Ένοπλες Συρράξεις

Συρία: Ρωσικές και τουρκικές περιπολίες στο τελευταίο προπύργιο των ανταρτών

Στενεύουν τον κλοιό οι Ρώσοι και οι Τούρκοι. Ξεκινούν περιπολίες στο τελευταίο οχυρό των ανταρτών.

Περιπολίες στην Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, θα ξεκινήσουν σήμερα η Τουρκία και η Ρωσία, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Πρόκειται για την τελευταία περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

«Σήμερα θα ξεκινήσουν περιπολίες», δήλωσε ο Ακάρ στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, διευκρινίζοντας πως η Μόσχα θα περιπολεί «στη συνοριακή περιοχή εξωτερικά της Ιντλίμπ» και οι τουρκικές δυνάμεις «στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» που έχει δημιουργηθεί στην επαρχία.

«Υπήρχαν περιορισμοί για τη χρησιμοποίηση (από την Τουρκία) του εναέριου χώρου της Ιντλίμπ και της Αφρίν, αλλά αίρονται από σήμερα», πρόσθεσε.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων είδε σήμερα το πρωί αυτοκινητοπομπή περίπου δέκα τουρκικών θωρακισμένων οχημάτων στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη δυτικά του Χαλεπίου.

Η Ιντλίμπ, που τελεί υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), μιας οργάνωσης που σχηματίστηκε από το πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, είναι το τελευταίο προπύργιο στη Συρία που ελέγχουν οι αντάρτες.

Τον Σεπτέμβριο, η Άγκυρα, που υποστηρίζει τους αντάρτες, και η Μόσχα, σύμμαχος του καθεστώτος, υπέγραψαν συμφωνία που προβλέπει τη δημιουργία «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης» η οποία θα χωρίζει την επαρχία Ιντλίμπ και τα εδάφη που ελέγχουν οι αντάρτες από τις γειτονικές κυβερνητικές περιοχές.

Αυτή η ουδέτερη ζώνη, έκτασης 15 έως 20 χλμ. όπως προσδιορίστηκε από τη συμφωνία, θα πρέπει να καθαριστεί από βαρέα όπλα, ενώ οι τζιχαντιστές θα πρέπει να αποσυρθούν.

Το σχέδιο εφαρμόστηκε μόνο εν μέρει, αλλά απέτρεψε μια ευρεία επίθεση του καθεστώτος εναντίον αυτής της περιοχής όπου κατοικούν περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι, οι μισοί από τους οποίους είναι ήδη εκτοπισμένοι που κατέφυγαν εκεί προερχόμενοι από προπύργια των ανταρτών που ανακατέλαβε η κυβέρνηση σε όλη τη χώρα.

«Οι τουρκικές δυνάμεις που βρίσκονται στη Συρία σε φυλάκια παρατήρησης στις ζώνες του Χαλεπίου, της Χάμα, της Ιντλίμπ και στις πλαγιές των βουνών της Λαττάκειας ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν περιπολίες στις ζώνες που έχουν δημιουργηθεί βάσει της συμφωνίας Πούτιν-Ερντογάν», ανέφερε επίσης σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Περισσότεροι από 160 άμαχοι, εκ των οποίων 60 παιδιά, σκοτώθηκαν από επιδρομές του καθεστώτος αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία για την ουδέτερη ζώνη, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Σκοτώθηκαν επίσης 94 αντάρτες και τζιχαντιστές καθώς και 125 μαχητές του καθεστώτος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...