Υγεία

Τα αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων στις γυναίκες μπορεί να οδηγήσουν σε τύφλωση

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ βρήκε ότι τα αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων, συμπεριλαμβανομένης της τεστοστερόνης, θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια κατάσταση εγκεφάλου που αυξάνει την πιθανότητα τύφλωσης στις γυναίκες.

Η ιδιοπαθής ενδοκρανιακή υπέρταση (Idiopathic Intracranial Hypertension - ΙΙΗ) προκαλείται από υψηλή πίεση στον εγκέφαλο με συνέπειες την τύφλωση και την ανικανότητα λόγω καθημερινών μακροχρόνιων πονοκεφάλων.

Υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης βρέθηκαν  σε γυναίκες με ιδιοπαθή ενδοκρανιακή υπέρταση

Η ΙΙΗ εντοπίστηκε πριν από 100 χρόνια, ωστόσο η αιτία παρέμεινε άγνωστη. Θεωρήθηκε σπάνια πάθηση αλλά η συχνότητα εμφάνισης της ΙΙΗ αυξήθηκε δραματικά ανάλογα με την παγκόσμια αύξηση της παχυσαρκίας και σημειώθηκε άνοδος τα τελευταία 10 χρόνια, κατά περίπου 150%.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τα επίπεδα των ανδρογόνων στο αίμα και τα ούρα, καθώς και στο εγκεφαλικό υγρό γνωστό ως εγκεφαλονωτιαίο υγρό σε 55 γυναίκες με IIH ηλικίας 18-45 ετών. Στη συνέχεια συνέκριναν τα αποτελέσματα με τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν σε γυναίκες με παρόμοια παχυσαρκία και ηλικία, καθώς και σε μια ομάδα γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Ψάχνοντας την αιτία

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με ΙΙΗ είχαν ένα πολύ διαφορετικό προφίλ αυξημένων ανδρογόνων σε σύγκριση με τις γυναίκες παρόμοιας ηλικίας με παχυσαρκία και με τις γυναίκες που είχαν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Το πιο αξιοσημείωτο ήταν τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης που βρέθηκαν στο αίμα σε γυναίκες με ΙΙΗ. Τα επίπεδα των ανδρογόνων ήταν αυξημένα με μοναδικό τρόπο στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό των γυναικών αυτών.

«Για πάνω από 100 χρόνια η αιτία της ΙΙΗ ήταν άγνωστη» είπε ο Alex Sinclair, ένας από τους συγγραφείς. «Για πρώτη φορά βρήκαμε ένα μοτίβο κακής ρύθμισης των ανδρογόνων που είναι μοναδικό στην ΙΙΗ και δυνητικά ένας οδηγός ανώμαλης εγκεφαλικής πίεσης σε άτομα με αυτήν την κατάσταση. Αυτό παρέχει την πρώτη απόδειξη ότι η ΙΙΗ μπορεί να είναι μια εκδήλωση υπερβολικών ανδρογόνων στις γυναίκες».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...