Κόσμος

Τουρκικός δάκτυλος πίσω από την υφαρπαγή των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας;

Η προσπάθεια της αλβανικής κυβέρνησης, του Έντι Ράμα, να ενεργοποιήσει αθόρυβα νόμο που οδηγεί στην υφαρπαγή των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία αποτέλεσε τη «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», αναγκάζοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό να απειλήσει τα Τίρανα με veto στην ενταξιακή πορεία προς την ΕΕ, από το Βουκουρέστι όπου βρισκόταν για τη σύνοδο κορυφής των τεσσάρων βαλκανικών χωρών. 

Μετά τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, που προειδοποίησε ότι οι ενέργειες της Αλβανίας υπονομεύουν την ευρωπαϊκή της προοπτική, ξεκίνησε να ξεδιπλώνεται το κουβάρι των εξελίξεων, με τη μειονότητα να εκδίδει ανακοίνωση ζητώντας την παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το βράδυ η «Ομόνοια», ζητείται η παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να αποφευχθεί η υφαρπαγή των περιουσιών των Ελλήνων στη Χειμάρρα.

Για τον Ράμα, που πιέζεται από διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης και αντιμετωπίζει κίνδυνο νέων εκλογών, η επίκληση στο εθνικιστικό συναίσθημα και η αναβίωση ρεβανσισμών και διαιρέσεων αποτελεί ένα πάγιο και ισχυρό χαρτί που έχει φέρει πολιτικά αποτελέσματα.

Όπως αποδεικνύεται, όμως, η προσπάθεια των Τιράνων να αναδιατάξει το χάρτη της νότιας Αλβανίας, που περιλαμβάνει τη Βόρειο Ήπειρο, είναι διαρκής και εργαλειοποιείται πολιτικά ανά περιόδους, διαπίστωση που υποσκάπτει τα θεμέλια των διμερών σχέσεων και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Η χρονική σύμπτωση και ο τρόπος που πυροδοτείται, όμως, η διπλωματική και πολιτική σύγκρουση, καθώς και οι επιπτώσεις στο ευρύτερο γεωπολιτικό σκηνικό, εγείρουν ερωτηματικά για τη δράση άλλων δυνάμεων, με διακηρυγμένα συμφέροντα, οι οποίες επωφελούνται από την αστάθεια, άμεσα ή έμμεσα.

Παραδοσιακά, η Τουρκία διαθέτει ισχυρά ερείσματα στα δυτικά Βαλκάνια, ενώ ιδιαίτερα στην Αλβανία έχει δημιουργήσει ισχυρή βάση, έχοντας και στο παρελθόν εκμεταλλευτεί τον αλβανικό υπερεθνικισμό για να υπονομεύσει τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, όπως στην υπόθεση με τους Έλληνες στρατιώτες αλβανικής καταγωγής που φωτογραφήθηκαν κάνοντας το σήμα της «μεγάλης Αλβανίας», ενώ φορούσαν τις στολές του ελληνικού στρατού, αλλά και σε αρκετές ακόμη περιπτώσεις.

Με την Άγκυρα να πιέζεται διεθνώς και ποικιλοτρόπως, τον Ταγίπ Ερντογάν, σε διεθνή καραντίνα, σε φθίνουσα τροχιά στο εσωτερικό και τις εκλογές στην Τουρκία να απέχουν μερικές μόνο ώρες, η έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας, όπως αυτή καταγράφεται στο Αιγαίο και σε δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, να βαίνει διαρκώς κλιμακούμενη, δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο διάχυσή της στα Βαλκάνια.

Ωστόσο, είναι δύσκολο να στοιχειοθετηθεί ο ισχυρισμός ότι η Άγκυρα βρίσκεται πίσω από τις διαδηλώσεις στα Τίρανα, που αμφισβητούν ευθέως τον Έντι Ράμα, χωρίς όμως να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εκμετάλλευσής τους γα την προώθηση της αποσταθεροποιητικής και διαιρετικής ατζέντας της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ