Εκκλησία

Το Φανάρι επιδιώκει προσέγγιση με την Αντιόχεια

Βλέποντας πόσο απομονωμένο βρίσκεται σχετικά με το ουκρανικό ζήτημα το Φανάρι επιχειρεί να ...ανοίξει το παιχνίδι.

Σε πρώτη φάση την περασμένη εβδομάδα επιχειρήθηκε προσέγγιση με το Πατριαρχείο Αντιοχείας, του οποίου η στάση είναι κάθετα αντίθετη με τις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο ουκρανικό, ενώ και γενικότερα με αφορμή την αντιπαράθεση με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στο θέμα του Κατάρ, η Αντιόχεια έχει παγώσει τις διπλωματικές σχέσεις με το Φανάρι.

Υπενθυμίζεται πως ο Παριάρχης Ιωάννης έκανε έκκληση προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για σύγκληση Προκαθημένων για το θέμα της εκχώρησης αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία, αλλά ο κ. Βαρθολομαίος απάντησε αρνητικά.

Επίσης το προηγούμενο διάστημα διέρρευσαν αναφορές πως με το ουκρανικό μοντέλο πάνε να διαλύσουν και την Εκκλησία της Αντιόχειας που είναι ανυπάκουη στο Φανάρι

Στο Λίβανο, λοιπόν, βρίσκεται από την προηγούμενη Τετάρτη ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιο, όπου πραγματοποιούν συναντήσεις με τις θρησκευτικές αρχές της χώρας.

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης υποδέχθηκε την Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Μονή Προφήτου Ηλιού, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Όρους Λιβάνου κ. Σιλουανό και τον Θεοφ. Επίσκοπο Χρυσουπόλεως κ. Κωνσταντίνο. Οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και διορθοδόξων σχέσεων, με τον Πατριάρχη Αντιοχείας να εκφράζει θερμές ευχαριστίες προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για την αποστολή της Αντιπροσωπείας.

Οι κινήσεις του Φαναρίου στο ουκρανικό δεν σταματούν εδώ. Πληροφορίες αναφέρουν πως τ οεπόμενο χρονικό διάστημα θα βρεθεί εκ νέου αντιπροσωπεία της νέας ουκρανικής Εκκλησίας στο Άγιο Όρος.

Υπενθυμίζεται πως κατά την τελευταία επίσκεψη κάποιες μονές δεν επέτρεψαν την είσοδο στους Ουκρανούς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ