Οικονομία

Spectator: Οι ελληνικές, οι κυπριακές και οι ιταλικές τράπεζες στο μάτι του κυκλώνα - Οι γερμανικές ποτέ - Τι ισχύει

Γιατί η διαφορετική και προνομιακή μεταχείριση των τραπεζών της Γερμανίας. Τι συμβαίνει;

Με αφορμή τις διαπραγματεύσεις Deutsche Bank και Commerzbank για συγχώνευση το Spectator σχολιάζει τη διαφορετική αντιμετώπιση των Θεσμών και των αρμόδιων αρχών στις τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανάλογα με τη χώρα στην οποία βρίσκονται.

«Γιατί οι ελληνικές, ιταλικές και κυπριακές μπορούν να καταρρεύσουν και οι γερμανικές, όχι» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος, όπου ο αρθρογράφος αφήνει αιχμές κατά της γερμανικής κυβέρνησης για τη στάση τους απέναντι στις πιο αδύναμες χώρες.

«Τα τελευταία χρόνια, οι Γερμανοί, η ΕΚΤ και η ίδια η ΕΕ, είναι κατά του bail out στις τράπεζες της ευρωζώνης.
Στην πορεία, οι ελληνικές, οι κυπριακές, οι ιταλικές και οι ιρλανδικές τράπεζες αφέθηκαν να καταρρεύσουν ή να πιέστηκαν προς την εξαφάνιση.

Ωστόσο, σε αυτό το αυστηρό οικονομικό καθεστώς φαίνεται να υπάρξει μια εξαίρεση. Οι μεγάλες γερμανικές τράπεζες.
Με την κάποτε ισχυρή Deutsche Bank να αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες, αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα όταν η κυβέρνηση ενορχηστρώνει τη διάσωση» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, την περίοδο μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην ευρωζώνη το 2011, οι Γερμανοί επέμεναν ότι το bailout για τη διάσωση μιας τράπεζας, θα επιδείνωνε την κατάσταση.

«Όταν η Ιταλία για παράδειγμα, παρενέβη για τη συγχώνευση δύο προβληματικών τραπεζών το 2017, ο πρωήν υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, έσπευσε να επισημάνει ότι οι κανόνες φτιάχτηκαν για να διασφαλιστεί "ότι οι φορολογούμενοι δεν θα αναλάβουν το ρίσκο των τραπεζών"» επισημαίνει ο αρθρογράφος και αναφέρεται στην περίπτωση της Κύπρου, όπου έγινε κούρεμα καταθέσεων, αλλά και της Ελλάδας όπου οι τράπεζες έκλεισαν για περισσότερη από μία εβδομάδα.

«Κάθε φορά το μήνυμα από τους Γερμανούς ήταν το ίδιο.

Τράπεζες και μέτοχοι θα πρέπει να βγάλουν πέρα μόνοι τους» τονίζεται.

Παρ' όλα αυτά, όμως, η στάση οι Γερμανοί είναι πιο... διαλλακτικοί όταν το πρόβλημα αφορά τους ίδιους.

Η περίπτωση της Deutsche Bank είναι χαρακτηριστική, καθώς πρόκειται για μια από τις σημαντικές τράπεζες της ευρωζώνης που χρειάζεται διάσωση.

Η γερμανική κυβέρνηση λοιπόν ενορχηστρώνει μια συγχώνευση με την κύρια ανταγωνιστή της Commerzbank.

Το πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι το κράτος θα καταλήξει να συμμετέχει στο νέο σχήμα μέσω της συμμετοχής του στην Commerzbank κατά 15%, ενώ μπορεί να εισφέρει επιπλέον κεφάλαια για τη στήριξη της συγχώνευσης μέσω ενός νέου ταμείου που θα δημιουργηθεί για τη στήριξη των «εθνικών πρωταθλητών».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...