Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Επίσημα άνοιγμα στην Κεντροαριστερά– 53: Κλίνατε και επ «αριστερά»

Ομόφωνα εγκρίθηκε την Κυριακή το σχέδιο πολιτικής απόφασης προς την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεύρυνση ενόψει των ευρωεκλογών με έμφαση στην Κεντροαριστερά.

Από τις ομιλίες στη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρική Επιτροπής και από την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα δόθηκε ξεκάθαρα το μήνυμα πως οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου παίρνουν το χαρακτήρα εθνικών εκλογών, και με αυτή τη λογική θα δοθεί και ανάλογη έμφαση.

Από τη στιγμή που το σύνολο των στελεχών έχουν συμπλεύσει με το σκεπτικό για εκλογές τον Οκτώβριο, θεωρούν πως ένα «καλό αποτέλεσμα» στις 26 Μαΐου τότε η «μάχη» για τις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου μπορεί να κερδηθεί.

Το εκλογικό διακύβευμα το έβαλε ο πρωθυπουργός στην αρχή της συνεδρίασης και βρήκε σύμφωνα όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Μίλησε για δύο πολιτικά σχέδια, τα οποία κατατίθενται ενώπιον του ελληνικού λαού: «Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ που αφορά τους πολλούς με άξονες τη στήριξη της εργασίας, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δίκαιη ανάπτυξη και τις μεγάλες θεσμικές προοδευτικές τομές. Και από την άλλη, το σχέδιο της ΝΔ κατά παραγγελία των ελίτ».

Κλίνατε και επ' «αριστερά»

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξαν αναφορές από στελέχη των «53+» για την ανάγκη διεύρυνσης και προς τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Να πάνε αμφίπλευρά δηλαδή, ωστόσο ο αντίλογος άλλων στελεχών είναι πως δεν έχουν να κερδίσουν πολλά προς ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Πλεύση Ελευθερίας και ΚΚΕ, αλλά μόνο προς τους αριστερούς αναποφάσιστους.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως όσο πιο αργά στηθούν οι κάλπες τόσο το καλύτερο, βάζοντας έναν βασικό αστερίσκο στο θέμα της διεύρυνσης που επιχειρείται στην Kεντροαριστερά. Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, κριτήριο για τη διεύρυνση είναι οι δυνάμεις και τα πρόσωπα που θα συμπλεύσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχουν αποδεχθεί τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Έχει σημασία να διευκρινίσουμε πως εννοούμε τον προοδευτικό πόλο» τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης εξηγώντας στην ομιλία του πως δεν πρόκειται για πρόταση ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς, αλλά για μια συμπαράταξη αριστερών, οικολογικών και δυνάμεων από τον σοσιαλιστικό χώρο αποδεσμευμένων από τον νεοφιλελευθερισμό. «Αν δεν υπάρχει αυτή η προϋπόθεση, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός ο πόλος απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς» συμπλήρωσε.

«Η χαλαρή ψήφος είναι επικίνδυνη» σημείωσε από την πλευρά του ο Δημήτρης Παπαδημούλης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και ζήτησε η μάχη των ευρωεκλογών να δοθεί με το χαρακτήρα εθνικών εκλογών. “Προοδευτική συμμαχία κόντρα στην οπισθοδρόμηση σε Ελλάδα και Ευρώπη”, είναι το ζητούμενο για τον Δημήτρη Παπαδημούλη, που μίλησε για πολιτική εξόρμηση, που ξεκινάει από σήμερα με κεντρικό πρόσωπο τον Αλέξη Τσίπρα και εκλογές στο τέλος της τετραετίας.

Ο Νίκος Φίλης φέρεται να επισήμανε πως «οι αναγκαίες συμμαχίες πρέπει να είναι αμφίπλευρες στη βάση προγράμματος που θα προωθεί την υπέρβαση των μνημονιακών δεσμεύσεων», προσθέτοντας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι «υπάρχει ένα μηχανισμός που πιέζει για να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον αριστερό ριζοσπαστικό χαρακτήρα του».

Έντονη κριτική από τα μέλη της ΚΕ που πήραν το λόγο δέχθηκε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά για την άρνησή της να στηρίξει έναν ευρύτερο προοδευτικό πόλο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ