Ενέργεια

Τι πρέπει να κάνει η Κύπρος,γρήγορα, μετά από τις ανακοινώσεις της Exxon Mobil για το οικόπεδο 10

Πόσο σημαντικό είναι το κοίτασμα που βρέθηκε στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ; Ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ υποστήριξε ότι το μέγεθος του θα αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα για να προκαλέσει η Τουρκία κάποιο σοβαρό γεγονός στην περιοχή.

Ο κ.Συρίγος υποστήριξε ότι “το συγκεκριμένο κοίτασμα συνιστά ένα κοίτασμα μεσαίου μεγέθους, με φυσικό αέριο καλής ποιότητας, ωστόσο, η ποσότητα που έχει βρεθεί δεν φτάνει για να γεμίσει τον αγωγό East Med που θα άλλαζε την γεωστρατηγική θέση της Κύπρου, ενώ δεν φαίνεται να επαρκεί ούτε για την δημιουργία εργοστασίου υγροποιήσεως φυσικού αερίου”.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου εξήγησε ότι λόγω του μεγέθους του κοιτάσματος “είναι σχετικά απίθανο η Τουρκία να προσπαθήσει να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς είναι αρκετά μακριά από την εμβέλεια διεκδικήσεων της. Δεν αποκλείει ωστόσο το ενδεχόμενο η γειτονική χώρα να επιχειρήσει να αυξήσει την ένταση, προκειμένου να περάσει το μήνυμα ότι εκείνη είναι το κράτος με το οποίο οφείλουν να συζητούν οι ενδιαφερόμενες εταιρείες στην ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Συρίγος εκτιμά μάλιστα ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να το πράξει αυτό με στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή καθώς επίσης και επιχειρώντας να πραγματοποιήσει γεώτρηση στα τεμάχια 4 και 5 για τα οποία δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον καμία εταιρεία μέχρι σήμερα”.

Τι πρέπει να κάνει η Κύπρος

Ο κ.Συρίγος είπε ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να δημιουργήσει θέμα σ΄ όσα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ δεν έχουν ακόμη δοθεί προς εκμετάλλευση. Γι΄αυτό και αναφέρθηκε ειδικά στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο εφάπτεται στο οικόπεδο 6 και εκμεταλλεύεται η κοινοπραξία της ENI και της Total. Όπως είπε

νοτίως του τεμαχίου 6 έχει βρεθεί το κοίτασμα Καλυψώ, το οποίο εκτείνεται και στο οικόπεδο 7, για το οποίο η Κύπρος έχει κινήσει διαδικασίες απόδοσής του, με επικρατέστερο πλειοδότη την κοινοπραξία ENI – Total.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ