Εκκλησία

19 Μαρτίου η “D Day” της εκκλησίας-Η Ιεραρχία αποφασίζει για όλα -H δήλωση Ιερώνυμου, η στάση Γαβρόγλου και κληρικών

Σε δύο εβδομάδες, και συγκεκριμένα στις 19 και 20 Μαρτίου, αναμένεται να βγει “λευκός καπνός” από την Ιεραρχία τόσο για τις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας όσο και για άλλα φλέγοντα ζητήματα όπως η εκλογή νέων Μητροπολιτών Σισανίου, Γλυφάδας, αλλά και Περιστερίου , αφού η ΔΙΣ έκανε δεκτή την παραίτηση Χρυσόστομου, ενδεχομένως και για το ουκρανικό ζήτημα που έχει διχάσει την Ορθοδοξία.

Όπως δήλωσε στο «Έθνος» ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος «ήταν πάρα πολλά τα θέματα που συζητήσαμε σήμερα» και αγγίξαμε και το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών. Περιμένουμε τις αρμόδιες Επιτροπές που συνεδριάζουν. Όλο το θέμα μελετάται και θα γίνει αυτό που θέλουν η Πολιτεία, η Εκκλησία, κυρίως, οι παπάδες, τους οποίους αφορά το θέμα. Όταν τελειώσει η Ιεραρχία που θα συγκληθεί την πρώτη βδομάδα μετά την Κυριακή της Ορθοδοξίας (19-20 Μαρτίου) θα έχουμε όλη την εικόνα».

Όσον αφορά στο ζήτημα της Ουκρανίας, ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι και το συγκεκριμένο θέμα τέθηκε σήμερα στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. «Κουβεντιάσαμε σήμερα και για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά ακόμη δεν έχουμε καταλήξει. Οι αρμόδιες επιτροπές συνεδριάζουν και γι’αυτό το ζήτημα» πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος.

«Τι έγινε την πρώτη μέρα των εργασιών της ΔΙΣ»

Σύμφωνα με το ethnos.gr h έγγραφη παραίτηση που υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα ο νυν μητροπολίτης Περιστερίου Χρυσόστομος, καθώς και τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα απασχόλησαν τους Συνοδικούς ιεράρχες χθες, κατά την πρώτη μέρα των εργασιών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.

Για την παραίτηση του μητροπολίτη Περιστερίου, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, ενημέρωσε την Διαρκή Ιερά Σύνοδο ο Αρχιεπίσκοπος που την περασμένη βδομάδα τον επισκέφθηκε στην οικεία του και συζήτησε μαζί του. Τα Συνοδικά μέλη έκαναν δεκτή την παραίτηση, ενώ ξεκίνησε και ένας αγώνας δρόμου για να ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, δηλαδή να κατατεθεί η παραίτηση στις αρμόδιες αρχές, να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και να δρομολογηθεί η διαδοχή του. Οι εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου θα ολοκληρωθούν αύριο, Πέμπτη 7 Μαρτίου.

Γαβρόγλου: Περιμένουμε την Ιεραρχία

Μιλώντας στον Real fm ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε και στις επαφές με την Εκκλησία της Ελλάδος. Συγκεκριμένα για το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών, είπε: «Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έχει ορίσει μια Επιτροπή για τη συζήτηση όλων των θεμάτων, εκτός του μισθολογικού. Εμείς καταθέσαμε το σχέδιό μας για την εφαρμογή της Συμφωνίας με την Εκκλησία της Ελλάδος σχετικά και με τη μισθοδοσία, αλλά δυστυχώς η Επιτροπή της Εκκλησίας δεν είχε τη δικαιοδοσία ώστε να συνεχιστεί αυτή η συζήτηση. Η πρότασή μας διασφαλίζει ακόμη περισσότερο τους κληρικούς και τις οργανικές θέσεις τους. Περιμένουμε από την Ιεραρχία να ανακοινώσει τις αποφάσεις της. Το σχέδιο ή θα απορριφθεί από την Ιεραρχία ή η Ιεραρχία θα πει στην Επιτροπή, ή σε άλλη επιτροπή που θα συστήσει, “συνεχίστε τη συζήτηση”».

Αυτό το τελευταίο περί νέας επιτροπής είναι τουλάχιστον περίεργο και ελπίζουμε ο υπουργός να μην λειτουργεί σαν “λαγός” για κάτι καινούριο....

https://www.youtube.com/watch?v=pgjPgWfu7uA

Στο μεταξύ σε τοπικό επίπεδο οι κληρικοί είναι σε συναγερμό. Χθες διεξήχθη ακόμη μια ιερατική σύναξη, αυτήν την φορά της Μητροπόλεως Κερκύρας και μεταξύ άλλων συζητήθηκαν θέματα διοικητικού ενδιαφέροντος και έγινε ενημέρωση του σώματος της τοπικής Εκκλησίας από αντιπροσωπεία των Κληρικών της Μητροπόλεως που μετείχε στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Ι.Σ.Κ.Ε. για τις πιθανές επικείμενες νομοθετικές αλλαγές που αφορούν στην υπηρεσιακή σχέση των Κληρικών μας μετά του Ελληνικού Δημοσίου. Ομιλητές ήταν οι Πρωτοπρεσβύτεροι π. Αθανάσιος Κοκκινόπουλος και π. Γεώργιος Μπογδάνος. Ομοφώνως οι πατέρες της Ιεράς Μητροπόλεως αποφάσισαν να συνεχίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους ως σώμα, υπό την ευλογία του κ. Νεκταρίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ