Υγεία

Το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης ενισχύει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων στο έντερο

Η κατανάλωση μιας καθημερινής μέτριας ποσότητας σιροπιού καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης επιταχύνει την ανάπτυξη εντερικών όγκων σε μοντέλα ποντικών με καρκίνο ανεξάρτητα από την παχυσαρκία, σύμφωνα με νέα έρευνα.

H μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση μιας καθημερινής μέτριας ποσότητας σιροπιού καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη -το ισοδύναμο των 355 ml ζαχαρούχων ποτών- επιταχύνει την ανάπτυξη των εντερικών όγκων σε μοντέλα ποντικών ανεξάρτητα από την πρόκληση παχυσαρκίας.

«Ένας αριθμός μελετών παρατήρησης αύξησε την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών, παχυσαρκίας και κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου», δήλωσε η Jihye Yun, επίκουρη καθηγήτρια μοριακής και ανθρώπινης γενετικής στο Baylor. Και πρόσθεσε:

Η χρόνια κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών μπορεί να συντομεύσει τον χρόνο που χρειάζεται για να αναπτυχθεί ο καρκίνος

Η Yun και οι συνάδελφοί της δημιούργησαν ένα μοντέλο ποντικού με καρκίνο του παχέος εντέρου, όπου το γονίδιο APC διαγράφεται. Το APC είναι ο "φύλακας" στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Η διαγραφή της πρωτεΐνης που παράγεται είναι σαν να αφαιρούνται τα φρένα του αυτοκινήτου. Χωρίς αυτή την πρωτεΐνη, τα εντερικά κύτταρα ούτε σταματούν να αναπτύσσονται ούτε πεθαίνουν, σχηματίζοντας όγκους πρώιμου σταδίου που ονομάζονται πολύποδες. Πάνω από το 90% των ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου έχουν μετάλλαξη στο APC.

O ρόλος της ζάχαρης

Χρησιμοποιώντας αυτό το μοντέλο της νόσου σε ποντίκια, η ερευνητική ομάδα εξέτασε την επίδραση της κατανάλωσης ζαχαρούχου νερού στην ανάπτυξη των όγκων. Το ζαχαρούχο νερό ήταν κατά 25% σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, το οποίο είναι το κύριο γλυκαντικό των ζαχαρωδών ποτών που καταναλώνουν οι άνθρωποι.

Για να αποτραπεί η παχυσαρκία των ποντικών και να για να μιμηθεί το πείραμα την καθημερινή κατανάλωση ενός κουτιού αναψυκτικού από τον άνθρωπο, οι ερευνητές έδιναν στους ποντικούς μέτρια ποσότητα ζαχαρούχου νερού από το στόμα με μια ειδική σύριγγα μία φορά την ημέρα. Μετά από δύο μήνες, τα ποντίκια μοντέλου APC που έλαβαν το ζαχαρούχο νερό δεν έγιναν παχύσαρκοι, αλλά εμφάνισαν όγκους μεγαλύτερους και υψηλότερους από εκείνους σε μοντέλα ποντικών που έπιναν νερό χωρίς ζάχαρη.

«Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν πως όταν τα ζώα έχουν πρώιμο στάδιο καρκινικών όγκων στα έντερα, κάτι που μπορεί να συμβεί σε πολλούς ανθρώπους, καταναλώνοντας μέτριες ποσότητες σιροπιού καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη σε υγρή μορφή, προωθούνται οι όγκοι ανεξάρτητα από την παχυσαρκία», ανέφερε η Yun.

Χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να μεταφραστούν αυτές οι ανακαλύψεις στους ανθρώπους, ωστόσο, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η χρόνια κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών μπορεί να συντομεύσει τον χρόνο που χρειάζεται για να αναπτυχθεί ο καρκίνος. Στους ανθρώπους χρειάζεται συνήθως να περάσουν 20-30 χρόνια για τον καρκίνο του παχέος εντέρου να αναπτυχθεί από το το πρώιμο αγαθό στάδιο στο τελικό και επιθετικό.

Αυτή η παρατήρηση σε ζωικά μοντέλα μπορεί να εξηγήσει γιατί η αυξημένη κατανάλωση γλυκών ποτών και άλλων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη τα τελευταία 30 χρόνια συσχετίζεται με αύξηση των καρκίνων του παχέος εντέρου σε άτομα ηλικίας 25 έως 50 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...