Ρωσία

Akula: Έρχεται "υπερηχητική-cruise" αναβάθμιση για τα θηριώδη πυρηνικά υποβρύχια της Ρωσίας (βίντεο)


Τα υποβρύχια κατηγορίας Project-941 «Akula» του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας, που είναι από τα μεγαλύτερα σε μέγεθος στον κόσμο, πρόκειται να υποστούν νέα αναβάθμιση ώστε να είναι εξοπλισμένα με τουλάχιστον 200 πυραύλους cruise τύπου Kalibr, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων TASS.

Αυτή την στιγμή δύο υποβρύχια αυτής της κατηγορίας, το “Arkhangelsk” και το “Severstal”, τα οποία φέρουν βαλλιστικούς πυραύλους, αποσύρθηκαν από την υπηρεσία του Στόλου και έχουν αποσυρθεί στα ναυπηγεία του Severodvinsk για επικείμενο παροπλισμό.

Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου Αντιναυάρχου Oleg Burtsev , τα υποβρύχια αυτά πρόκειται να υποβληθούν σε μια φάση επανεξοπλισμού, ώστε να είναι σε θέση στο μέλλον να φέρουν και να εκτοξεύουν πυραύλους τύπου Kalibr, Oniks και Tsirkon.

Ως παράδειγμα αυτού του εκσυγχρονισμού, επεσήμανε τέσσερα αμερικανικά υποβρύχια κατηγορίας Ohio που είναι εξοπλισμένα με 154 πυραύλους cruise τύπου Tomahawk.

Γενικότερα, τα σύγχρονα ρωσικά πολεμικά πλοία, συγκριτικά με τα αντίστοιχα άλλων κρατών, ενώ είναι ισάξια στο επίπεδο επιχειρησιακών χαρακτηριστικών, εντούτοις υπολείπονται της δύναμης πυρός κάτι που η εν προκειμένω αναβάθμιση επιχειρεί να αλλάξει.

Αυτό δεν φαίνεται μόνο από το παράδειγμα των αμερικανικών υποβρυχίων κατηγορίας Ohio, αλλά ακόμα και από τα κινεζικά πολεμικά πλοία, όπως για παράδειγμα το κινεζικο αντιτορπιλικό κατηγορίας Project-055, το οποίο έχει την δυνατότητα να φέρει 112 πυραύλους cruise, σε αντίθεση με την πιο πρόσφατη και προηγμένη ρωσική φρεγάτα κατηγορίας Project 22350, η “Admiral Gorshkov” , που είναι ικανές να μεταφέρουν 16 τέτοιους πυραύλους, αν και έχει προγραμματιστεί αναβάθμισή τους για να αυξηθεί ο αριθμός αυτών σε 24 πυραύλους.

Ως προς τον πύραυλο Tsirkon, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό θα ενταχθεί πλήρως σε επιχειρησιακή λειτουργία από το 2023 και θα ενισχύσει τις ικανότητες και δυνατότητες του ρωσικού Ναυτικού, καθώς θα ενσωματωθεί σε εκσυγχρονισμένα πλοία επιφανείας, σε πυρηνικά υποβρύχια, ακόμα και σε φρεγάτες κατηγορίας Project- 22350 και Project-22350M και άλλα πολεμικά πλοία.

Δείτε βίντεο:
https://www.youtube.com/embed/nQ5rM6gbRWo

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ