεδιάζει έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ - Εξελίξεις-"φωτιά" νότια της Κρήτης - "Ζαλίστηκαν" οι Τούρκοι


«Βόμβα» έριξε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας αποκάλυψε ότι η αμερικάνικη εταιρεία ενδιαφέρεται και για οικόπεδα εκτός κυπριακής ΑΟΖ, εννοώντας φυσικά την Ελλάδα.

Την αποκάλυψη έκανε ο ίδιος στο κεντρικό δελτίο του OPEN και την Έλλη Στάη στο 10:25 του βίντεο των ειδήσεων, χωρίς να προχωρήσει παρακάτω, ενώ ενέπλεξε στα σχέδια αυτά και την Αίγυπτο που πνέει μένεα κατά του Ερντογάν, ο οποίος βυθίζει την χώρα του στην δίνη μιας νέας οικονομικής και επισιτιστικής κρίσης.  

Για τα επόμενα βήματα μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος στο οικόπεδο από την Exxon αλλά και για μία πιθανή αντίδραση της Τουρκίας στα νέα δεδομένα αναφέρθηκε ο Κύριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης. 

«Η πιο μεγάλη αμερικάνικη εταιρεία στον κόσμο δεσμεύεται στην περιοχή μας κι αυτό συνεπάγεται ότι είναι εξασφαλισμένα τα συμφέροντα και των άλλων χωρών (Ελλάδα, Αίγυπτος) αρκεί να τηρούν τις προϋποθέσεις μιας συνεργασίας", σχολίασε ο κ. Λακκοτρύπης σχετικά με τη στάση της Τουρκίας.

Η δράση Exxon επεκτείνεται στην περιοχή, τόνισε ο Κύπριος υπουργός ενέργειας λέγοντας ότι η αμερικανική εταιρεία ενδιαφέρεται και για άλλα τεμάχια εκτός κυπριακής ΑΟΖ, σε Ελλάδα και Αίγυπτο.

https://cdnapisec.kaltura.com/p/2299551/sp/229955100/embedIframeJs/uiconf_id/43327972/partner_id/2299551?iframeembed=true&playerId=kaltura-player&entry_id=1_25c289an&flashvars[streamerType]=auto

Έτσι γίνεται πολύ κατανοητό ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πάρα πολύ δουλειά το επόμενο διάστημα, ειδικά το πολεμικό ναυτικό αλλά και η πολεμική αεροπορία, για την διασφάλιση αυτών των ερευνών των Αμερικανών εντός ελληνικής ΑΟΖ, όπως λέμε ακόμη μιας και δεν έχουμε ανακηρύξει ως κράτος τόσο καιρό αυτό που θεωρείται αυτονόητο.

Διανύουμε ίσως την πιο επικίνδυνη και συνάμα πιο εποικοδομητική περίοδο για την χώρα μας, σχετικά με την πορεία εκμετάλλευσης των ελληνικών κοιτασμάτων σε όλη την ελληνική επικράτεια, και ειδικά στην ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης από την επερχόμενη υπογραφή συμφωνίας με ελληνο-αμερικανική κοινοπραξία, ενώ οι Τούρκοι παρακολουθούν με άγριες διαθέσεις κατά της χώρας μας.

Πρόκειται πιθανότατα για τα ομολογουμένως τεράστια ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ νοτίως της Κρήτης από εταιρείες κολοσσούς, ειδικά μετά την τουρκική «σφήνα» περί ΑΟΖ που φτάνει στα οικόπεδα 5-6 στην Κρήτη, έχουν επιφέρει επίσπευση των σχεδίων διαφύλαξης των μελλοντικών εξορύξεων από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό οι αμερικανικές δυνάμεις συν-ασκούνται εντατικά με τις αντίστοιχες ελληνικές εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, καταδεικνύοντας σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες την δημιουργία πιθανής ελληνο-αμερικανικής κοινής δύναμης αποτροπής «τρομοκρατικών επιθέσεων» στην Κρήτη με έδρα την Σούδα.

Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί με δηλώσεις τους και την ισχυρή παρουσία τους στην Ελλάδα εδώ και μερικούς μήνες, σε συνδυασμό με την ανακήρυξη της Ελλάδος ως «μακρινού συνόρου» των αμερικανικών συμφερόντων, υλοποιούν συγκεκριμένα σχέδια διαφύλαξης αυτών των συμφερόντων.

Στην ουσία όμως υποδηλώνουν ότι μια κοινή ελληνο-αμερικανική δύναμη θα φυλάσσει αποτελεσματικά ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ευρώπη, από οποιουσδήποτε πιθανούς αντιπάλους και εχθρούς, ειδικά τον Ερντογάν ο οποίος απειλεί συνεχώς.

Πληροφορίες μη επιβεβαιωμένες ακόμη του διεθνή τύπου, φέρουν νέα αμερικανική αρμάδα με επικεφαλής αεροπλανοφόρο να έχει βάλει ρότα για την Α.Μεσόγειο, όπου το επόμενο διάστημα θα έχουμε σοβαρότατες εξελίξεις στο όλο θέμα. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...