Κόσμος

Brexit: Οργιάζουν τα σενάρια για το μέλλον Ευρώπης και Μ. Βρετανίας

Συνεχίζει ο πονοκέφαλος για τη Μέι καθώς λύση δεν έχει βρεθεί ακόμα για το πολυσυζητημένο Brexit.

Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια σε Λονδίνο και Βρυξέλλες για το τι μπορεί να συμβεί στην σημερινή και την αυριανή ψηφοφορία στην βρετανική βουλή μετά την δεύτερη απόρριψη του σχεδίου της Μέι για το Brexit το βράδυ της Τρίτης. Οι Βρετανοί βουλευτές, όλων των κομμάτων και των επαρχιών, παραμένουν διχασμένοι, ενώ διαφοροποιήσεις υπάρχουν και ανάμεσα στους Ευρωπαίους, παρά τις προσπάθειες να εμφανιστεί μια κοινή στάση.

Η Συμφωνία Αποχώρησης απορρίφθηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο με 391 ψήφους κατά και 242 υπέρ, εξαιτίας των αντιρρήσεων που προέβαλαν οι ευρωσκεπτικιστές του Συντηρητικού Κόμματος σχετικά με τις βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής που έφερε από τις Βρυξέλλες η Μέι. Οι βελτιώσεις αυτές αφορούσαν τις ρυθμίσεις για τα ιρλανδικά σύνορα και καθοριστικό ρόλο έπαιξε η ερμηνεία του γενικού εισαγγελέα, ο οποίος είδε κινδύνους αυτοπαγίδευσης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σήμερα οι Βρετανοί βουλευτές καλούνται να αποφασίσουν αν η χώρα θα φύγει χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου ή αν θα επιδιώξει μια νέα. Από το σημερινό αποτέλεσμα θα κριθεί και το αν έχει νόημα να γίνει η δεύτερη ψηφοφορία, την Πέμπτη, η οποία θα αφορά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 για παράταση των διαδικασιών εξόδου.

Η Μέι έχει ήδη δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί μια ενδεχόμενη απόφαση της Βουλής για έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία και έχει άρει την κομματική πειθαρχία στο Συντηρητικό Κόμμα, η οποία έτσι κι αλλιώς δεν τηρείται αφού 75 βουλευτές καταψήφισαν την Τρίτη το σχέδιό της. Η ίδια έχει αντιταχθεί βεβαίως στο ενδεχόμενο μιας άτακτης εξόδου, ενώ έχει προειδοποιήσει και για τους κινδύνους που θα επιφέρει μια παράταση των διαπραγματεύσεων.

Κλασικοί αιθεροβάμονες
Ωστόσο, αν και το μήνυμα που στέλνουν οι Ευρωπαίοι είναι ότι η παράταση δεν μπορεί να αφορά την λήψη απόφασης για συμφωνία αλλά την εφαρμογή της, οι Βρετανοί βουλευτές καταθέτουν τροπολογίες που περιλαμβάνουν προτάσεις για το είδος, την χρονική διάρκεια και τους όρους της καθυστέρησης.

Στο πλαίσιο αυτό ευρωσκεπτικιστές Τόρις, ανάμεσά τους οι Μογκ και Μπέικερ, φιλοευρωπαϊστές Τόρις, αλλά και ο Νάιτζελ Ντοτζ του Ενωτικού Δημοκρατικού Κόμματος Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) επαναφέρουν ανανεωμένο το γνωστό σχέδιο Malthouse. Πρόκειται για μια τροπολογία, η οποία προβλέπει καθυστέρηση του Brexit μέχρι τις 22 Μαϊου και μετά αποχώρηση χωρίς συμφωνία. Αυτό όμως, η αποχώρηση χωρίς συμφωνία ενδέχεται να ψηφιστεί ήδη σήμερα και η Μέι έχει δηλώσει ότι θα σεβαστεί και θα υπηρετήσει μια τέτοια απόφαση παρά την διαφωνία της.

Παραλλήλως επανέρχεται από την βουλευτή των Συντηρητικών, Κάρολιν Σπέλμαν και τον βουλευτή του Εργατικού κόμματος, Τζακ Ντρόμεϊ, η τροπολογία που είχαν καταθέσει και είχε εγκριθεί στα τέλη Ιανουαρίου και αποκλείει ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Σημειώνεται ότι η Μέι είχε αντιταχθεί τότε στην συγκεκριμένη τροπολογία. Η τροπολογία Σπέλμαν δεν αποτελεί όμως την μοναδική περίπτωση σύγκλισης απόψεων Συντηρητικών-Εργατικών, καθώς υπάρχουν και άλλες, γεγονός που καταδεικνύει ότι η διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ έχει διχάσει όλα τα κόμματα και ιδιαίτερα τις δύο μεγάλες παραδοσιακές παρατάξεις του βρετανικού κοινοβουλίου.

Παραμονή από καραμπόλα
Στο πλαίσιο της ίδια διαδικασίας αναμένεται να κατατεθούν και προτάσεις που θα προβλέπουν ότι η 29η Μαρτίου δεν είναι πλέον η νόμιμη ημερομηνία αποχώρησης, καθώς και άλλες που αφορούν την διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος και την παραμονή της Βρετανίας σε τελωνειακή ένωση με την ΕΕ.

Το ζήτημα της παραμονής βάζει με έμμεσο τρόπο και η πολυαναμενόμενη τροπολογία των βουλευτών του Εργατικού κόμματος, Πίτερ Κάιλ και Φιλ Γουίλσον, για την οποία εξέφρασε ενδιαφέρον ακόμη και ο υπουργό για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ. Ο Μπάρκλεϊ συναντήθηκε μάλιστα με τους δύο βουλευτές των Εργατικών και συζήτησε το θέμα μαζί τους, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής συνεργασίας των κομμάτων.

Η τροπολογία αυτή, αν τελικά κατατεθεί, δίνει στους βουλευτές των Εργατικών την δυνατότητα να ψηφίσουν την συμφωνία της Μέι, αλλά με τον όρο ότι στην συνέχεια, η συμφωνία θα τεθεί σε νέο δημοψήφισμα παραλλήλως με την επιλογή παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ. Αν και η συγκεκριμένη τροπολογία βάζει από το παράθυρο το ενδεχόμενο ,η αποχώρησης δίνει στην Μέι και την Βρετανία, αλλά και στην ΕΕ μια διαφυγή από το αδιέξοδο.

Είναι η συμφωνία νεκρή;
Ο ηγέτης των Εργατικών πάντως έχει ήδη χαρακτηρίσει νεκρή την συμφωνία της Μέι και επανέλαβε το αίτημά του για γενικές εκλογές. Άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο για κοινοβουλευτικές διεργασίες, αναφέροντας ότι όσο η χώρα θα ετοιμάζεται για τις εκλογές το Κοινοβούλιο θα ετοιμάζεται για μια νέα συμφωνία.

Την ίδια ώρα ωστόσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι η Μέι δεν έχει παίξει το τελευταίο της χαρτί. Έτσι, κυβερνητικά στελέχη,αν και δεν αποκλείουν μια απόφαση σήμερα για αποχώρηση χωρίς συμφωνία, εκτιμούν ότι η Μέι θα μπορούσε να επαναφέρει για τρίτη φορά στην Βουλή την πρότασή της. Κάτι τέτοιο ωστόσο προϋποθέτει καταψήφιση του no deal brexit στην σημερινή ψηφοφορία.

Λύση της τελευταίας στιγμής και αποχώρηση της Βρετανίας κανονικά στις 29 Μαρτίου βλέπει όμως και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, πρωτεργάτης της καμπάνιας του Brexit, αλλά και των διαδικασιών αποδόμησης της πρωθυπουργού Μέι. Ο Τζόνσον εκτίμησε μάλιστα, και έχει και αυτό την σημασία του, ότι οι βουλευτές μπορεί να ψηφίσουν «συμβολικά» σήμερα τον αποκλεισμό μιας εξόδου χωρίς συμφωνία.

Στην εκτίμηση ότι η Τερέζα Μέι έχει 55% πιθανότητες να καταφέρει να περάσει τελικά κάποια συμφωνία για το Brexit προχώρησε και η Goldman Sachs. Το σκηνικό ωστόσο παραμένει ρευστό και η απάντηση θα δοθεί σε λίγες ώρες από τους Βρετανούς βουλευτές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...