Κοινωνία

Tο σήμα κατατεθέν της Κέρκυρας - Ο μύθος για το πώς πήρε το όνομα του το Ποντικονήσι

Είναι το σήμα κατατεθέν της Κέρκυρας. Το σημείο του νησιού που έχει τραγουδηθεί, περισσότερο. «Κέρκυρα, Κέρκυρα με το Ποντικονήσι» λέει το γνωστό τραγούδι. Είναι το Ποντικονήσι, η μικρή βραχονησίδα της Κέρκυρας με τη μεγάλη ιστορία. Ειδικά, γύρω από το όνομά του υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την προέλευσή του, ενώ οι μύθοι και οι ιστορίες που συνδέονται με αυτό, χάνονται στα βάθη των αιώνων.

Ο θρύλος θέλει τον Ποσειδώνα να οργίζεται μόλις αντίκρισε το καράβι που χάρισαν οι Φαίακες στον Οδυσσέα για να γυρίσει στην Ιθάκη. Έτσι, γεμάτος θυμό, το ακούμπησε με την τρίαινά του και με τις θεϊκές δυνάμεις του το μετέτρεψε σε βράχο. Άλλη μία εκδοχή θέλει το όνομα του να προέρχεται από το σχήμα του, καθώς κοιτώντας το από ψηλά μοιάζει με μικρό ζωάκι.

Όπως και να έχει, το Ποντικονήσι θεωρείται το σήμα κατατεθέν της Κέρκυρας. Βρίσκεται στην είσοδο του αρχαίου Υλλαϊκού λιμανιού, στη σημερινή λιμνοθάλασσα Χαλικιοπούλου και απέχει από την ξηρά, λιγότερο από μισό μίλι. Και είναι το πρώτο χαρακτηριστικό τοπίο που βλέπει ο επισκέπτης όταν πλησιάζει στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, και βρίσκεται στο γεωγραφικό κέντρο του νησιού, πολύ κοντά στην πόλη ανάμεσα στη χερσόνησο του Κανονιού, το Πέραμα και τις Μπενίτσες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...