Πολιτική

Τι συμβαίνει όταν ομάδες παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους; Ποια είναι τελικά τα όρια του ακτιβισμού;

Του Μάνου Χατζηγιάννη

“Έχεις κάθε δικαίωμα να υποστηρίζεις το δίκιο σου, δεν έχεις όμως κανένα δικαίωμα να το επιβάλεις” έλεγε ο Έλληνας συγγραφέας Μανώλης Δουκίδης.

Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε ολοένα και περισσότερο μάρτυρες της συμπλήρωσης ή αντικατάστασης του κοινωνικού προσώπου, που θα έπρεπε να παρουσιάζει ένα κράτος από ακτιβιστές μέσω ΜΚΟ, ΑΜΚΕ κλπ.

Και αν όντως οι δράσεις αυτές προσφέρουν ανακούφιση σε πληγωμένους συνανθρώπους μας τι γίνεται όταν ακτιβιστές-εντός ή εκτός εισαγωγικών- αναλαμβάνουν το ρόλο του “καταστολέα”;

Την περασμένη εβδομάδα η γνωστή-άγνωστη ομάδα του “Ρουβίκωνα” έπαιξε το “πάνω χέρι κάτω χέρι” με γιατρό που κατηγορείται για “φακελάκι” και από πολλούς η κίνηση αυτή “ευλογήθηκε”.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι, που κατέκριναν σφοδρά την αδράνεια του κρατικού μηχανισμού σε τέτοιες περιπτώσεις άθλιων συμπεριφορών κοινωνικών λειτουργών και “βρήκαν το δίκιο τους” στην επίθεση του “Ρουβίκωνα”.

Κι αν στην δική μας χώρα έχουμε συνηθίσει-δικαίως εν πολλοίς- να τα βάζουμε με τέτοιου είδους αδικίες του συστήματος, τι γίνεται στα πιο προηγμένα κράτη που υποτίθεται πως οι κοινωνίες τους διαφέρουν σε επίπεδο από τις δικές μας και η παιδεία τους προβάλλεται πολλάκις ως παράδειγμα;

Η φινλανδική αστυνομία ερευνά ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στα μέσα κοινωνική δικτύωσης από την αυτοαποκαλούμενη ομάδα επαγρύπνησης «Στρατιώτες του Οντίν» η οποία ανακοινώνει ένα «κυνήγι» για βιαστές και παιδεραστές.

Το βίντεο, το οποίο έχει υποτιτλιστεί στα αγγλικά και τα αραβικά και έχει διαγραφεί από το Facebook και το Vimeo, δείχνει μια ομάδα από μασκοφόρους άνδρες ντυμένους στα μαύρα ι, οπλισμένους με αλυσίδες, να προχωρουν εν μέσω χειμωνιάτικου σκοταδιού, με σχετική μουσική να παίζει

https://www.youtube.com/watch?v=Iw5K-PDgVYg

Ένας από αυτούς, ο οποίος ενεργεί ως εκπρόσωπος, ανακοινώνει ότι "η σεζόν κυνηγιού παιδεραστίας άνοιξε!"

Ο ομιλητής επισημαίνει ότι στόχος τους είναι οι "σεξουαλικοί τουρίστες που εισέβαλαν στη χώρα μας" και "κυνηγούν τα παιδιά μας". Και εξηγεί ότι οι “Στρατιώτες του Οντίν” πρόκειται να πάρουν τη δικαιοσύνη στα χέρια τους, αφού "οι αρχές και οι πολιτικοί δεν κάνουν τίποτα".

Οι “Στρατιώτες του Οντίν” ισχυρίζονται επίσης ότι οι μισές από τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις σε ανήλικα κορίτσια προέρχονται από Άραβες. Ωστόσο, η ομάδα τονίζει ότι το κυνήγι είναι ανοικτό για «εγχώριους παιδεραστές και βιαστές όλων των χρωμάτων».

"Σας εγγυόμαστε ότι μια μέρα μαζί μας θα είναι αξέχαστη. Και μην ανησυχείτε, δεν θα καλέσουμε την αστυνομία”, δηλώνουν.

Το βίντεο αποτελεί απάντηση στις περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων που διαπράχθηκαν στο Oulu και στο Ελσίνκι από ομάδα αλλοδαπών που συνελήφθησαν από την αστυνομία.

Το Εθνικό Αστυνομικό Συμβούλιο ζήτησε από το Αστυνομικό Τμήμα του Ελσίνκι να αξιολογήσει εάν υπάρχει υπόνοια εγκλήματος μίσους σε εθνοτικές ομάδες και να καθορίσει ποια προληπτικά και άλλα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν σχετικά με τη δημοσίευση.

Το Αστυνομικό Συμβούλιο αναφέρει: "Οι υποψίες εγκλημάτων δεν μπορούν να απαντηθούν συστηματικά με σοβαρά αδικήματα. Η ανταπόκριση σε σεξουαλικά εγκλήματα με εγκλήματα βίας δεν βοηθά στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και υγείας ή συμβάλλει στη δημόσια ασφάλεια".

Η κατάσταση λοιπόν είναι αρκετά περίπλοκη και το μέλλον θα δείξει τι αποτελέσματα μπορεί να υπάρξουν...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...