Αρχείο

Mετωπική Ρωσίας-ΗΠΑ - Μετβέντεφ σε Μπορίσωφ: «Συνδέστε το λέβα με το κινεζικό γουάν» - Η Μόσχα «επιστρέφει» στα Βαλκάνια

«Βόμβα» για την παγκόσμια οικονομία, το ευρώ, αλλά και το δολάριο από τα χείλη του Ρώσου πρωθυπουργού Ν. Μεντβέντεφ, ο οποίος απευθυνόμενος στον Βούλγαρο ομόλογό του στην Σόφια Μ.Μπόρισωφ του είπε :«να συνδέσεις το βουλγαρικό νόμισμα Λέβα με το κινεζικό γουάν και όχι με το ευρώ, επειδή το κινεζικό νόμισμα είναι σταθερό».

Η δεύτερη «βόμβα» που έριξε ο Ρώσος πρωθυπουργός ήταν ότι «οι σχέσεις της Βουλγαρίας με τη Ρωσία εξαρτώνται από εξωτερικούς παράγοντες», εννοώντας σαφώς τις ΗΠΑ.

Ο Ρώσος Πρωθυπουργός δεν έκανε τυχαία τις δηλώσεις, γνωρίζει τι ακριβώς έρχεται τόσο στην παγκόσμια οικονομία όσο και στις κινήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή.

Ουσιαστικά ομιλεί για πιθανή αμερικανική οικονομική κατάρρευση λόγω του «πληθωριστικού» δολαρίου και μεγάλου εξωτερικού χρέους των ΗΠΑ, προεξοφλώντας μάλιστα οικονομική επικράτηση του Πεκίνου, ενώ στηλιτεύει και τα σχέδια των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, μια προνομιακή κάποτε περιοχή της Ρωσίας.

"Η Ρωσία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε της Βουλγαρίας, εφόσον υπάρξει ανάλογη πρόταση,και μπορεί να το κάνει αυτό εξίσου καλά όπως και οι άλλες χώρες", δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Ρωσία έχει ήδη αναλάβει την κατασκευή πυρηνικών σταθμών σε Τουρκία, Ουγγαρία και  Φινλανδία και τόνισε: « Για ποιο λόγο να μην αναλάβουμε κάτι αντίστοιχο  και στην Βουλγαρία; Όταν μάλιστα το είχαμε ξεκινήσει».

Στη Σόφια ο Μεντβέντεφ ανέφερε τις ελπίδες του για μια πιο γρήγορη ανάπτυξη  για την ιδέα της διακλάδωσης του αγωγού «Turk Stream» μέσω της Βουλγαρίας, αφού δοθούν όμως εγγυήσεις  από την ΕΕ.

Το όλο διακύβευμα της επίσκεψης στις  4 και 5 Μαρτίου του Ντμίτρι Μεντβέντεφ  στη Βουλγαρία αφορούσε τις  θετικές εξελίξεις όσον αφορά τις ιδέες για την διακλάδωση του αγωγού «Turk Stream» μέσω του βουλγαρικού εδάφους, και του κέντρου διανομής φυσικού αερίου «Balkan», παρά την άκρως φιλοδυτική στάση του Βούλγαρου πρωθυπουργού.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της «Gazprom» Αλεξέι Μίλερ, ο οποίος συνόδευε τον Μεντβέντεφ, ανακοίνωσε ότι η ρωσική κρατική εταιρεία δεν σχεδιάζει να συμμετάσχει στην κατασκευή του έργου «Balkan», επειδή όλοι οι πόροι  στην περιοχή έχουν ήδη επιτευχθεί σε μακροπρόθεσμη βάση.

Λίγες μέρες πριν την επίσκεψη του Προέδρου Μεντβέντεφ, ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ  κάλεσε την κυβέρνηση του φιλοδυτικού Μ.Μπόρισοφ «να υλοποιήσει» την συνάντηση με τον Μεντβέντεφ, έτσι ώστε η Βουλγαρία να μην είναι όμηρος σε ξένα συμφέροντα.

Η  βουλγαρική πλευρά, διατηρεί σήμερα σε  πολύ υψηλότερα επίπεδα από το παρελθόν, τις σχέσεις της με την Ρωσία ενώ ανήκει σε αντίθετο πόλο στην παγκόσμια πολιτική σκηνή.

Ειδικοί αναλυτές «βλέπουν» εδώ και ένα μήνα όμως  μια επισταμένη ρωσική «επίθεση» σε όλα τα επίπεδα στα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη , ειδικά σε χώρες πολύ «φιλικές» προς την Ρωσία, όπως την Ουγγαρία, το Μαυροβούνιο, τα Σκόπια και τώρα την Βουλγαρία. Σκοπός της Μόσχας η αναβίωση «παλαιών φίλων» στον χώρο ευθύνης του πρώην συμφώνου της Βαρσοβίας.

Η στάση του φιλορώσου προέδρου της Βουλγαρίας και πολλών άλλων παραγόντων μπορεί να προκαλέσουν σοκ στην δύση, σε συνδυασμό με άλλα γεγονότα ίσως, στο Μαυροβούνιο, Αλβανία και Σκόπια.

Η Βουλγαρία ανήκει στο ΝΑΤΟ και στην χώρα υπάρχει στρατηγείο της συμμαχίας και οπλικά συστήματα που «βλέπουν» ξεκάθαρα ρωσική ενδοχώρα.

Η διαφορά όμως είναι η ολοένα αυξανόμενη τάση προσέγγισης μιας πολύ μεγάλης μερίδας της χώρας προς την Ρωσία, ειδικά από παλαιούς πολιτικούς, εθνικιστές του VMRO, ATAKA, καθώς και από τον νυν πρόεδρο και πρώην Α/ΓΕΕΔ των βουλγαρικών δυνάμεων Ρ.Ράντεφ.

Αντίπαλοι τους η υπάρχουσα διεφθαρμένη πολιτική τάξη που βγήκε στο προσκήνιο μέσα από την πτώση της ΕΣΣΔ και εκφράζεται από πρώην ηγέτες του υποκόσμου (σύμφωνα με βουλγαρικά ΜΜΕ), όπως ο Μ.Μπορίσωφ.

Δύο ημέρες νωρίτερα  μάλιστα ο Μπόικο Μπορίσωφ δήλωσε στην Σόφια μπροστά στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γ.Στόλτεμπερκ ότι η Βουλγαρία είναι ένας πιστός σύμμαχος και όχι ο Δούρειος Ίππος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ.

Νομίζουμε ότι αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα , διότι η Ρωσία έχει στέρεες βάσεις όχι μόνο στην Βουλγαρία , αλλά και σε άλλες πρώην κομουνιστικές χώρες και διακινδυνεύοντας μια πρόβλεψη, βλέπουμε σύντομα σε όλες αυτές τις περιοχές να έρχεται μια δεύτερη «πολιτική άνοιξη» με ρωσικό χρώμα, πολύ σύντομα μάλιστα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Η ΠΥΡΚΑΛ κλείνει: Χαρίζεται ο εξοπλισμός στην Ουκρανία; - Η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ που έβαλε «φωτιά» στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν για να πάρα πολύ σοβαρό θέμα για την εθνική άμυνα της χώρας - Η ανακοίνωση του Ευάγγελου...