Εθνικά θέματα

Τι θα γίνει με το τζαμί στην Αθήνα μετά τα χτυπήματα στην Νέα Ζηλανδία;

Με πληροφορίες περί λειτουργίας του τεμένους στον Βοτανικό κοντά στην περίοδο του Ορθόδοξου Πάσχα και με σενάρια-άραγε επιστημονικής φαντασίας;-πως θα παραβρεθεί και ο Αρχιεπίσκοπος στα εγκαίνια, τροφοδοτούν την επικαιρότητα τα γνωστά-άγνωστα πολιτικοδημοσιογραφικά κέντρα.

Το ζήτημα είναι όμως μετά και τα χτυπήματα στην Νέα Ζηλανδία να προβληματιστούμε για την ουσία του θέματος.

Παρεμπιπτόντως χθες το ΣτΕ μπλόκαρε την ίδρυση ιερού ναού κοντά στο υπό ανέγερση ισλαμικό τέμενος, με το σκεπτικό πως η ίδρυση Ιερού Ναού κοντά στο τέμενος δεν είναι συμβατή με το ισχύον πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής και νόμιμα απορρίφθηκε προηγούμενο αίτημα να επιτραπεί η πρόσβαση στην επίμαχη εκκλησία από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ.

Τα...απόνερα των τρομοκρατικών χτυπημάτων στην Νέα Ζηλανδία όπως ήταν αναμενόμενο άνοιξαν για πολλοστή φορά τη συζήτηση για το κατά πόσο η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια ανάλογη απειλή.

Τι θα γίνει αν βρεθεί ένας αντίστοιχος ακροδεξιών πεποιθήσεων μακελάρης; Μπορεί να σημάνει αυτό αφορμή για “μεταναστευτική μουσουλμανική εξέγερση”;

Από την άλλη πλευρά όλοι έχουν εστιάσει τα επιχειρήματά τους στην ανεξέλεγκτη εισροή μεταναστών στα ελληνικά νησιά, αλλά και στην ενδοχώρα, σε σημείο που να καθίσταται αδύνατο να ξεχωρίσει κανείς την ήρα από το στάρι, δηλαδή τον πρόσφυγα από τον τζιχαντιστή. Κατά καιρούς τρομοκράτες που είχαν περάσει από τη χώρα μας και τους στείλαμε πεσκέσι στην Ευρώπη έγιναν πρωταγωνιστές σε αιματηρά επεισόδια κι αυτό αποτέλεσε βούτυρο στο ψωμί όσων επιχειρηματολογούν ενάντια στο μαζικό προσφυγικό κύμα που πλήττει τη χώρα μας.

Υπάρχει όμως και μια άλλη παράμετρος την οποία λησμονούν οι περισσότεροι. Ενώ βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την λειτουργία του τζαμιού στο Βοτανικό και με βάση τα νέα δεδομένα στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα αναφορικά με τη διείσδυση των τζιχαντιστών στη Γηραιά Ήπειρο, τα οποία αποκάλυψαν με περισσή ωμότητα διάφορα γεγονότα τρομοκρατικών επιθέσεων, κάθε κοινός νους συντονίζεται με την ανησυχία για το ρόλο που θα έχει το τζαμί αυτό τα επόμενα χρόνια.

Κι όπως έλεγε και ο Πλάτωνας “φόβος είναι η ψυχική ταραχή που προκαλείται από την αναμονή του κακού”. Κατά συνέπειαν τι θα πρέπει να αναμένουμε κι εμείς οι Έλληνες από το τζαμί στο Βοτανικό;

Μπορεί αυτός ο χώρος σύναξης και προσευχής των μουσουλμάνων που κατοικούν στη χώρα μας να αποτελέσει ασπίδα προστασίας για την Ελλάδα μιας και θα αποτελεί επίσημο φορέα ή μήπως θα λειτουργήσει σαν εκκολαπτήριο φονταμενταλιστών του Ισλάμ;

Μια σημαντική λεπτομέρεια είναι πως πρόκειται για λειτουργία τεμένους και όχι απλού τζαμιού στην Αθήνα. Και το τέμενος είναι άλλο πράγμα από το απλό τζαμί. Το τέμενος μπορεί να μεταλλαχθεί και σε ιερατική σχολή του Κορανίου, αν όχι σε σχολές όπως οι μεντρέσες σε πολλές μουσουλμανικές χώρες.

Επίσης πολλάκις έχουμε αναρωτηθεί ποιος θα αναλάβει την κατήχηση σε αυτό το τζαμί. Από που θα προέρχεται το “ιερατείο” το οποίο θα καθοδηγεί πνευματικά τους συγκεντρωμένους εκεί προσκυνητές του Ισλάμ. Ο επικεφαλής ιμάμης θα είναι καθαρά επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης; Θα είναι άνθρωπος της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, της Τουρκίας ή άλλων;

Ερωτήματα που γεννούν προβληματισμούς...

Μα ο μεγαλύτερος προβληματισμός είναι αυτός που ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε εκφράσει σε παλιότερη συνέντευξή του.

Ο Αρχιεπίσκοπος έχει εδώ και καιρό κρατήσει αποστάσεις από το θέμα της ανέγερσης του τεμένους. Σε παλιότερη συνέντευξη΄του στον Γιώργο Τράγκα είχε πει επί λέξη:

“Ήμουν υπέρ αλλά βλέποντας τι γίνεται στη Μέση Ανατολή, τις σφαγές των Χριστιανών είμαι επιφυλακτικός για το τι μορφή θα έχει. Θα είναι σχολή μουσουλμανισμού, φονταμενταλισμού; Πως θα διοικείται; Βλέπουμε πως το Ισλάμ έχει αρχίσει να γίνεται απειλή...”

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ