Υγεία

Το πράσινο τσάι μειώνει την παχυσαρκία και τη φλεγμονή του εντέρου

Τα ποντίκια που τράφηκαν με εκχύλισμα πράσινου τσαγιού (αποτελούσε το 2% της δίαιτάς τους) είχαν σημαντικά οφέλη έδειξε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Nutritional Biochemistry.

«Η μελέτη αποδεικνύει ότι το πράσινο τσάι ενθαρρύνει την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων του εντέρου και αυτό οδηγεί σε μια σειρά ωφελειών που μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο παχυσαρκίας», δήλωσε ο Richard Bruno, επικεφαλής  της μελέτης και καθηγητής Ανθρώπινης Διατροφής στο Ohio State University.

Το πράσινο τσάι συμβάλλει σε μια υγιέστερη μικροβιακή κοινότητα στο έντερο

Το πράσινο τσάι έχει μια πλούσια ιστορία στις ασιατικές χώρες και πίνεται όλο περισσότερο στη Δύση, εν μέρει για τα πιθανά οφέλη στην υγεία. Οι κατεχίνες, οι αντιφλεγμονώδεις πολυφαινόλες που βρίσκονται στο πράσινο τσάι, έχουν συνδεθεί με αντικαρκινική δραστηριότητα και μικρότερο κίνδυνο καρδιακής και ηπατικής νόσου.

Βάσει προηγούμενων μελετών, ο Bruno και οι συνάδελφοί του σκέφτηκαν ότι το πράσινο τσάι μπορεί να αποτρέπει την παχυσαρκία και να προστατεύει από τη φλεγμονή του εντέρου, και έτσι επινόησαν ένα πείραμα που εξέτασε τις επιδράσεις του πράσινου τσαγιού σε αρσενικά ποντίκια τα οποία ακολουθούσαν μια κανονική διατροφή ή μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά που προκαλεί παχυσαρκία. (Τα θηλυκά ποντίκια δεν συμπεριλήφθηκαν γιατί είναι ανθεκτικά στην προκαλούμενη από τη διατροφή παχυσαρκία και την αντίσταση στην ινσουλίνη, μια πρόδρομη κατάσταση του διαβήτη).

Για οκτώ εβδομάδες, τα μισά από τα ζώα ακολουθούσαν τη δίαιτα με την υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και τα άλλα μισά την κανονική τους δίαιτα. Σε κάθε μία από αυτές τις ομάδες, το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού δόθηκε μαζί με το φαγητό.

Λιγότερα κιλά και φλεγμονές

Οι ποντικοί που τράφηκαν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μαζί με πράσινο τσάι κέρδισαν περίπου 20% λιγότερο βάρος και είχαν χαμηλότερη αντίσταση στην ινσουλίνη από τους ποντικούς που έτρωγαν την ίδια δίαιτα χωρίς τσάι. Αυτοί οι ποντικοί είχαν επίσης λιγότερη φλεγμονή εντός του λιπώδους ιστού και του εντέρου. Επιπλέον, το πράσινο τσάι φάνηκε να προστατεύει από την διέλευση των ενδοτοξικών από το έντερο στο αίμα. Τέλος, φάνηκε ότι το πράσινο τσάι συμβάλλει σε μια υγιέστερη μικροβιακή κοινότητα στο έντερο των ποντικών που τράφηκαν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Τα ποντίκια που τράφηκαν με την κανονική διατροφή τους συμπληρωμένη με πράσινο τσάι είχαν επίσης οφέλη.

Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού στο πείραμα ισοδυναμούσε με περίπου 10 φλιτζάνια την ημέρα για έναν άνθρωπο.

Ο Bruno προειδοποίησε ότι - εάν τα οφέλη αποδειχθούν αληθινά στους ανθρώπους - τα συμπληρώματα του πράσινου τσαγιού δεν θα είναι ένα προφανές υποκατάστατο για το ποτό κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο το σώμα μεταβολίζει τις κατεχίνες στο τσάι. Η κατανάλωση λίγο-λίγο καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας μαζί με τα τρόφιμα - όπως έγινε στα ποντίκια - μπορεί να είναι καλύτερη, δήλωσε ο Bruno.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...