Κύπρος

"Φωτιά & ατσάλι" στην Α.Μεσόγειο - Κύπρος: Επίλεκτη δύναμη "θωρακίζει" τον East Med - Τριμερής αεροναυτική συμμαχία εκτοπίζει την Τουρκία

Μετά την τριμερή συνάντηση Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μ.Πομπέο, η οποία εξόργισε πολύ τον Τούρκο ηγέτη, ο Κύπριος ΥΠΑΜ  "διορθώνει" 8 νομοσχέδια για την δημιουργία δύναμης ελίτ από ΕΠΟΠ και εξειδικευμένο προσωπικό, που θα συμμετάσχει στην τριμερή αεροναυτική δύναμη Ελλάδος-Ισραήλ και Κύπρου με αφορμή τον East Med.

Σύμφωνα με το sigmalive.com ο Κύπριος ΥΠΑΜ Σάββας Αγγελίδης συνοδευόμενος από επιτελείς του Υπουργείου Άμυνας, ανακοίνωσε ότι προσαρμόζει 8 νομοσχέδια ειδικά για αυτόν τον λόγο καλύπτοντας τις λεπτομέρειες με πολύ μεγάλη προσοχή.

Μιλάμε για τεράστιες αλλαγές για τα δεδομένα της κυπριακής Εθνικής Φρουράς με στόχο την εξασφάλιση της αποτελεσματικότητας και την καταπολέμηση φαινομένων όπως η φυγοστρατία, η αντικειμενικότητα των προσλήψεων και προαγωγών καθώς και οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των ΣΥ.Ο.Π.

Ο σχεδιασμός έχει άμεση σχέση με την αντιμετώπιση των προκλήσεων και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται με τους υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ουσιαστικά ομιλούμε για μια κυπριακή δύναμη από «κομάντος» οι οποίοι θα επιφορτιστούν με την ασφάλεια μέρος του αγωγού λόγω East Med σε αγαστή συνεργασία με Ελλάδα και Ισραήλ, την δημιουργία κέντρου πληροφοριών, την κατασκευή βάσης συλλογής πληροφοριών από το ραντάρ πέραν του ορίζοντα, όπως αυτό που πρόκειται να εγκατασταθεί στην Κρήτη και πολλά πολλά άλλα.

«Αν δημιουργηθεί ο East Med που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη θα εκτοπίσει ουσιαστικά την Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο. Δεν πρόκειται για μια σωλήνα απλά.

Για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής απαιτείται μια μεικτή αεροναυτική δύναμη που να διασφαλίζει την περιοχή από ασύμμετρες κι όχι μόνο απειλές», είχε δηλώσει προ μηνών ο στρατηγός ε.α.Ανδρέας Πενταράς, πρώην επικεφαλής της κυπριακής ΕΥΠ και είχε απόλυτο δίκιο.

Αλλάζουν πλέον όλα τα δεδομένα στην Α. Μεσόγειο. Χθες, Αναστασιάδης και Μακρόν, αποφάσισαν την δημιουργία γαλλικής ναυτικής βάσης και προβλέπει πέραν της βάσης και διευκολύνσεις στα γαλλικά πολεμικά πλοία.

Σημειώνεται ότι τη βάση αυτή ζήτησαν οι Γάλλοι, οι οποίοι έχουν συμφέροντα στην ΑΟΖ Κύπρου. Ενήμερη για την δημιουργία γαλλικής ναυτικής βάσης στην Κύπρο είναι και η ελληνική κυβέρνηση.

Μιλάμε πραγματικά όμως, μόνο για μια αμυντική συνεννόηση μεταξύ Ελλάδος Κύπρου και Ισραήλ η οποία τείνει να γίνει κάτι παραπάνω, γεμίζοντας με τρόμο το τουρκικό γενικό επιτελείο που βλέπει να «κλείνουν» οι δίοδοι σε δύο θαλάσσιες περιοχές από την ταυτόχρονη παρουσία Ελλήνων και Ισραηλινών, ενώ στο βάθος έρχονται οι Αιγύπτιοι, στερώντας στο τουρκικό ΠΝ, ελεύθερη δίοδο διακίνησης.

Το τουρκικό επιτελείο μετά από αυτές τις κινήσεις «κατανόησε» ότι οι δρόμοι δεν πλέον ανοικτοί στα νέο-οθωμανικά σχέδια του Ερντογάν, και η συμμαχία Ελλάδος, Ισραήλ, Κύπρου και Αιγύπτου μπορεί να ενεργοποιηθεί, τηρουμένων των αναλογιών και της κατάστασης, προσομοιάζοντας με την συμμαχία του 1912, μεταξύ Βουλγαρίας, Σερβίας και Ελλάδος.

Τα κοινά συμφέροντα και τότε όπως και τώρα είναι ο καταλύτης της κοινής «πλεύσης» των χωρών αυτών, στην περίπτωση που απειληθούν ζωτικά τους ενεργειακά συμφέροντα στην Α.Μεσόγειο και το Αιγαίο. Αυτή είναι μια αλήθεια η οποία δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.

Ο Ερντογάν, δεδομένης της πολύ άσχημης κατάστασης στην οικονομία, (οι τράπεζες του σύμφωνα με το Bloomberg έχουν θέμα επιβίωσης, ο λαός πεινάει, η ανεργία έχει φτάσει λίγο πάνω από το 30% του ενεργού πληθυσμού, υπάρχουν ομόλογα που πρέπει να πληρωθούν το καλοκαίρι), πιθανόν να προβεί σε απονενοημένη κίνηση διεκδικώντας τεράστια θαλάσσια περιοχή από την ΑΟΖ, Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου, μιας και εκεί ακριβώς υπάρχει ένα τεράστιο κοίτασμα.

https://youtu.be/qvoWs2Ch4b4?t=534

https://youtu.be/v91t2_e11n8

https://youtu.be/QD-Ja6oHNCs?t=3

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ