Κύπρος

Nέος «Αττίλας» στην Κύπρο: Τουρκικές δυνάμεις ανέπτυξαν άρματα μάχης στον Αγ. Σωζόμενο - Άμεση αντίδραση από την Εθνική Φρουρά

Σε κινήσεις που σκοπό έχουν να προκαλέσουν ενδεχόμενη ένταση αλλά και να δοκιμάσουν το βαθμό επιχειρησιακής ετοιμότητας της Εθνικής φρουράς, προβαίνουν το τελευταίο διάστημα οι Τούρκοι.

Πριν από λίγες μέρες προχώρησαν σε νέα κίνηση εκφοβισμού στην περιοχή Γερίου-Αγίου Σωζόμενου αναπτύσσοντας στρατιωτική δύναμη με παράταξη αρμάτων σε θέση μάχης, χωρίς ωστόσο, να εισέλθουν στη νεκρή ζώνη.

Σύμφωνα με πηγές του Σίγμα που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, πρόκειται για άρματα της επιλαρχίας που εδρεύει στην περιοχή της σκλαβωμένης Τύμπου και η οποία ανήκει στην 28 Μεραρχία του Αττίλα που έχει την έδρα της στη σκλαβωμένη 'Ασσια.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Εθνικής Φρουράς η οποία απάντησε στις κινήσεις του κατοχικού στρατού παρατάσσοντας άρματα μάχης.

Παρέμβαση στο κεντρικό δελτίο του ΣΙΓΜΑ το βράδυ της Κυριακής, έκανε για το θέμα, ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης ο οποίος έκανε λόγο για συχνό φαινόμενο, ενώ παράλληλα τόνισε ότι δεν πρέπει να προκαλείται πανικός στους πολίτες.

Τα τουρκικά άρματα παρέμειναν στην περιοχή για 48 ώρες και ακολούθως αποσύρθηκαν.

Επισημαίνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι δυνάμεις του Αττίλα προκαλούν με τον συγκεκριμένο τρόπο και μάλιστα αργά το βράδυ, με σκοπό να ελέγχουν τον μέγιστο βαθμό ετοιμότητας της Εθνικής Φρουράς. Σε κάθε περίπτωση όμως, η Εθνική Φρουρά δήλωσε έτοιμη και ανταποκρίθηκε αμέσως.

Η τουρκική στρατιωτική κίνηση έγινε μόλις δύο βδομάδες μετά την παραβίαση τoυ στάτους κβο στα Στροβίλια και τον αποκλεισμό των κατοικιών τεσσάρων οικογενειών Ελληνοκυπρίων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ''Σημερινή'' της Κυριακής στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης ήγειρε προς τη Γερμανίδα ομόλογο του Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν την Τρίτη στη Λευκωσία, το θέμα μεταφοράς μιας επιλαρχίας 42 τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου Leoprad 2A4 στην Κύπρο.Θέμα, το οποίο αποκάλυψε η ''ΣΗΜΕΡΙΝΗ'' τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Βερολίνο, με δεδομένη και τη διαρκώς αναβαθμιζόμενη αμυντική σχέση του με τη Λευκωσία, αντικρίζει θετικότατα το κυπριακό ενδιαφέρον για την αγορά των Leopard, σε μελλοντικό στάδιο, άρματα τα οποία θα αυξήσουν κατακόρυφα την επιχειρησιακή ισχύ της Εθνικής Φρουράς.

https://www.youtube.com/watch?v=IvSL8lujckQ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ