Κόσμος

MiG-21: Γιατί η Ινδία “σήκωσε” το παλιό σοβιετικό μαχητικό απέναντι στα πακιστανικά F-16

Έπειτα από τις ραγδαίες εξελίξεις ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν που έφτασαν στο αποκορύφωμά τους στις 27 Φεβρουαρίου 2019, όταν μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ινδίας και του Πακιστάν ήρθαν αντιμέτωπα, με την κατάρριψη ενός Πακιστανικού F-16 και την κατάρριψη, δύο σύμφωνα με το Πακιστάν - ένα σύμφωνα με την Ινδία, ινδικού MiG-21, προκύπτουν αρκετά ερωτήματα για το τι πραγματικά συνέβη.

Ένα από τα ερωτήματα που πραγματικά απασχολεί ερευνητές, στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες και αναλυτές είναι γιατί η Πολεμική Αεροπορία “σήκωσε” τα παλιά αεροσκάφη τύπου MiG-21.

O Πτέραρχος BS Dhanoa, Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας της Ινδίας απάντησε σε δημοσιογράφους που του έθεσαν τη συγκεκριμένη ερώτηση, λέγοντας αφοπλιστικά ότι "εφόσον διαθέτουμε στο οπλοστάσιό μας τα MiG-21, γιατί να μην τα χρησιμοποιήσουμε;"

Πράγματι, η Ινδία τη δεκαετία του 1990 αναβάθμισε το MiG-21 στην έκδοση "Bison" με αεροηλεκτρονικό εξοπλισμό δυτικού τύπου, νέα συστήματα ραντάρ, δέκτη προειδοποίησης ραντάρ και όλα τα παραπάνω ενσωματώθηκαν σε συμβατότητα με σύγχρονα οπλικά συστήματα, ενώ υπήρξαν και αναβαθμίσεις και βελτιώσεις στον κατασκευαστικό τομέα του αεορσκάφους.

Ωστόσο, ο βασικός λόγος για τον οποίο η Ινδία έστειλε το MiG-21 στη μάχη είναι ότι το συγκεκριμένο μαχητικό αεροσκάφος βρίσκεται σε μεγάλους αριθμούς στην υπηρεσία των αεροπορικών δυνάμεων της Ινδίας. «Αγωνιζόμαστε με όλα τα αεροσκάφη που έχουμε στη διάθεσή μας», είπε ο Πτέραρχος

Πράγματι, η εναέρια μάχη στην οποία καταστράφηκαν το MiG-21 και το F-16 αφορούσε, και από τις δύο πλευρές, μικτούς σχηματισμούς παλιών και νέων μαχητικών αεροσκαφών.

Το MiG-21 που καταρρίφθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2019, ήταν μέρος ενός σχηματισμού οκτώ ινδικών μαχητικών, στους οποίους συμμετείχαν επίσης τέσσερα Sukhoi-30, δύο αναβαθμισμένα Mirage 2000s και δύο MiG-21 Bisons που ενεπλάκησαν με αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας του Πακιστάν, στα οποία συμμετείχαν οκτώ F-16, τέσσερα αεροσκάφη Mirage III, τέσσερα JF-17 Thunders.

Η Ινδία εδώ και χρόνια αγωνίζεται να αντικαταστήσει ένα μεγάλο στόλο παλαιών, ρωσικής κατασκευής πολεμικών αεροσκαφών. Το 2018 οι ινδικές αεροπορικές δυνάμεις λειτουργούσαν 244 αεροσκάφη τύπου MiG-21 (δεκαετίας 1960) και 84 αεροσκάφη τύπου MiG-27.

Ειδικότερα, τα MiG-21 είναι επιρρεπείς σε ατυχήματα, καθώς από τότε που τα πρώτα αεροσκάφη εισήλθαν στην ινδική υπηρεσία το 1963, περίπου 490 από τα συνολικά 874 έχουν καταστραφεί σκοτώνοντας περίπου 200 πιλότους.

Παρά την πολυμορφία που έχει η Ινδική Πολεμική Αεροπορία, καθώς διαθέτει αεροσκάφη ρωσικής, ευρωπαϊκής κατασκευής αλλά και στο μέλλον, το αμιγώς ινδικής κατασκευής ”Tejas”, αυτό δεν σημαίνει ότι οι ινδικές αεροπορικές δυνάμεις δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικές ή ασύμβατες.

Αυτο ισχύει και για το μαχητικό αεροσκάφος MiG-21 καθώς, όπως αναφέρει ο έμπειρος αναλυτής David Cenciotti, μπορεί να είναι θανατηφόρο κάτω από τις σωστές συνθήκες.

Δεν επικρατεί πάντα το πιο σύγχρονο και ικανό σύστημα όπλων, στην προκειμένη περίπτωση το πακιστανικό F-16, διότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη πολλοί παράγοντες, όπως οι δεξιότητες και οι ικανότητες του πιλότου, η υποστήριξη από άλλες αεροπορικές δυνάμεις, όπως αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης και άλλων μαχητικών, τα επίγεια συστήματα ραντάρ εδάφους κ.λπ.

Πάνω απ 'όλα, οι κανόνες εμπλοκής διαδραματίζουν τον ουσιαστικό ρόλο, επειδή εάν οι κανόνες εμπλοκής είναι θετικοί, δηλαδή οπτική αναγνώριση του αντιπάλου, το μαχητικό αεροσκάφος μπορεί να αναγκαστεί να έρθει εντός οπτικής εμβέλειας, όπου ένα MiG-21 είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο και αποτελεσματικό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ